Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sprijemanje trave pod kosilnico

Sprijemanje trave pod kosilnico

Ima kdo izkušnje s kakšno zaščito proti nalaganju trave pod kosilnico? Zdaj ko je non stop mokra trava je to večen problem. Eni mažejo s silikonskimi spreji, teflonskimi spreji, zgoretim oljem…. Kaj se najbolj obnese?

Po kočanju košnje vzameš v roke lopatico za kit, špohtl po domače. Odrgneš in to je to. Ne sme se pa trava zasušiti. Sicer imaš potem neprimerno več dela in škode.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 6227, 22.07.2023 ob 16:54

Po kočanju košnje vzameš v roke lopatico za kit, špohtl po domače. Odrgneš in to je to. Ne sme se pa trava zasušiti. Sicer imaš potem neprimerno več dela in škode.

Saj to opravim s špahtlom po vsaki košnji, problem je med košnjo ta zabasanost s travo, rezilo se težje vrti in vse gre počasneje.

Obstajajo premazi ki naj bi to preprečevali v neki meri in me zanima če je to lari fari in ali takšen premaz res lahko to vsaj malo prepreči.

Če je le mogoče, kosimo, ko je zelenica suha.

Če se sprime, ti nekdo dvigne kosilnico oz.jo nagne nazaj (pri ročaju), ti pa z leseno palico, kakih 30 cm dolgo, očistiš travo.  Ne s špohtlom, ker je preoster.

Trave se ne kosi, ko je mokra. Vsaj par ur sonca in se nebo nič prijemalo.

Pri nas pa takole, 22.07.2023 ob 16:59

Če je le mogoče, kosimo, ko je zelenica suha.

Če se sprime, ti nekdo dvigne kosilnico oz.jo nagne nazaj (pri ročaju), ti pa z leseno palico, kakih 30 cm dolgo, očistiš travo.  Ne s špohtlom, ker je preoster.

Hehe, saj že zdaj kosim vedno s palčko v roki in mi gre to grozno na jetra, nato pa še nagnem kosilnico, ki jo zato zalije in sem primorana vzeti pavzo 15minut in čakati da odteče. Iščem nove rešitve 🤔

Pa probi namazat

Pa bos vidla ce pomaga.

Probi s cim mastnim ce nimas prav silikona

Blefnica, 22.07.2023 ob 17:06

Hehe, saj že zdaj kosim vedno s palčko v roki in mi gre to grozno na jetra, nato pa še nagnem kosilnico, ki jo zato zalije in sem primorana vzeti pavzo 15minut in čakati da odteče. Iščem nove rešitve 🤔

Rešitev je, da ne kosiš mokre trave. Ali pa pokosiš z lakserco.

Budala na kvadrat, 22.07.2023 ob 17:11

Pa probi namazat

Pa bos vidla ce pomaga.

Probi s cim mastnim ce nimas prav silikona

Bom probala nekaj, vseeno še počakam nasvet koga ki je že mazal, da pove s čim je najboljše in s čim najslabše. Če že lahko, se raje učim na tujih napakah kot pa svojih 😁

Ko se enkrat spraska barva (kar se zelo hitro, ker so te kosilnice za en drek pobarvane) ne pomaga nič. Bolj packaš, slabše je.

Pri dobrih kosilnicah se trava zelo malo sprijemlje, tudi če mokra. Itak pa velja dejstvo, da bolj kot je suha trava, manj se bo sprijemalo. Če imaš kovinsko kosilnico jo ne čisti s kovinskimi predmeti saj ti bo zagnila.

Anonimno 1720, 22.07.2023 ob 17:43

Pri dobrih kosilnicah se trava zelo malo sprijemlje, tudi če mokra. Itak pa velja dejstvo, da bolj kot je suha trava, manj se bo sprijemalo. Če imaš kovinsko kosilnico jo ne čisti s kovinskimi predmeti saj ti bo zagnila.

Tiste ta dobre kosilnice imajo zagotovo kakšen premaz. Kosilnica je že skoraj v zadnjih vzdihljajih in zelo stara, vsako leto rečem da bo zdržala to sezono nato kupim novo, a ona se ne da, meni je je pa tudi škoda za odpad, vedno se najdejo kakšni triki ki ji daljšajo življensko dobo.

Glede vlažnosti trave je pa tako, najbolj suha je proti poldnevu, takrat je prevroče sonce za košnjo in proti večeru, takrat pa so problem komarji.

Blefnica, 22.07.2023 ob 16:48

Ima kdo izkušnje s kakšno zaščito proti nalaganju trave pod kosilnico? Zdaj ko je non stop mokra trava je to večen problem. Eni mažejo s silikonskimi spreji, teflonskimi spreji, zgoretim oljem…. Kaj se najbolj obnese?

jaz kosim brez koša, plus loputo, ki pokriva izmet malo dvignem.  Tako da trava leti ven. Slabost tega je, da moraš imet škornje in hlače, ki so nato  polne trave. Vzamem  v zakup.

To je dobr slisat-ne praskaj s kovino. Prejsnja kosilnica je kljub praskanju s spohtlom zdrzala 20 let, podarila kolegu in jo je se on gonil ene 10 pa se kar dela in kovina je se kar na mestu pa vem da tudi on spohtla. Ne vem sploh kaj bi rada, ce je mokro se trava prime. Pomagamo si tako, da kosilnico dvignemo pa gas. Prevec kompliciras

robi9, 22.07.2023 ob 17:20

Rešitev je, da ne kosiš mokre trave. Ali pa pokosiš z lakserco.

