Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti stalno prebivališče

stalno prebivališče

Spoštovani,
zanima me kako je s prijavo stalnega prebivališča v najetem službenem stanovanju
v sklopu javne uprave. A potrebujem kakšno soglasje lastnika stanovanja ali zadošča
najemna pogodba za stanovanje (ki pa je sicer za določen čas).. Se lahko pojavijo kakšni problemi??

Hvala.

Spoštovani,

iz vašega vprašanja domnevam, da si želite urediti stalno prebivališče v najetem službenem stanovanju.

V izogib morebitnim nesporazumom naj najprej pojasnim, da zakon loči med stalnim in začasnim prebivališčem. V primeru stalnega prebivališča gre za prebivališče (to je običajno naselje), kjer se ima posameznik namen naseliti, ker je to naselje središče njegovih življenjskih interesov. Začasno prebivališče pa je vsako drugo prebivališče, kjer se posameznik zadržuje ali začasno prebiva zaradi dela, šolanja ali drugih razlogov, vendar v njem nima namena stalno prebivati. Tako prvo kot drugo mora posameznik prijaviti pristojnemu organu. Po Zakonu o prijavi prebivališča (Uradni list RS, št. 59/06 in 111/07, ZPPreb) je to katerakoli Upravna enota, prijava pa se lahko izvede tudi elektronsko preko enotnega državnega portala e-uprava.

Pri spremembi prebivanja zaradi dela v drugem kraju običajno zadostuje zgolj prijava začasnega prebivališča.

Najemna pogodba, ki jo boste sklenili z lastnikom stanovanja, po zakonu povsem zadostuje za prijavo tako začasnega kot tudi stalnega prebivališča (5. in 12. člen ZPPreb). Dejstvo, da bo najmena pogodba sklenjena za določen čas, na samo prijavo ne vpliva. Boste pa seveda morali v primeru, če lastnik po preteku tega časa z vami najemne pogodbe ne bo želel podaljšati, prijaviti stalno (začasno) prebivališče na drugem naslovu.

Posebnih problemov v zvezi s tem ne vidim. Opozoril bi vas morda zgolj na to, da boste morali zaradi spremembe stalnega prebivališča zamenjati osebno izkaznico (10. člen Zakona o osebni izkaznici) in morebitne druge dokumente oziroma predložiti Upravni enoti potni list, da vam vpišejo novo stalno prebivališče (20. člen Zakona o potnih listinah). Prav tako sprememba stalnega prebivališča lahko vpliva na nekatere davčne obveznosti. Tako ste npr. pri prodaji nepremičnine, v kateri imate vsaj tri leta pred prodajo prijavljeno stalno prebivališče, oproščeni plačila dohodnine od dobička iz kapitala (96.člen Zakona o dohodnini).

Lep pozdrav,
M.

Najlepša hvala za odgovor.
Da pojasnim… Saj jst bi si z veseljem prijavila le začasno prebivališče, vendar pa, ker bom v kratkem rodila in ker bo čez kakšno leto dni potrebno urejati vrtec ipd…. si pač moram urediti stalno prebivališče…

Pozdravljeni,

mi lahko kdo poda kak nasvet. Recimo, da si posvojen iz druge države pri cca. 11ih letih. Živiš pri posvojiteljih do 18. leta in se nato zaradi raznih sporov in nadlegovanj odseliš. Mine 6 let in izveš, da si v postopku odjave stalnega prebivališča (na željo posvojiteljev). Torej kako naprej? Ima lahko ta oseba težave, ker ne more dokazat kje je prebivala zadnjih 6 let? Nobeden najemodajalec jo seveda ni hotel prijaviti. Kako si sedaj urediš stalno prebivališče. Nimaš sorodnikov (niti v tujini) in na lepe oči ti seveda nihče ne bo dal dovoljenja za stalno prebivališče kar je logično, ker te ta oseba prvič vidi v življenju in ne ve kdo si. Kaj pomeni (razen socialnih pravic), če si ne moreš uredit stalnega prebivališča, nimaš te možnosti? Si pač brez. Sem izbrisan? Kaj mi preostane? Skok čez most?:) Glede na vse težave, životarjenje, osamljenosti… je to res pika na i? Komu vse zaupajo otroka v posvojitev ja pa drugo poglavje…..

