Srednješolci in splošna matura
Tole je tudi mene malo zmedlo, ker moj nečak hodi na srednjo šolo in bo delal splošno maturo – bo vzel še peti predmet in baje je to to.
Hoče pa na fakulteto v okviru univerze, torej ne na strokovni višjo ali visoko, zato rabi splošno maturo. S poklicno jih na dotični smeri namreč ne jemljejo (na nekaterih faksih, torej faksih faksih, pa jih).
poklicna matura plus 5predmet NI splošna matura
še noben ni sel iz poklicne mature na medicinio, ki zahteva splošno maturo.
kje je logika da ima nekdo s poklicno maturo kje rlahko crtas matematiko iz predmetnika iste pogoe kot nekdo
ki mora opravljati splosno maturo??
potem bi sli gimnazijci delat poklicno maturo plus 5 predmet, da bi jim bilo lažje mar ne??
kje vam je logika..
Nisem napisala da rabi maturitetni tečaj, ampak da rabi, kot ste že pogruntali, poklicno maturo in dodatni peti predmet. To je pa nekaj drugega kot maturitetni tečaj, čeprav je končni rezultat v bistvu enak, samo MT traja dodatno leto.
Vse je odvisno od pogojev programa na katerega se vpisuje, za to pa je potrebno pogledtat na spletne strani fakultet.
Če ti je všeč ali ne, tako pač je. Dijaki se z opravljenim petim predmetom mirno vpisujejo na veliko večino faksov enakovredno z gimnazijci, po tvojem očitno višjo kasto, ki bi morala imeti posebne klopi in predavalnice, ločene od srednješolcev?
Kaj točno te moti? Ker ima poklicna matura dva strokovna predmeta namesto dveh piflarskih? A ti geografija na strojnem faksu res tako zelo pomaga, da si primernejši študent od nekoga iz srednje strojne?
Poklicna matura ima že tako ali tako slovenščino, enako kot splošna, potem pa še ali matematiko ali tuj jezik, tako kot splošna. Se pravi, dijak opravi tri temeljne predmete enako kot gimnazijec, dva predmeta pa ima strokovna, tako kot jih sam izbere gimnazijec glede na želeno smer študija.
Se žal moram kar strinjati.[/quote]
Pa saj določeni programi so itak zaprti še za same gimnazijce z ulla točkami.
Zakaj pa en strojnik ne bi smel imel možnosti vpisa IN SE DOKAZATI, pa magari na glasbeni akademiji ali FF – smer kitajščina?
Priviligiranje gimnazije se mi zdi lažno, sploh ker je že skoraj v vsakem manjšem mestu gimnazija. Potem se pa dobesedno vllllllleeče oziroma se 4 leta pripravlja samo na SPLOŠNO maturo.
Saj sami gimnazijci povedo, da se v 4 letniku ne učijo nič, ampak je samo priprava na maturo.
Pa preberte si vpisne pogoje na faksih,a j to tko težko prevert :
ekonomska:
http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/Visoko_solstvo/Razpis_2014/Dodiplomski/Javni/ul_ef.pdf
medicinska:
http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/Visoko_solstvo/Razpis_2014/Dodiplomski/Javni/ul_mf.pdf
Če pa ne štekate, so pa tud telefonske fakultet pa se pozanimite, ne pa kr ene dezinformacije širt, no.
In ne,en ekonomski tehnik ne more študirat medicine, razen, če gre delat MT i potem splošno maturo ali gre delat splošno maturo po 21.letu!
Splošna matura ima slovenščino, matematiko in tuj jezik.
Poklicna matura ima slovenščino in matematiko ALI tuj jezik, torej lahko izbirajo in imajo s tem en predmet manj.
Testi na splošni maturi so bistveno težji kot pri poklicni maturi. Če ne verjameš, si jih oglej:
Nekaj o gimnazijah:
Sem letnij 1974 in imam končano srednjo šolo, ki sem jo zaključila z zaključnimi. Pri 38 letih sem se vpisala na fax, izredno, seveda sem najstarejša in tako študiram s takoopevanimi gimnazijci, ki bi naj bili razgledani in seveda polni znanja.
Groza, splošno znanje, slabše kot moje, razen pri tujem jeziku. Da ne govorim o slovenščini, o matematiki, celo o geografiji, kjer je kolegica, letnik 90, iskala Notranjsko okrog NM, statistiko nas je v 1. roku naredilo 5 od 20. Seminarske oddajajo take, da je profesor določenim odredil prepoved 1 roka…….
Ko se pogovarjamo pred izpiti, prihajajo na izpite nekaj napiflani, znanja ne znajo uporabljati, antropologijo si je večina prenesla v naslednji letnik, ker naučenega znanja ne znajo argumentirati in ga umestiti v prakso….
