Sprememba delovnega mesta
Pozdravljeni,
v podjetju sem zaposlena za nedoločen čas kot vodilni delavec. Trenutno sem na porodniškem dopustu, Pred kratkim sem delodajalcu omenila, da bi po preteku porodniškega dopusta, delala po skrajšanem delovnem času zaradi starševstva. Delodajalec mi je rekel, da lahko, vendar pa dela vodilnega delavca nebi mogla več opravljati, če bi delala s skrajšanim delovnim časom. Zamenjala naj bi me delavka, ki me trenutno nadomešča. Jaz pa bi prevzela delo, ki je podrejeno temu delu, za katerega imam podpisano pogodbo. Ali lahko delodajalec zahteva od mene, da opravljam drugo delo? Ali lahko zahteva od mene, da podpišem novo pogodbo za nižje delovno mesto (posledično je potem tudi nižja plača)?
V pogodbi je tudi napisano, da vodilni delavec ni upravičen do nadomestil za delo preko delovnega časa ali manj ugodnega delovnega časa in da se delovni čas ne meri in ni vnaprej določen (zaradi tega je delodajalec določil (ustno), da moramo delati minimalno 48 ur na teden, kar mi pa kot mladi mamici srce ne pusti). Ali to vpliva na pogodbo s skrajšanim delovnim časom? Bi morala podpisati novo pogodbo ali samo aneks k obstoječi pogodbi?
Ali smo mamice, ki želimo delati s skrajšanim delovnim časom kakorkoli zaščitene, da nas delodajalec nebi mogel degredirati oziroma odpustiti (razlog za odpoved bi on verjetno navedel kakšen drugačen – reorganizacija, ukinitev delovnega mesta…)?
Prosila bi vas za pomoč, saj nebi rada ostala brez službe, zato ker želim več časa posvetiti svojim otrokom.
Hvala za odgovor!
lep pozdrav!
LILI
Spoštovani,
v podpis take pogodbe vas ne more prisiliti, saj se pogodba spremeni oziroma nova pogodba velja, če na to pristane tudi nasprotna stranka.
Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.