Če pravilno razumem, vas zanima, kako izkazati obstoj stalnega prebivališča za preteklo obdobje oziroma kako si za vnaprej urediti stalno prebivališče ne da bi razpolagali s soglasjem lastnika stanovanja.

Dejstvo je, da mora vsak poskrbeti, da se njegovo dejansko stalno prebivališče ujema z uradno prijavljenim. Kot je mogoče razbrati iz vašega sporočila, so posvojitelji po vaši odselitvi sprožili postopek ugotavljanja stalnega prebivališča. Dokler ta postopek ni zaključen, imate stalno prebivališče uradno še vedno na naslovu, na katerem ste ga imeli prijavljenega. Po mojem mnenju tudi ne bi smeli imeti nobenih težav zaradi tega, ker ne bi mogli dokazati, kje ste (dejansko) prebivali zadnjih šest let.

Vsekakor vam svetujem, da si stalno prebivališče skušate čim prej urediti. Ob prijavi stalnega prebivališča boste morali na upravni enoti predložiti dokazilo, da imate pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavljate kot naslov stalnega prebivališča. Tako dokazilo je lahko kupoprodajna pogodba za stanovanje, najemna in podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika stanovanja oziroma. Bojim se, da brez tega dokazila prijava ne bo mogoča.

Zakon o prijavi prebivališča za primer, ko si posameznik stalnega prebivališča ne more urediti, določa, da se za njegovo stalno prebivališče šteje naslov organa ali organizacije, kjer ta posameznik dobiva pomoč v materialni obliki, če na območju pristojnega organa tudi dejansko živi.

Lep pozdrav,
M.

pozdravljeni. zanima me kako urediti stalno ali začasno stalno prebivališče, če sem se po nekih pogojih prisiljen izpisati iz sedanjega stalnega prebivališča. Sem ločen in in že nekaj časa živim v podnajemniškem stanovanju, v starem prebivališču pa sem izgubul vse pravice. V naprej hvala za odgovor. L.P.

Spoštovani!

O problematiki urejanja stalnega in začasnega prebivališča smo v tem forumu že pisali, zato vam predlagam, da preberete tudi prejšnje prispevke.

Sicer pa čisto na kratko:

Kot prebivalec Republike Slovenije ste na podlagi Zakona o prijavi prebivališča (ZPPreb) pri pristojnem organu dolžni prijaviti svoje prebivališče.

Stalno prebivališče ali sprememba naslova stanovanja se lahko uredi pri kateri koli upravni enoti (ni torej treba, da zadevo urejate na upravni enoti, kjer ste npr. do sedaj imeli stalno prebivališče ali pa na upravni enoti kjer si boste uredili stalno prebivališče). Prijava se izvede na posebnem obrazcu.

Boste pa morali ob prijavi predložiti dokazilo, da imate pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavljate. Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja, se po zakonu šteje dokazilo o lastništvu stanovanja (npr. kupoprodajna pogodba, izpisek iz zemljiške knjige), najemna in podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja. Glede na to, da živite v podnajemniškem stanovanju, bosta v poštev prišli najemna pogodba ali pa izjava lastnika.

Lep pozdrav in srečno,
M.

Pozdravljeni, zanima me, kako kot lastnik stanovanja odjavim stalno prebivališče in pravico do bivanja najemniku, ki se ne drži najemne pogodbe?

Spoštovani,

najprej vam moram pojasniti, da najemna pogodba in odjava prebivališča nista med seboj povezani na tak način, da bi najemodajalec zaradi kršitve najemne pogodbe lahko najemniku odjavil stalno prebivališče.

Kršitev določb najemne pogodbe predstavlja razlog za njeno odpoved. Kot najemodajalec namreč lahko odpoveste najemno razmerje iz krivdnih razlogov. Kateri so ti razlogi in na kakšen način se jih uveljavlja, je določeno v 103. členu Stanovanjskega zakona. Ko je najemna pogodba enkrat odpovedana, ste upravičeni zahtevati od najemnika, da stanovanje zapusti, v kolikor pa tega ne stori prostovoljno, to dosežete s pomočjo sodne izvršbe.

Pri prijavi oziroma odjavi stalnega prebivališča pa gre za dolžnost posameznika (torej vašega najemnika), da pristojnemu upravemu organu sporoči kje biva. Podlaga za prijavo stalnega prebivališča je lahko tudi najemna pogodba (4. odstavek 7. člena Zakona o prijavi prebivališča).