Zanimivo je, kot so tudi že sami ugotovili, da imam boljšo podlago v splošnih predmetih jaz, pa čeprav sem SŠ zaključila pred 20 leti in videti je, da bom prva v letniku tudi diplomirala.
Gimnazija za mojega otroka??? Hmm imam velike pomisleke, mogoče prek meje.
PS
Pa še nekaj nihče v letniku ni vedel, kaj je federacija, večina niti ni poznala politične ureditve Slovenije, da ne govorim o ustavnem pravu, ki je zdesetkalo študente v 1. letniku na polovico.
nekaj od naštetega je res katastrofa ampak upoštevati moraš tudi, da si ti v letih nabrala kup praktičnega znanja, ki njih še čaka.
ne zagovarjam, sem isto stara kot ti in vem kakšno je moje splošno znanje in razgledanost danes in kakšno je bilo pred 20timi leti.[/quote]
Verjemi, da sem debelo gledala, ko je profesor pri statistiki začel razlagati osnove, ker je imel izkušnje, da študenti niso vedeli kaj je mediana, kaj modus, kaj pomeni relacija, korelacija, razporeditev po gausovi krivulji…..
Vse to mi je ostalo od SŠ, da ne govorim o fotosintezi, kemiji formulah, molekulski masi, zgradbi celice (znanje, ki ga seveda na faxu ne rabim)…….to je znanje, ki ga moraš pridobiti v času šolanja, maturantje gimnazije nimajo o teh zadevah kaj dosti znanja, žalostno v kaki črni luknji je naše srednje šolstvo.
nekaj od naštetega je res katastrofa ampak upoštevati moraš tudi, da si ti v letih nabrala kup praktičnega znanja, ki njih še čaka.
ne zagovarjam, sem isto stara kot ti in vem kakšno je moje splošno znanje in razgledanost danes in kakšno je bilo pred 20timi leti.[/quote]
Verjemi, da sem debelo gledala, ko je profesor pri statistiki začel razlagati osnove, ker je imel izkušnje, da študenti niso vedeli kaj je mediana, kaj modus, kaj pomeni relacija, korelacija, razporeditev po gausovi krivulji…..
Vse to mi je ostalo od SŠ, da ne govorim o fotosintezi, kemiji formulah, molekulski masi, zgradbi celice (znanje, ki ga seveda na faxu ne rabim)…….to je znanje, ki ga moraš pridobiti v času šolanja, maturantje gimnazije nimajo o teh zadevah kaj dosti znanja, žalostno v kaki črni luknji je naše srednje šolstvo.[/quote]
A te lahko vprašam, na kateri fax si se vpisala?
Vse to mi je ostalo od SŠ, da ne govorim o fotosintezi, kemiji formulah, molekulski masi, zgradbi celice (znanje, ki ga seveda na faxu ne rabim)…….to je znanje, ki ga moraš pridobiti v času šolanja, maturantje gimnazije nimajo o teh zadevah kaj dosti znanja, žalostno v kaki črni luknji je naše srednje šolstvo.[/quote]
A te lahko vprašam, na kateri fax si se vpisala?[/quote]
Ta fax več nima izrednega vpisa, če te to zanima. Če bi pa točno napisala kateri fax je, pa bi dobesedno izdala svojo identiteto. Kre za fax, pod okrilje UL.
Ne nabijaj! Gimnazijci imajo na splošno zelo dobro podlago. Seveda imaš pa v Sloveniji zahtevnejše in manj zahtevnejše gimnazije in boljše in slabše dijake. Predvidevam, da so na tvojem faksu slabši, ker je tudi faks tak, da se očitno nanj lahko vpiše skorajda vsakdo, tudi brez splošne mature.
Mah takole na počez ocenjevat je zelo relativno.
Mi smo bili v prvem letniku faksa čista teleta, če se zdaj spomnim nazaj. Joj, kar sram me je, kako malo sem vedela in znala. Pa sem potem diplomirala med prvimi.
Zdaj so moji otroci srednješolci in se moram prav opomniti, kakšen teliček sem bila sama, ker včasih kar ne dojemam, da ne znajo razmišljat, uporabljat svoje glave, poiskati povezav in tako naprej. Edino ena svetla izjema je, njega vse zanima, vse si zapomni, zna logično razmišljat … tako da če bi imela njega za sošolca, bi verjetno pa samo strmela. Tudi ve, kaj je gaussova krivulja, edino tega ne ve, kje po tej krivulji je sam.
Pa določene srednje šole so bile včasih res zahtevne. Danes so mnoge na ravni bivših poklicnih šol, poklicne so pa itak manj zahtevne od starih skrajšanih, dvoletnih programov … Ne trdim tega samo jaz, ampak celo ljudje, ki imajo otroke v poklicnih šolah. Tako da glede svojega otroka vseeno še enkrat premisli in pozabi na to, kako je bilo v tvojih časih. To je mimo, preteklost, današnji otroci so res zelo zelo drugačni od nas.
