Sprašujem se………..
jaz bi močno popenila…….pri nas vse večje nakupe predebatirava. Recimo avto – meni je na svetu vseeno kakšnega imava, zato sem povedala le znesek, do katerega naj gre, on pa je lahko izbral kar je pač hotel.
Pri majših sprotnih zadevah pa pač kupujeva kakor kupujeva.
Daj, pogovori se z njim in zahtevaj, da se prej s teboj obvezno uskladi – v tem sta oba, nihče ni sam.
LP!
Tanna, tudi mene bi motilo.
Moj zdajle bere eno knjigo o prodajnih strategijah in notri je pisalo, da imamo nizko samospoštovanje, če moramo za vsak nakup vprašati partnerja. Mojemu se je zadnje čase strašno ljubilo enega džipa od prijatelja, pa meni ni bil všeč in sploh nisem bila zato, saj imava v redu avtomobile in ne vidim nobene potrebe po menjavi avta. Trajalo je kakšen mesec, da se ohladil, nato pa mi je zvalil tisto o samospoštovanju.
Ne glede na njegovo izjavo je moje mnenje še vedno, da je odločitev o avtomobilu odločitev obeh, ki mora biti sprejeta glede na trenutne finančne možnosti in dejanske potrebe. Odločitev mora biti sprejeta z glavo, ne pa kar tako. Nenazadnje gre za razmeroma velik izdatek.
Naj ti povem še recept mojih staršev, ki preizkušeno deluje (pred tem sta se kar naprej pričkala zaradi denarja). Vsak razpolaga s svojimi dohodki, za skupne potrebe pa imata skupno denarnico, v katero prispevata vsak enak znesek. Ta skupen denar se porablja za hrano, položnice, mojega brata, skratka za skupne stvari. Od tega, kar vsakemu ostane, pa zapravlja in špara vsak po svoje, po mojih izkušnjah ati bolj, mami pa manj, pa tudi tako je, da ati manj rabi, ker je že upokojen. Zahteva pa ta sistem enega natančnega evidentičarja, in pripravljenost obeh, da shranjujeta in pregledata račune…
Jaz mojega zaenkrat v to ne bi mogla pripraviti, je pa tudi res, da živimo razmeroma skromno kljub solidnim dohodkom in da bi si kdaj lahko kaj več privoščili. Ne vem pa, od kod ti 120.000 SIT položnic – ali šteješ v to še kakšen kredit? Midva: 10.000 internet, 9.000 komunala, 8.000 elektrika, 10.000 telefon, 2 krat po 5.000 mobi, 2.500 rtv, potem pa še 85.000 vrtec.
Brez vrtca 50.000 – sem morda kaj pozabila?
lp
Ja, sedaj se psihično pripravljam na en pogovor z njim, ko pride danes popoldne iz službe.
Sem si kar na list papirja vser napisala.
Najine plače, stroške…….. moje predloge, pa upam, da bo kateri izmed teh tudi njemu všeč.
Kar se pa stroškov tiče, pa naj jaz tukaj dodam še 38.000 najemnina za trosobno stanovanje, 2X 5000 za Vzajemno, 2 X 19.000 za življensko zavarovanje, ogrevanje, CATV, pa še kaj se kdaj najde.
Skratka več zapravt, kot zaslužiš ne morš….
Stvar je le, kako si zna posameznik vse porazdelit v okviru svojih možnosti…
Tudi jaz sem mnenja da morajo biti vsi večji nakupi skupna odločitev.
Men grejo samo taki ljudi na jetra, ki vseskoz jamrajo, da še za štruco kruha nimajo….vmes pa poleg starega avta, kupijo še novo vozilo in vseskozi nekaj high kupujejo…
Brez skrbi, razumela sem! Tvoj mož je zapravljiv, tako zapravljiv, da se temu reče zasvojenost z zapravljanjem. In ta zasvojenost se prav nič ne razlikuje od zasvojenosti s pijačo, hazardiranjem in podobnim. Če mojega nasveta ne boš upoštevala (ni ti ga treba!), pomeni, da si ti soodvisna. Čimprej poiščita strokovno pomoč. Če nimaš niti za sproti, on pa meni nič tebi nič kupi novi avto, potem JE zasvojen. Bog ve, kaj bo privlekel prihodnjič. Bo kupil novo stanovanje, saj veš, da mali potrebuje svojo sobico, vse za malega! Potem hišo z bazenom, da bo mali imel dovolj zdravega gibanja itd. In potem boste lepega dne pristali na cesti, ker vas bodo deložirali zaradi neplačevanja obveznosti. To sem imela v mislih, ko sem govorila o katastrofi. Ne pomaga, če boš udarila po mizi, na soočenje se moraš pripraviti ustrezno opremljena. Zato sem ti predlagala Sanjo Rozman. Medtem sem se spomnila tudi naslova: Sanje o rdečem oblaku je ena izmed njih (na to temo je napisala vsaj tri knjige). Ko pa bosta imela dovolj denarja, pa si lahko privošči nov avto tudi brez tvoje privolitve.
