Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Spoznala novega, zaščita premoženja

Spoznala novega, zaščita premoženja

Kako bi vi postopali? Kolega ki je odvetnik, mi je omenil predporočno pogodbo. Sem ločena, z bivšim možem sva si razdelila premoženje, precej nepremičnin, ki jih oddajam. Spoznala sem par let mlajšega in že od začetka me gloda občutek, da mu je na meni najbolj všeč premoženje, ne toliko jaz. Rada bi zaščitila da premoženje po meni dobijo otroci, z novim  pa delim samo tisto , kar bi midva skupaj ustvarila ( če sploh bova kaj). Hvala.

predporočna pogodba ureja razmerja v primeru ločitve, ne pa dedovanja.

lahko napišeš oporoko, ki pa jo lahko izpodbija in zahteva nujni delež, ki ga bo dobil, ker je vsaka odpoved dedovanju, ki še ni nastopilo, neveljavna.

če misliš, da je s tabo samo zaradi denarja, ga pač imej za občasnika in vztrajaj pri tem, da ne živita skupaj in da nista izvenzakonska partnerja.

Omeni mu tako pogodbo, pa se ga boš rešila. Kdaj vam bo starim baba jasno, da morate mladega žrebca plačat? In vam ne bo škoda denarja za to. Vsak starec, ki kupuje mlado to ve ( recimo Al Pacino). Ve pa mislite, da ga boste na suho češpljo mlade lovilec.

V primeru ločitve mu itak nič kar že imaš pred njim ne pripada. Tako da predporočna je brezveze. Kar se dedovanja tiče….če bosta skupaj živela mu pripada nujni delež. Napišeš oporoko ali pa pogodbo o preužitku ali kako že gre. Pa menjaj odvetnika. Tale te hoče samo obrat – predporočna. Vsak odvetnik ve da se itak samo skupaj pridobljeno deli po ločitvi.

Jaz nobenemu ne govorim kaj in koliko imam. Priznam le nujno in vidno.

Jaz sem napisala oporoko.

Če nisi ziher najemi pravnika da svetuje kako to rešit.

Tole zgoraj  kjer pravijo, nimajo pojma. Nobena oporoka . Gre za predporočno predpartnersko pogodbo kjer se samo zapiše nepremičnina , da je to pridobljeno preden sta se spoznala. Overiš pri notarju in to je to. Ti bo notar ali odvetnik več povedal.  Tako delajo vsi znani zvezdniki.

Oporoka postane veljavna za čas smrti. Kaj pa če se razideta , ona je živa? On bi si pa zamislil da mu pripada eno stanovanje, ker ga je brcnila iz hiše . Zato se naredi predporočno pogodba, da se ve da je to njeno že od prej. In na to ne more nič, ker pravno drži. Verjemite ker poznam tak primer od zelo blizu.

Odgovor na objavo uporabnika
Mokre sanje, 14.11.2023 ob 11:38

Omeni mu tako pogodbo, pa se ga boš rešila. Kdaj vam bo starim baba jasno, da morate mladega žrebca plačat? In vam ne bo škoda denarja za to. Vsak starec, ki kupuje mlado to ve ( recimo Al Pacino). Ve pa mislite, da ga boste na suho češpljo mlade lovilec.

Heheh, to si pa povedal tako kot da imam jaz 70 let, on pa 30 let 😁😁

Lej, če že zdaj dvomiš, potem to absolutno ni dober začetek. Zenkrat upoštevaj nasvet čebele in ga ne spusti k sebi domov. Daj zvezi čas, merjeno vsaj v mesecih, če ne letih. Saj se lahko imata še vedno lepo, občasni izhodi, izleti, itd … Koristolovci hitro ugotovijo, koliko je ura, in tak bo sam začel iskati naslednjo žrtev. Če pa bo trajalo dalj časa, potem ga boš tudi ti dosti bolje poznala in lažje vedela, kako stojijo stvari. Pač, pamet v roke, kaj naj drugega rečem.

Dilema400, 14.11.2023 ob 12:06

Heheh, to si pa povedal tako kot da imam jaz 70 let, on pa 30 let 😁😁

ja kaj češ tako si napisala, če je samo 2 leti mlajši bo še vedno prej škripnil kot ti, tako da se ne rabiš sekirat.

Pa ne biti v času zveze ohrna, to najbolj ubija strast.