Statistika na filofaksu na psihologiji je bila v mojih časih tisto prvo sito – ljudje so na tem izpitu množično padali.
V svojih študentskih letih sem bila na faksih v Nemčiji, Angliji, Švici. V Švici sem na eni od naravoslovnih smeri poslušala par predavanj iz matematike, drugi letnik faksa. Vse tisto smo mi naredili v SŠ (pa sem bila družboslovka z minimalno naravoslovja), da o tem, kaka glupa vprašanja so imeli študenti, niti ne začnem. Enemu ni in ni bilo jasno, da v ulomku spodaj ne more biti ničle.
V Angliji je bil nivo podoben kot pri nas na faksu na lektoratu s šestimi učnimi urami na teden.
No, v Nemčiji so nas pa nesli, predvsem v smislu, da je bilo tam veliko več samostojnosti, razprave, študenti so morali izraziti svoje mnenje, sodelovati. Tega pri nas skoraj ni bilo.
Tko no, hočem reči, da so zadeve relativne.
Ne, to ni to. Nekaj je poklicna matura s petim predmetom in nekaj je splošna matura. Res je, da greš s poklicno maturo in 5 predmetom lahko skorajda vse študirat, vendar imajo zelo zahtevni študiji (farmacija, medicina, pravo …) pogoj: opravljena splošna matura. Na teh študijih itak nima kaj delat, če ne ljubi sedenja za knjigami.
Ne nabijaj! Gimnazijci imajo na splošno zelo dobro podlago. Seveda imaš pa v Sloveniji zahtevnejše in manj zahtevnejše gimnazije in boljše in slabše dijake. Predvidevam, da so na tvojem faksu slabši, ker je tudi faks tak, da se očitno nanj lahko vpiše skorajda vsakdo, tudi brez splošne mature.[/quote]
brez splošne mature pa nese nese vse, ki ta papir imajo?
Nekaj ne gre skupaj.
Sicer pa letniki 1974 nismo imeli možnosti mature, in ja vpišem se lahko na katerikoli izredni fax, tak je zakon za nas, ki smo šolanje opravili v času usmerjenega izobraževanja.
Se žal moram kar strinjati.[/quote]
Pa saj določeni programi so itak zaprti še za same gimnazijce z ulla točkami.
Zakaj pa en strojnik ne bi smel imel možnosti vpisa IN SE DOKAZATI, pa magari na glasbeni akademiji ali FF – smer kitajščina?
Priviligiranje gimnazije se mi zdi lažno, sploh ker je že skoraj v vsakem manjšem mestu gimnazija. Potem se pa dobesedno vllllllleeče oziroma se 4 leta pripravlja samo na SPLOŠNO maturo.
Edina pametna!!!!!
Saj sami gimnazijci povedo, da se v 4 letniku ne učijo nič, ampak je samo priprava na maturo.[/quote]
Ne, to ni to. Nekaj je poklicna matura s petim predmetom in nekaj je splošna matura. Res je, da greš s poklicno maturo in 5 predmetom lahko skorajda vse študirat, vendar imajo zelo zahtevni študiji (farmacija, medicina, pravo …) pogoj: opravljena splošna matura. Na teh študijih itak nima kaj delat, če ne ljubi sedenja za knjigami.[/quote]
Ne vem, a govoriva o isti fakulteti za farmacijo:
na katero se da priti s poklicno maturo in petim predmetom?
Pač sprijazni se, da ne držiš boga za jajca, če si opravila splošno maturo in si zato nekaj več.
Ne, to ni to. Nekaj je poklicna matura s petim predmetom in nekaj je splošna matura. Res je, da greš s poklicno maturo in 5 predmetom lahko skorajda vse študirat, vendar imajo zelo zahtevni študiji (farmacija, medicina, pravo …) pogoj: opravljena splošna matura. Na teh študijih itak nima kaj delat, če ne ljubi sedenja za knjigami.[/quote]
Ne vem, a govoriva o isti fakulteti za farmacijo:
na katero se da priti s poklicno maturo in petim predmetom?
Pač sprijazni se, da ne držiš boga za jajca, če si opravila splošno maturo in si zato nekaj več.[/quote]
Na farmacijo in kemijo je bilo od nekdaj zelo lahko priti – to dvoje narediti je pa čisto druga pesem. Se da tudi brez gimnazije, ampak traja bistveno dlje. Ena gospa, ki je prišla s srednje farmacevtske, je delala faks 10 let. Na kemiji je bil včasih osip po 1. letniku 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.