sprememba urnika
Rada bi vas najprej pohvalila za vašo vestnost in koristne odgovore. Ne pišem vam prvič in že predhodno ste mi zelo pomagali.
Sedaj bi vas pa rada še nekaj vprašala, in sicer je zadeva taka: v službi sva zaposleni dve, delava dopoldanski in popoldanski urnik in sicer se menjujeva tedensko, teden zjutraj, teden popoldne. Zanima me, kako je s spremembami v urniku, npr. koliko časa prej lahko vodja zahteva od delavke, ki dela dopoldanski urnik, da zamenja in gre v popoldansko izmeno ali obratno. Konkretno, vodja zahteva od mene spremembo iz danes na jutri.
Ker nekako računam na planirani ritem, sem si seveda splanirala svoj prosti čas tako, da imam obveznosti v tistem času, ko bi morala biti po njenih navodilih v službi. Seveda so to obveznosti iz družinskega življenja, za katere nimam nobenega opravičila, npr. zdravniškega.
Kako ravnati v takih primerih? Enkrat lahko preložim obveznosti, kaj pa za naprej? To se je že zgodilo in se tudi še bo, saj je druga delavka zaradi majhnega otroka, ki pogosto zboli, veliko odsotna, jaz pa tudi ne morem in ne nameravam večno pokrivati njene odsotnosti.
Kaj se zgodi, če zavrnem, oz. kakšen nasvet imate za nas?
Zahvaljujem se vam za razumevanje in potrpljenje ob branju.
Letni razpored delovnega časa se načeloma določi že pred začetkom koledarskega oz. poslovnega leta in o tem razporedu mora biti delavec obveščen. O začasni prerazporeditvi pa mora biti delavec obveščen v pisni obliki najmanj en dan pred razporeditvijo. žal zakon o tej temi govori samo toliko. Veljalo bi preveriti še vašo kolektivno pogodbo, ki mogoče določa kaj ugodnejše roke.
Kakšnega zelo uporabnega nasveta pravzaprav nimam, kvečjemu le pogovor z delodajalcem. Skušajte predstaviti svojo plat medalje, saj konec koncev so tudi delodajalci ljudje, ki imajo svoje obveznosti in bi morali razumeti, da ljudje nismo omare, ki se jih da kar tako prestavljati sem in tja. Mogoče bi se dalo dogovoriti za kakšno zunanjo pomoč (študentko?), ki bi vskočila, kadar bi pri vama prišlo kaj vmes.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.