Zelo zelo se strinjam s tem, kar ti je napisala mimaŠ! Podoben primer smo imeli v družini, le da je bilo zraven “priključeno” še kockanje oz. hazardiranje, človek je že 8. leto pokojen, žena pa še vedno plačuje njegove račune in kredite širom po Evropi. Čim je čutil en novec pod prsti, je kupoval brez mere, ni važno kaj, samo, da je kupoval. Ure, pohištvo, opremo, oblačila, nakit – avtov se takrat še ni dobilo za vsakim voglom, če ne, bi bili zagotovo na spisku. Žena je bila “premehka” in je tako kot ti, raje naredila kakšno naduro. Danes ji je na smrt žal, saj od svoje pokojnine že 8. leto vidi samo tisti del, ki ga ščiti zakon. Vse ostalo gre za poravnavo starih računov.
Izbij si enkrat za vselej iz glave, da bi še kdaj plačala tudi en sam tolar njegovih računov!!! Še bolj si izbij iz glave, da bi šla v 16. tednu rizične (!!!) nosečnosti delat in ogrozila življenje svojega otroka in to zato, da bo en odrasel dedec še naprej lahko igral neodgovornega zapravljivca! Ne, kar je zakuhal, naj tudi poje, se pravi, če je kupil avto v lastni režiji, naj ga v lastni režiji tudi plača, kakor ve in zna, pa če zaradi mene na Tromostovju svoje usluge ponuja! In zaboga, blokiraj svoj račun, poberi mu kartice, prekliči vsa pooblastila – snemi plot zaljubljenosti z oči in vedi, da je ta tip nevaren, ker lahko tebe in otroka spravi dobesedno na beraško palico. In ne, ne bo se streznil zaradi otroka, streznil se bo samo, ko bo priletel na trda tla ali pa skozi resno in trdo terapijo. Samo tako!!!
Verjamem, da ti je težko. Večina, ki nas živi v bloku imamo toliko položnic in poleg teh še kredit za stanovanje ,avto ali pa še kaj.Vsi stisnemo do konca.Ne vem pa kako ste skoraj brez denarja pa pride mož domov z novim avtom. Očitno še nisi kupovala avta, saj rabiš kar nekaj gotovine preden se odpelješ iz trgovine.
srečno
Dobro jutro oz. dober dan vsem
Najprej se Vam bi rada vsem zahvalila na Vaših nasvetih. Kar precej sem jih upoštevala in včeraj sva imela pozno v noč pogovor. Moram rečt, da me je brez besed poslušal, samo čelo je gubal, ko sem govorila.
Ko sem končala, pa hje rekel, da zakaj tega pogovora nisva imela že nekaj let nazaj. (Priznam moja napaka).
Sklepi najinega sestanka:
– avto ostane / kupljen z štiriletnim kreditom
– njegova kreditna kartica je od včeraj naprej pri meni, vsakega petega, ko dobi plačo mu pustim na računu 60.000 + zneske trajnikov (jaz mislim, da če mu vzamem vso gotovino, si jo bo začel sposojati….pol bom pa šele v dreku).
– vso nakupovanje hrane, dokler sem jaz strogo doma, je na njegovih ramenih, vendar strogo iz seznama, ampak pri vsakem nakupu si lahko kupi kakšno malenkost (smoki, čips, čokolado), ne pa da jaz napišem listek, on iz seznama pozabi pol stvari, ne pozabi pa piškotov, čokolad, coca – col…..
-nehava kupovati stvari, ki jih ne potrebujeva (tukaj predvsem spadajo drage revije, jaz bom preživela brez Cosmopolitana, modne Jane.on pa brez računalniških revij, Playboya………….)
– še nekaj drugih sklepov: on se bo poskušal poboljšati in posvetovati mano, jaz pa se bom lešpe obnašala do njegove zlate mamice (ja tudi moja “zlata” tašča je bila včeraj predmet pogovora.)
