srednji vek?
Zanima me, če kdo pozna kako zanimivo knjigo, ki bi govorila recimo o dogajanju v srednjem veku? Zanima me namreč življenje v tistih časih, vendar ne bi brala kakih enciklopedij, pa tudi kakih osladnih romanov ne (v stilu ženskih imen v naslovu). Za primer naj navedem, da mi je bil zelo všeč roman Parfum – zgodba o morilcu.
Iščem pa tudi na podoben način kak roman o Slovenski zgodovini starejših časov. Sama priporočam biografijo Plečnika ali pa krvava svatba, ki govori o graščakih v Mengšu. Je že kdo bral Celjski grofje, danes in nikoli več? Je dobra?
Celjski grofje so menda super (sama še nisem prišla do njih…).
Sicer si napisala, da osladnih stvari ne bi brala, a vseeno ti priporočam Zagorko (Marija Jurič Zagorka – v slovenščino sta prevedeni njeni zbirki Čarovnica z griča in Gordana). Ni tako zelo osladna kot razne Angelike, …
Priporočam tudi zbirko Prekleti Kralji – avtor Maurice Druon
Angelika se dogaja v času Sončnega kralja Ludvika 14-ega. Govora je o pregonu hugenotov, o čarovništvu – čarovništvo je bilo itak vse, kar butci niso razumeli in je potem te kao-čarovnike privedlo do grmade, o ”svetosti” zakona, zlasti na francoskem dvoru, kjer so se gon*** po vseh kotih, o ”uvajanju” krščanstva v Ameriki, kjer so indijanci odgovarjali s skalpiranjem, in še in še.
No, razen tiste osladne ljubezenske zgodbe med Angeliko in njenim možekom (osladna mi je postala zdaj, v deveti knjigi, ko ona stalno razmišlja o njem in dolgovezi in dolgovezi, da lahko preskočiš kakšno stran, pa boš še zmerom na istem – to je moje mnenje, O.K. :-)) no. razen tega je knjiga super – lahko samo strmiš nad ”silnimi širjavami krščanstva” Aja, še o muslimanskih deželah je govora, o haremih.
Če imaš voljo in vstrajnost (13 knjig) … kar v napad :-))
Kar koli boš izbrala, lepo branje ti želim.
Polona
Fernand Braudel: “Strukture vsakdanjega: mogoče in nemogoče”
V njej izveš o “vsakdanjih stvareh/življenju” v sr.veku. ZELO zanimiva, predvsem pa, kljub temu, da je strokovna, je napisana tako, da lahko izbiras pomenske sklope, ki te zanimajo, skačeš tu in tam…
Vseeno pa ti priporočam prebrati celo, ker ti bo glede te teme zelo razširila obzorja!!
(izšla je v StudiaHumanitatis, v dveh delih)
Prijetno branje VSEM!!!!