Ghjx, zakaj je potem sploh potrebna? Saj je iz dostopnih evidenc jasno, kdo je lastnik določene nepremičnine, kdaj je postal lastnik in tako naprej. Ne razumem, zakaj bi taka pogodba imela vpliv na karkoli. Mogoče takrat, ko gre za težje sledljivo premoženje (npr. denar na računih)?

Pa dajjj…. Če iz vseh dokumentov izhaja da sem jaz lastnik pred 2023, potem on nima kaj to zahtevat!!! Je morda le živel zastonj z mano not oz recimo dal pol za stroške.

Ghjx, 14.11.2023 ob 11:55

Tole zgoraj  kjer pravijo, nimajo pojma. Nobena oporoka . Gre za predporočno predpartnersko pogodbo kjer se samo zapiše nepremičnina , da je to pridobljeno preden sta se spoznala. Overiš pri notarju in to je to. Ti bo notar ali odvetnik več povedal.  Tako delajo vsi znani zvezdniki.

lej, če kdo nima pojma, si to ti

s predporočno pogodbo se dogovori premoženski režim, koliko premoženja, ustvarjenega ZA ČASA PARTNERSKE SKUPNOSTI, pripada komu.

ona govori, da hoče, da po njeni smrti dedujejo samo njeni otroci, ne pa partner. z nobeno pogodbo zakonitega dediča ne moreš izločit iz dedovanja, lahko kvečjemu omejiš, koliko premoženja on terja kot skupno premoženje, ki ostane direkt njemu. in ne gre v dedovanje.

predporočna pogodba ščiti njeno novo ustvarjeno premoženje, na dosedanje premoženje nima vpliva, ker ni nastalo v času veze. on si ne more zmislit, da bi ob ločitvi rad eno stanovanje, ker se mu je pač tako sprdnilo, ker so vsa ta stanovanja obstajala v njeni lasti, že preden sta postala par.

ti mogoče poznaš marsikaj od blizu, pa pojma nimaš, kakšno je bilo tam dejansko pravno stanje.

če tip kupi stanovanje na kredit, potem spozna žensko in tisto stanovanje na kredit odplačuje za časa trajanja veze, to seveda ni premoženje od prej, ampak kar lepo skupno premoženje, vsaj tisti del, ki se je odplačal v vezi. in podobno

Meni je moj podpisal papir da sem lastnik polovice novo nabavljene nepremičnine od prej oz v celoti z gotovino od prej.

Denar sem imela od prej v celoti za kar sem naredila posebne zapiske in bančne listine, medtem ko je on vzel kredit. Za čas odplačevanja kredita sem jaz pisana kot upravičenec če se mu kaj zgodi. Otrokom od njega dam le nujni delež. Tako da mam varovalko če se mu kaj zgodi prej.

Naj odvetnik naredi pogodbo, da ae vnaprej odpove dedovanju teh nepremičnin. To velja in se tega ne da izpodbijat. Sedaj če ga želiš testirati pa mu reci, da si izgubila vse, šla v težave, avto za nekaj časa zamenjaj za avto za 500eur in se vozi v tem. Potem boš prepričana zakaj je s teboj. Mogoče je to le v tvoji glavi, fant te pa iskreno ljubi.

Podobna tema je bila ze odprta na temo predporocne pogodbe. Menim, da je predporocna IMHO popolnoma nepotrebna oziroma celo ponuzajoca!, saj vsako osebo ZE SCITI nas zakon o druzinskih razmerjih.

Kot je ze napisala @Čebela_adela, lahko se napise oporoko, vendar bo lahko partner/voluhar zahteval nujni delez, pod pretvezo ali dejstvom, da sta zivela v izvenzakonskem odnosu. Ni vec 2 leti za dokazovanje le te, lahko je tudi manj!

Torej, najbolje je, da nikakor partnerja/voluharja NE prijavite na svoj naslov in, pomembno, da mu ne date povoda/prilike, da bi izvenzakonsko skupnost lahko dokazal s pricami.

Anonimno 6241, 14.11.2023 ob 12:48

Naj odvetnik naredi pogodbo, da ae vnaprej odpove dedovanju teh nepremičnin. To velja in se tega ne da izpodbijat. Sedaj če ga želiš testirati pa mu reci, da si izgubila vse, šla v težave, avto za nekaj časa zamenjaj za avto za 500eur in se vozi v tem. Potem boš prepričana zakaj je s teboj. Mogoče je to le v tvoji glavi, fant te pa iskreno ljubi.