Tako bom rekla, če bi verjela, da bom od danes naprej živela v oblakih, bi verjetno že danes zvečer padla na trdna tla. Ampak upam, želim si, da bi nama uspelo, ker skozi marsikaj hudega sva že šla skupaj v življenju in ne bi želela, da se najino skupno življenje po 12 letih konča.
Nočem ti jemat poguma, ampak takih pogovorov, pa še malo drugačnih, ko je na kolenih in v solzah na lastno življenje in na življenje svojega otroka prisegal, da “tokrat” je pa zares bilo zadnjič, je imela naša žlahtnica n+x, se pravi neskončno.
Poiščita strokovno pomoč, dokler je še čas! Ni sramota iskat pomoč, sramota je, če si zatiskaš oči pred problemom. Včasih so rekli, da se “pjanc spreobrne, ko se v jamo zvrne”, torej ko ga pokopljejo. Jaz bi rekla, da je z vsakim odvisnikom, ki si ni poišče pomoči, povsem enako.
Upam, da je kredit nanj in NE nate!!!
In mimogrede – spet je prišel “poceni” skoz, malo pridige pa to, ampak avto je ostal pri hiši…
se strinjam s Skrbno,
kolikokrat si že imela pogovor z njim koliko znašajo položnice in ostali stroški
kolikokrat je samo čukasto gledal in zategoval tolikooooo????????
in ali je bilo dolgoročno kaj boljše?
ali greva stavit, da bo čez 14 vse po starem … do prvega datuma dospetja položnic pa boš spet premišljevala o svojem zapravljivcu.
tole kar si zadnje napisala je soodvisnost, zato pojdi čim prej v knjižnico po odpirač za oči (knjga Sanje Rozman bo čist primerna, ali pa od Norwood Ženske, ki preveč ljubijo)
to bi moralo zadostovati, da boš spoznala kako globoko si zabredla v igro zapravljanja… ja ja ti tudi, ne samo tvoj mož (recimo 60 000 na mesec, zato, da si ne bo šel sposojat denarja HALOOOOOO???? Koliko je pa star????)
želim ti obilo sreče, brez kakšnih skritih dolgov
Ne nikoli ni bilo dolgoročno nič bolje. Vedno so bili samo pogovori obljube, prošnje, rotenje…………..
Jaz si res želim, da bi se stanje poboljšalo, ker jaz tudi nimam več moči in energije za takšne borbe, zdaj v tem mojem stanju pa še manj.
Dane imam zdravnika, pa mi je knjižnica na poti do tja, pa bom še tile dve knjigi vzela, pa prebrala.
Aja. A če hočeš poiskat strokovno pomoč, a moreš to najprej do splošnega zdravnika, da ti da kakšno napotnico ali se to na kakšno društvo ali kam obrneš.
Tanna pozdravljena,
žal ti ne morem dati nasveta kam se obrnit po strokovno pomoč v zvezi z zapravljanjem. Moj problem je bil nekoliko drugačen. Sem pa imela zelo negativno izkušnjo z zdravniki, ker načeloma ne vedo kaj bi s tovrstnimi problemi, ker to niso zdravstvene težave, ampak vedenjske.
Jaz sem pomoč našla v skupini za samopomoč. Izredno pozitivna izkušnja. Mogoče ne bi bilo slabo, pregledati forum o zasvojenostih.
Gotovo boš to zvedela pri svojem zdravniku in gotovo potrebuješ tudi napotnico. Če v bližini tvojega kraja ni take ali podobne skupine, bo za prvo silo dober tudi navadni psihiater, ta pa bo že vedel, kako se reči streže. Tudi če se ne bi nikoli več zgodilo kaj takega, je bolje, da data to skozi (terapije se morata menda udeležiti oba, vsaj tako sem razumela iz omenjenih knjig).
V LJ pa sta pravi naslov za te reči prav dr. Sanja Rozman, ki vodi delavnice o zasvojenosti, vendar ne vem kje, in dr. Rugelj, ki se ukvarja z zasvojenostmi vseh vrst, predvsem z alkoholizmom.
Jaz bi se na Rozmanovo obrnila, našla sem tale naslov iz čisto ene druge štorije: , pa tudi na naslovu bi znala prit do kakega pametnega svetovalca. Obstaja (vsaj obstajala je) tudi njena skupina za samopomoč Rdeči oblak in to točno na temo odvisnosti od nekemičnih substanc (se pravi odvisnost od nakupovanja, iger na srečo, spolnosti, hrane …..). Toliko mi je uspelo najt, mislim pa, da bi že splošni zdravnik moral znal pomagati naprej. Srečno obema in malemu bitjecu!