Sprememba kraja delovnega mesta
V pogodbi imam zapisano, da delam na naslovu, kjer je trenutno moje delovno mesto. Sedaj zeli delodajalec na to mesto zaposliti novega delavca, mene pa premestiti na delovno mesto, ki je v dislocirani enoti (drugi naslov). Sprememba mi ne ustreza, sa bi mi zaradi logisticnih razlogov mocno otezila usklajevanje druzinskih in sluzbenih obveznosti. Urnik pa se pri tem nebi bistveno spremenil.
Zanima me sledece:
– Ali lahko delodajalec od mene zahteva, da delam v dislocirani enoti brez spremembe pogodbe? Kaj ce nove pogodbe/aneksa nisem pripravljen skleniti?
– Kako naj ukrepam, ce mi delodajalec to sporoci (samo) ustno?
Kaj ti pa v pogodbi o zaposlitvi piše?
Lahko. Napiše sklep in te ustno obvesti.
Ne trosite neumnosti, če nimate pojma. Enostranksi sklepi o premestivtiv že davno niso več zakoniti. še manj “ustno” obveščanje o tako pomembnih rečeh, kot je kraj dela. To je pač bistvena sestavina pogodbe in spremeni se lahko samo s soglasjem strank.
Torej, Pikec, če ti v pogodbi o zaposlitvi piše, da delaš v poslovni enoti Celje (na primer), potem delaš v poslovni enoti Celje. Na drugem naslovu lahko delaš samo v primeru, če bosta z delodajalecem sporazumno spremenila ta člen v tvoji pogodbi – s pisnim aneksom.
Če aneksa ne boš hotel(a) podpisati, ti bo moral delodajalec (če bo hotel, da delaš na drugem naslovu) to prvo pogodbo iz nekega zakonitega razloga odpovedati in ti v sklenitev ponuditi novo, na novem naslovu. Kar tako odpovedati pogodbo o zaposlitvi pa ni taki preprosto, kot se zdi.
V tvojem primeru, če že ima – kot praviš – nekoga, ki naj bi delal na tem tvojem delovnem mestu, torej ne mora izkazati zakonitega poslovnega razloga. Ostane mu še razlog nesposobnosti ali pa krivdni razlog. Če nisi storil(a) ničesar narobe (če ne kršiš svojih delovnih obveznosti) in si sposoben opravljati svoje delo, potem nima nobene zakonite podlage, da ti pogodbo odpove. Vsekakor se, preden karkoli podpišeš, posvetuj s pravnikom!
Če ti bo možnost “premestitve” (ki po novih predpisih niso več kar tako dovoljene) omenil ustno, mu ustno tudi povej, da ti sprememba ne ustreza, ker ti logistično močno zakomplicira življenje in se z delom v tem kraju čisto zadovoljne(a). Lepo mirno in vljudno, pa je.
Seveda pa je zelo drugače, če imaš že v pogodbi zapisano, da delaš recimo na naslovu sedeža družbe in kjerkoli po Sloveniji, kjer ima delodajalec poslovalnice. V takem ali podobnem primeru vse zgornje odpade.
Spoštovani,
Zanima me če te lahko delodajalec prerazporedi na drugo delovno mesto v proizvodnji, čeprav to ni ukinjeno in sem na tem delovnem mestu bila zelo uspešna, in vedno presegala normative. Izgovor delodajalca naj bi bil, da tudi tam rabijo dobrega delavca, na moje delovno mesto pa bodo dodelili drugega. Meni pa novo delovno mesto ne ugaja in bi rada ostala pri stari.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.