ženska je očitno smotana, če dvomi, da jo ima lahko kdo rad, sedaj bi jo ti pa še na kant spravil. tako bo vzel res samo en še bolj obupan človek. Oziroma če vprašamo ženske, katera bi vzela enega, ki je povsem broke pri svojih 50?

Dilema721, 14.11.2023 ob 11:28

Kako bi vi postopali? Kolega ki je odvetnik, mi je omenil predporočno pogodbo. Sem ločena, z bivšim možem sva si razdelila premoženje, precej nepremičnin, ki jih oddajam. Spoznala sem par let mlajšega in že od začetka me gloda občutek, da mu je na meni najbolj všeč premoženje, ne toliko jaz. Rada bi zaščitila da premoženje po meni dobijo otroci, z novim  pa delim samo tisto , kar bi midva skupaj ustvarila ( če sploh bova kaj). Hvala.

Kaj pa če bi to dilemo rešila tako, da vse svoje premoženje že zdaj z darilno pogodbo daš otrokom (če jih imaš). V pogodbo vključiš vse možne varovalke (prepoved odtujitve in obremenitve, brezplačna dosmrtna pravica bivanje v nepremičnini). Pogodba mora biti v obliki notarskega zapisa in jo vpišeš v ZK. Res ne boš lastnica ničesar več in boš rešena vseh skrbi, da te kakšen voluhar obrne zaradi premoženja. Nihče te ne bo mogel vreči iz nepremičnine. Živiš kot do sedaj in pobiraš najemnino, če se tako dogovoriš z otroci.

Tega niti ne rabiš obešat na veliki zvon, ker je to samo tvoja stvar. Vprašaj notarja in se odloči.

Odpoved neuvedenemu dedovanju
137. člen

(neuradno prečiščeno besedilo)

(1)Odpoved dedovanju, ki še ni uvedeno, nima pravnega učinka.

(2)Izjemoma se lahko potomec, ki sme samostojno razpolagati s svojimi pravicami, v sporazumu s prednikom odpove dediščini, ki bi mu šla po prednikovi smrti.

(3)(prenehal veljati)

(4)(prenehal veljati)

(5)Taka odpoved velja tudi za potomce tistega, ki se je odpovedal, če ni s sporazumom o odpovedi ali s poznejšim sporazumom določeno kaj drugega.

samo dediči se lahko odpovejo dediščini. dokler nisi dedič (je oseba še živa), se nemoreš ničemur odpovedovat

Pozdravljena. Sama sem v podobni situaciji. Dobila več milionsko dediščino, vendar po ločitvi. Zdaj pa problem: ne želim si nikogar, ker imam občutek, da me želijo zgolj zaradi denarja.

Poslušaj šesti čut, je na tvoji strani! Ne vem kaj sploh delaš s takšnim moškim, za katerega v bistvu veš, da ima rad predvsem tvoj denar. Najdi si moškega na svojem socialnem nivoju, pa ne bo teh problemov.

Kar se zaščite premoženja tiče, pa ti povem, da mu ob tvoji smrti pripada najmanj nujni delež. Če imaš več stanovanj, to lahko pomeni eno celo stanovanje. Lahko bi z otroci uredili pogodbo o preužitku, ampak če bi on skrbel zate, bi jo lahko izpodbijal. Kot lahko izpodbija marsikaj, če je mahnjen na denar.

Pa upam, da če boš os tala z njim, da ga ne boš finančno razvajala. To je še vedno moška domena.

Dediščin in ločena, 14.11.2023 ob 13:41

Pozdravljena. Sama sem v podobni situaciji. Dobila več milionsko dediščino, vendar po ločitvi. Zdaj pa problem: ne želim si nikogar, ker imam občutek, da me želijo zgolj zaradi denarja.

spet ena z zaostalim patriarhalnim razmišljanjem, ki si uničuje življenje, ker misli, da se finančno lahko ovrednoti samo pičkovje, kurcovje pa ne. Ko se ženska nalima na moško denarnico in se pusti financirat, je to čisto normalno in pričakovano. Bogata ženska pa špara svoje fičnike in naj bi jo imeli radi zaradi njene “prekrasne osebnosti”. Pa seveda, četudi je ženska 100x bogatejša, mora ves luksuz financirat moški. Pa saj niste iz jame prilezle no madona. Poglejte recimo Tina Turner je imela mladega nemaniča in bila veliko bolj srečna z njim do smrti kot pa s slavnim Ikom Turnerjem, ki jo je mlatil. Živela sta v njeni vili v Švici in tip ni spal v pasji uti, kakor bi rade monklje za svojega moža. Pa mislim, da ima Joan Collins tudi tako sceno.