Pa kako klinca naj človek ne kosi mokre trave – pr nas v Ljubljani je recimo zadnje čase  vsak dan deževalo. Trava pa raste kt nora. Julija…

Imam isti problem, z eno palčko odstranjujem tiste travne kepe…

jaz435, 22.07.2023 ob 19:34

jaz kosim brez koša, plus loputo, ki pokriva izmet malo dvignem.  Tako da trava leti ven. Slabost tega je, da moraš imet škornje in hlače, ki so nato  polne trave. Vzamem  v zakup.

Delam enako kot ti, pravi dirty work ja, sploh pa če še malo veter piha 😂

Sem vajen tega ker imam velike površine za kosit. Včasih zmanjka časa in je treba v mokrem delat, obvezno stranski izmet.

Uporabljam parafinski sprej (lahko je za čevlje / avtokozmetiko) in v manjši meri deluje. Treba ga je nanesti na čisto in suho kosišče, post-festum aplikacija ne pomaga. Silokonov ne maram, vlaga jih hitro odnese, teflona in raznih strupenih zadev nisem poakusil.

Bolj kot sprej je pomembnejša izbira rezila: “low lift” izvedba in nastavitev nižjih obratov. Nekoliko boljše bo, a vedi da se bo potrebno na nekaj 100 m ustaviti in očistiti kosišče. Najbolje je, če imaš pripravljeno vrtno cev ali visokotlačni čistilec. Žal druge rešitve ne poznam.

Vsak kmet ve, da se kosi suha trava. Če na vsak način hočeš kosit v mokrem, vzemi sklepano koso in pokosi na roke ali pa laksarco. Nobeno mazanje ne bo pomagalo. Mokra trava se vedno zabaše. Lahko uničiš kosilnico.

Nagnes jo nazaj, na ročaj – nikoli ne zalije!

Pol litra bumefekta zmešaj v 10 litrov vode. Počakaj dober teden. Problem za letos rešen.☝️

Proklete budale. Glih po mokrem je treba brezdat s kosilnico. Bo konec sveta, če travca ne bo po določenih milimetrih vašj prazni betici.

Jaz vem☝️, 22.07.2023 ob 23:47

Pol litra bumefekta zmešaj v 10 litrov vode. Počakaj dober teden. Problem za letos rešen.☝️

Proklete budale. Glih po mokrem je treba brezdat s kosilnico. Bo konec sveta, če travca ne bo po določenih milimetrih vašj prazni betici.

Vsi ste tako pametni… dejstvo je, da včasih ni druge izbire. Starše obiščem le ob vikendih, imam še lastno vikend parcelo. Ob nedeljah se ne sme povzročati hrupa, tako da za košnjo ostane le sobota. Včasih na ta dan dežuje, ali pridejo druge obveznosti vmes, po možnosti 2-3 tedne zapored, nakar je treba pokosit, v vlažnem ali suhem.

Tako za stroj kot za zelenico to ni nobena težava, če se periodično očisti kosišče. Mnoge države imajo deževne sezone in komunalne službe kosijo tudi ko dežuje, pri nas pa se dela znanost iz tega.

Iskren, 23.07.2023 ob 00:15

Vsi ste tako pametni… dejstvo je, da včasih ni druge izbire. Starše obiščem le ob vikendih, imam še lastno vikend parcelo. Ob nedeljah se ne sme povzročati hrupa, tako da za košnjo ostane le sobota. Včasih na ta dan dežuje, ali pridejo druge obveznosti vmes, po možnosti 2-3 tedne zapored, nakar je treba pokosit, v vlažnem ali suhem.

Tako za stroj kot za zelenico to ni nobena težava, če se periodično očisti kosišče. Mnoge države imajo deževne sezone in komunalne službe kosijo tudi ko dežuje, pri nas pa se dela znanost iz tega.

Ne, res ni nobene potrebe kosit kot si izmišljate. Ta potreba je samo v vaših opranih glavah.

Jaz pred košnjo mokre trave kosilnico namažem z bučnim oljem, da se trava ne nalaga na njo.

Nikoli ne kosim mokre trave. Počakam dan ali dva in takrat pokosim. Ne pomaga nobeno mazanje, sprejanje in to kar svetujete.

V vseh navodilih, ki jih dobiš zraven kosilnice jasno piše. Kosi se suha trava!

Iskren, 22.07.2023 ob 22:33

Sem vajen tega ker imam velike površine za kosit. Včasih zmanjka časa in je treba v mokrem delat, obvezno stranski izmet.

Uporabljam parafinski sprej (lahko je za čevlje / avtokozmetiko) in v manjši meri deluje. Treba ga je nanesti na čisto in suho kosišče, post-festum aplikacija ne pomaga. Silokonov ne maram, vlaga jih hitro odnese, teflona in raznih strupenih zadev nisem poakusil.

Bolj kot sprej je pomembnejša izbira rezila: “low lift” izvedba in nastavitev nižjih obratov. Nekoliko boljše bo, a vedi da se bo potrebno na nekaj 100 m ustaviti in očistiti kosišče. Najbolje je, če imaš pripravljeno vrtno cev ali visokotlačni čistilec. Žal druge rešitve ne poznam.

Končno en človek, ki razume! Bom za začetek probala parafinski sprej ker ga glih imam doma, pa če bo za 1% bolje, bom zelo vesela.

Celjski grof, bučnega olja mi je pa škoda, raje kakšno skurjeno če že.

Jaz vem uporabnik, zgleda da glih en drek veš, odstrani se iz teme, dovolj te imam že iz tem o koroni, ogaben stari boomer si in nimaš pojma o košnji trave 😂

New Report

Close