srbska solata
Na kulinariki so recepti večkrat precej daleč od originalov ;)….
poskusi tole?
Torej, potrebujem pa naslednje:
•paradižnik – rdeči
•paradižnik – zeleni (ne bi si nikoli mislil, da je ta veliko bolj aromatičen kot zreli)
•paprika (priporočljivo je uporabiti miks različnih vrst – zelene, rumene, rdeče)
•2 cela česna
•3-4 čebule
•3-4 velika korenja
•kumare – sveže in neolupljene
•3 glave srednje velikosti svežega zelja
•sol – po okusu
•sladkor
•kis
•voda
•cel (črn) poper
Vse sestavine narežemo ali naribamo.
Jaz osebno narežem…
•rdeč paradižnik (ker je bolj zrel in ga je ponavadi malce težje ribati)
•paprika (ker jo je prej potrebno razkoščičiti in je tako lažje narezati na trakce)
•čebula (kot za vsako drugo solato – na lističe)
•česen (na lističe)
•zelje (da ni potrebno mazati ribežna, ki ga imamo v originalu za pripravo zelja za kisanje)
Ostalo pa naribam na manjši ribežen:
•zelen paradižnik (na lističe ga je tako lažje, ker je še trši)
•korenje (ta je že tako ali tako trši)
•kumare (tudi te so ponavadi trše in pri ribanju nimaš težav)
Ko je vse narezano/naribano, dodam sol po okusu in dobro premešam. Nato vso zmes pretlačim in pustim do naslednjega dne stati. V tem času bo zelenjava oddala odvečno vodo, da bo lahko kasneje sprejela kis in začela svoj proces kisanja.
———————————————————————————
Naslednji dan zadevca zgleda približno takole:
Uff, in blazno diši!
Sedaj je na vrsti še mešanica kisa in vode. Po standardu naj bi bila kis in voda v razmerju 2 (voda) : 1 (kis). Jaz sem glede na količino uporabila 1 liter in pol kisa ter 3 litre vode. V to dodam še cel črn poper in dam posodo na ogenj. Medtem, ko čakam, da mešanica zavre, dodam še 3 žlice soli (malce bolj polne, a ne prepolne) in 2 žlici sladkorja (da je količina približno zravnana z robom žlice).
Preden mešanico zelenjave dam v posodo, v kateri bo stala, jo dobro ožamem. Čez noč je namreč oddala kar veliko količino vode.
Ko ‘kisla mešanica’ zavre, jo pustim, da se ohladi. Nato zelenjavo zalijem z njo, posodo zaprem in shranim za zimo v nek temnejši prostor, ki je bolj ali manj hladen.
Pozimi pa si to solato že lahko privoščimo. Naj še enkrat poudarim, da je z vsakim odvzemom boljša. Uff, komaj čakam!
You might also like:
Vložene paprike polnjene z zeljem
Kislo zelje
Segedin
Pečene paprike polnjene s
Meni je enkrat ostalo veliko paradižnika – zelenega pa sem naredila čisto posvoje, glede na to koliko sem imela paradižnika sem dodala:
recimo 5 – 6 paradižnikov zelenih
veliko zelja bolj grobo narezanega
ene 3 rdeče paprike narezane na rezance
2 korenćka bolj velika nalistanega na dolge rezance s tapverjevim nožem za luplenje krompirja
veliko grobo narezane čebule recimo 5 do 6 dokaj velikih čebul
Vse skupaj nasolim po okusu, pustim ene 2 uri, samo, da pade skupaj nikakor ne čez noč, zavrem en liter kisa za vlaganje dodam 3,5 l vode, dve veliki žlici sladkorja, zavrem dam noter narezano zelenjavo počakam da zavre in nato hitro zdevam v kozarce še vroče, zalijem s kisom in vroče zaprem. Letos sem dodala v vsak kozarec nekaz zrnov popra. Odlična solata poiskusimorda vam bo všeč. Pri nas gre za med :))).