Seveda je pametno, da premoženje zaščitiš v smislu, da ti ga en tip ne požene za svoje konjičke in ne ostaneš na cesti. Po drugi strani pa zakaj ne bi skupaj uživala v tvojem bogastvu? Saj te bogastvo gotovo naredi bolj privlačno, taka so pač dejstva in moški, ki zna uživat, bo seveda bolj srečen, kot če bi moral ob suhem kruhu pfenige preštevat.

Avtorica, tukaj ti bo vsak po svoje svetoval. Zakaj tega ne urediš pri odvetniku?

Samo v vednost pa tale primer: znanka se je zapletla z nekaj mlajšim loverjem. Bilo je lepo, dokler je bilo. Tu in tam ji je popravil kaj tehničnega, občasno pa ponoči tudi njo. Sicer je bil podnajemnik v eni sobici na robu mesta.

Pa se ga je ona naveličala in ga hotela odsloviti. Jok, brate, odpade! Frajer jo je tožil, češ da ima pravico do deleža na NJENEM stanovanju, ker je vanj vlagal. To pomeni, da je kdaj zvrtal kakšno luknjo ali namestil polico. Pazi zdej: sodišče mu je ugodilo, kajti pri njej so še vedno bili njegova bormašina, zobna ščetka in nekaj rezervnih cunj. Zdilala sta se za odškodnino.

To je sicer primer izpred 15 let. Ne vem, če se je do danes kaj spremenilo. Vsekakor preveri.

Oki. Če si ne želiš nikogar je zadeva povsem enostavna. Pač ostaneš sama. Če pa ti pot prekriža kakšen, ki bi te zanimal je pa spet zelo enostavno.

Kot prvo, se že od daleč vidi, da sediš na več milijonski dediščini? Voziš kakšno vpadljivo mrcino od Meredesa ali Maybaha ali Lamborginija? Živiš v zelo prestižni vili v še bolj prestižni četrti? Če je odgovor da, potem išči (če te premami) v rangu takšnih kot si ti. Če ni nič od tega in na zunaj v ničemer ne izstopaš preveč, bodi lepo tiho, se razvajaj na vse možne načine, potuj kamor želiš, se druži s frendi, pojdi na koncerte, gledališče. Ob takšnem načinu življenja ne boš porabila vse večmilijonske dediščine, če zapravljaš kolikor želiš. Na koncu boš ugotovila, da ti ta, na lahek način pridobljen denar ne daje neke sreče in osebnega zadovoljstva. Ker se boš v svoj “prestiž vračala sama”.

Lahko pa di omisliš nekoga za prijateljevanje, mu ne dovoliš, da se resno ufura v tvoje življenje, se morda celo preseli h tebi … skratka, če se bojiš, mu ne daj nobene oprijemljive točke, da bi bil tvoj izven zakonski partner. Ampak ta definicija izven zakonskega partnerja je tako raztegljiva in nedorečena. Opredeljuje jo samo … da morata biti partnerja čustveno povezana … bodi pameten, pa to razumi!

Razmisli in bodi v cvetju!

sodna praksa, 14.11.2023 ob 14:09

Avtorica, tukaj ti bo vsak po svoje svetoval. Zakaj tega ne urediš pri odvetniku?

Samo v vednost pa tale primer: znanka se je zapletla z nekaj mlajšim loverjem. Bilo je lepo, dokler je bilo. Tu in tam ji je popravil kaj tehničnega, občasno pa ponoči tudi njo. Sicer je bil podnajemnik v eni sobici na robu mesta.

Pa se ga je ona naveličala in ga hotela odsloviti. Jok, brate, odpade! Frajer jo je tožil, češ da ima pravico do deleža na NJENEM stanovanju, ker je vanj vlagal. To pomeni, da je kdaj zvrtal kakšno luknjo ali namestil polico. Pazi zdej: sodišče mu je ugodilo, kajti pri njej so še vedno bili njegova bormašina, zobna ščetka in nekaj rezervnih cunj. Zdilala sta se za odškodnino.

To je sicer primer izpred 15 let. Ne vem, če se je do danes kaj spremenilo. Vsekakor preveri.

in koliko je dobil? 126.75 evra za tri zvrtane luknje in eno poličko? Saj je moral vse vložke dokazati. Eno je namreč nekaj popravil, drugo pa recimo celotna renovacija stanovanja, ki lahko gre v desettisoče evrov.

New Report

Close