Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek sprememba imena in / ali priimka

sprememba imena in / ali priimka

Koliko časa na Upravni enoti traja, ko si spremeniš ime, priimek, da ti to začne veljati? Z dnevom spremembe ali kako drugače?

Ti napišeš prošnjo – čisto laično – da želiš spremembo priimka/imena.

Navedeš vzrok: lahko čisto banalen, da ti ni všeč, da si se naveličala…. lahko pa: razveza, želiš prevzeti partnerjev priimek pa nista poročena, ime te moti, ker ga ima en kriminalec (ali politik :-))))) in te moti pri vsakdanjih opravilih….. bla bla…..

Vložiš to pismeno prošnjo, plačaš koleke in čakaš en dober mesec. Mogoče zdaj, ko so dopusti, nekoli dlje.
Med drugim traja tudi zato, da preverijo, da se NE SKRIVAŠ za kakšnimi kriminalnimi dejanji s to spremembo.

Nato dobiš pismeno UGODNO rešeno (vsaj v 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} primerih je tako) odločbo. na kateri jesno piše, da nisi več

Presečnikova Lojzka, temveč si Magister Flower Annya Lyzza.

To je (začasno) veljaven dokumet za tvojo identifikacijo. Zdaj pa nisem sigurna – samo rok je kratek, ….1 mesec! – moraš spremenit komplet dokumente. Obvestit vse inštitucije od katerih prejemaš položnice, potem v službi…….
Ni panike – pošlješ samo del odločbe (fotokopijo!!) . Še največ stanejo novi dokumenti.

Gres na ue, izpolnis obrazec,placas takso in pocakas cca 14 dni na odlocbo. In ne pises nobene prosnje, tud razloga ni potrebno navajat.

Upam, da res! Jaaaa krasno! 🙂

Kot sem jaz opisala, je bilo 20 let nazaj.

Upam, da res! Jaaaa krasno! 🙂

Kot sem jaz opisala, je bilo 20 let nazaj.[/quote]

Samo obrazec izploneš. Ko dobiš odločbo,da ti dovolijo potem sam dokumente .. zamenjaš

Ja. S tem, da sem jaz odločbo dobila v parih dneh. So pa zasrali in so mi namesto priimka najprej zamenjali ime …

Nihče pa ni odgovoril na vprašanje – sprememba prične veljati z dnem vročitve odločbe. In tisti obrazec, ki ga izpolniš, JE vloga.

Ja. tako je. jst sem lani menjala ime ker sem imela dva pa sem želela obdržati le eno ime. Prijavila sem se preko interneta na UE, izpolnila obrazec podpisala z certifikatom oz z digitalnim potrdilom, oddala in plačala 65€ in počakala na uradno papirnato pošto iz UE. iz UE priidobivajo tudi potrdilo o nekaznovanosti zato se stvar malo zavleče. pa še to poleti med dopusti sem to uredila. ko so na UE pridobili o nekaznovanosti potrdilo, sem bila klicana tja h matičarki da ji povem vzroke za spremembo. nič posebnega ne rabiš povedat in ali se kakorkoli zagovarjati, to je samo njihov protokol po zakonu. čakala sem okrog mesca in pol, ko sem dobila uradno spremembo -po pošti, sem šla zamenjat vse dokumete in to je vse. nekaj dela je ni pa to kaj hudega. ni veliko potov čakanja od vrat do vrat.

Res si prima napisala in vse je OK!
Nujno moraš obvestit banko in vse, preko katerih imaš keš.
Vseeno pa obvestiš tudi ‘dostavljače’ vseh položnic. Jaz vem, da sem že mirno živela, na kaselcu sem še vedno imela oba priimka. Vsaj eno leto.

A me tik pred odhodom na morje pokličejo iz RTV – da so ugotovili, da ne plačujem naročnine. Jim razložim, da plačujem, samo nisem več Novak temveč Horvat. Je pa isti naslov, isti aparat, isto vseee. Da lahko pošljem kopije vseh odločb….
In začuda niso nič komplicirali. :-))

New Report

Close