Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti sprememba delodajalca na podlagi 75. člena zakona o del. razmerjih

sprememba delodajalca na podlagi 75. člena zakona o del. razmerjih

pozdravljeni,

s 1.10.2013 je prišlo do spremembe delodajalca po 75. členu zakona o delovnih razmerjih ( zaradi vpisa oddelitve s prenosom premoženja prenosne družbe na prevzemno družbo ).Od novega delodajalca sem že dobila obvestilo o tem v katero organizacijsko enoto pripadam, kdo je moj nadrejeni, vse obrazce, oziroma izjave ( za kolektivno zavarovanje, vzdrževane družinske člane, prevoz na delo…).
Opravljala bom isto delo, kot do sedaj tudi plača je enaka, vendar me kljub temu pritiskajo s podpisom nove pogodbe, ki je v določenih členih bistveno slabša od prejšnje.
Kaj naj naredim ? Če so nas prevzeli po omenjenem členu zakona bi nam tudi leto dni mogli garantirati enake pravice kot pri prejšnjem delodajalcu.
Kaj se mi lahko zgodi, če ne podpišem pogodbe ?

hvala in lep pozdrav

p.s. isto vprašanje sem postavila na forumu delovno pravo, kljub temu si želim vaš strokovni odgovor

Spoštovani,

Pravice in obveznosti iz kolektivne pogodbe, ki je zavezovala delodajalca prenosnika, mora delodajalec prevzemnik v primeru iz prejšnjega odstavka zagotavljati delavcem najmanj eno leto, razen če kolektivna pogodba preneha veljati pred potekom enega leta ali če je pred potekom enega leta sklenjena nova kolektivna pogodba.
Če se pri delodajalcu prevzemniku iz objektivnih razlogov v dveh letih od datuma prenosa poslabšajo pravice iz pogodbe o zaposlitvi oziroma se bistveno spremenijo pogoji dela delavca pri prevzemniku in delavec zato odpove pogodbo o zaposlitvi, ima delavec enake pravice, kot če pogodbo o zaposlitvi odpove delodajalec iz poslovnih razlogov. Pri določanju odpovednega roka, pravice do odpravnine in vseh drugih pravic, ki so vezane na delovno dobo, se upošteva delovna doba delavca pri obeh delodajalcih.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

pozdravljeni,

od dneva prevzema se ni kaj dosti spremenilo, tudi s podpisom nove pogodbe nas niso več pritiskali.
Zdaj se lahko zakomplicira pri izplačilu božičnice. Dobili smo obvestilo, da božičnico prejmejo zaposleni, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na podlagi kolektivne pogodbe, in sicer v sorazmernem znesku za efektivni delovni čas. Sem opravičena do božičnice, ker nisem podpisala nove pogodbe ( pri prejšnjem delodajalcu je ni bilo )?
Če me božičnica pripada potem me tudi zanima ali me pripada samo za obdobje treh mesecev ali za celo leto ( šlo je za prehod po 75. členu zakona o del. razmerjih ) ?

hvala za odgovor

lp

Spoštovani,

Pravice in obveznosti iz kolektivne pogodbe, ki je zavezovala delodajalca prenosnika, mora delodajalec prevzemnik zagotavljati delavcem najmanj eno leto, razen če kolektivna pogodba preneha veljati pred potekom enega leta ali če je pred potekom enega leta sklenjena nova kolektivna pogodba.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close