Načeloma naj bi vsi prebivalci na ozemlju Republike Slovenije imeli urejeno stalno ali začasno prebivališče. Če oseba dejansko ne prebiva na naslovu, na katerem ima prijavljeno stalno prebivališče, lahko pristojni organ po uradni dolžnosti prične s postopkom ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča (8. člen Zakona o prijavi prebivališča). Pobudo za tak postopek lahko načeloma daste tudi vi (npr. tako da obvestite pristojni organ, da določena oseba na vašem naslovu ne prebiva). Vendar bo to smiselno storiti le v primeru, če (ko) najemnik v vašem stanovanju tudi dejansko ne bo več prebival, hkrati pa stalnega prebivališča sam ne bo odjavil.

Opozarjam pa vas, da upravni organ v postopku prijave ali odjave stalnega prabivališča ni upravičen presojati ali najmenik spoštuje določila najemne pogodbe. Z drugimi besedami- četudi bo najemnik kršil določila najemne pogodbe (npr. da vam ne bo plačeval najemnine) to ne bo v ničemer vplivalo na izid prijavno-odjavnega postopka

Lep pozdrav,
M.

Pozdravljeni, Sem lastnik stanovanja katerega sem dal v najem (enoletna pogodba) Najemnik ima stalno bivališče pri svojih starših. Prebiva v mojemu stanovanju. Ali lahko najemnik uredi stalno prebivališče če jaz tega ne želim. Ponujam mu samo začasno in ne stalnega.
Jaz kot lastnik tega ne želim narediti.
Hvala za odgovor 🙂

Spoštovani!

Najemnik ima pravico (in dolžnost) prijaviti stalno/začasno prebivališče. Dejstvo, da je najemna pogodba sklenjena za eno leto ne igra nobene vloge pri tem, katero vrsto prebivališča bo prijavil.

Stalno prebivališče posameznik prijavi na naslovu, kjer dejansko prebiva in je to naselje središče njegovih življenjskih interesov, to pa se presoja na podlagi njegovih poklicnih, ekonomskih, socialnih in drugih vezi, ki kažejo, da med posameznikom in naseljem, kjer živi, dejansko obstajajo tesne in trajne povezave.

Začasno prebivališče pa posameznik prijavi na naslovu, kjer se zadržuje ali začasno prebiva zaradi dela, šolanja ali drugih razlogov, vendar v njem stalno ne prebiva.

Kakšen je namen vašega najemnika glede »vrste« prebivanja (torej ali se ima namen na naslovu vašega stanovanja za stalno naseliti ali pa le začasno prebivati) je stvar njegove odločitve. Menim, da bo na podlagi veljavne najemne pogodbe (glej 4. odstavek 7. člena ZPPreb) lahko prijavil tako stalno kot tudi začasno prebivališče ne glede na to, kaj vi želite.

Lep pozdrav,
M.

torej vsak lastnik stanovanja se boji, da se podnajemnik stalno prijavi, čeprav je tudi meni na občini povedala uslužbenka, da lastika stanovanja to NE bremeni in da se lahko vsak podnajemnik na naslovu kjer živi stalno prijavi oz. da se mora.

Spoštovani !

Vem da je bilo že veliko povedanega na to temo, pa vendar sem se odločil nekaj napisati, saj v določenih postih ne najdem najbolj konkretno podobne situacije kot je moja.

Da preidem h bistvu. Star sem 26 let in večino svojega življenja imam kot stalno prebivališče navedeno “naslov 1”. Sedaj pa je prišlo do zapleta. Hiša ki stoji na “naslovu 1” je bila odklopljena iz vseh priključkov, in s tem je postalo jasno da tam ni več možno bivati. Sosed preko katerega je bila naša hiša priklopljena (zgodba je dolga, VENDAR NE GRE ZA ČRNO GRADNJO), je sedaj sprožil postopek ugotavljanja stalnega prebivališča, zame, mojo mamo in starejšega brata. Vsi smo vabljeni na razgovor na UE kjer se bo potrebno zjasniti glede stalnega prebivališča vsakega posameznika.

Moja vprašanja so naslednja (trenutno prebivam pri punci):

a.) Ali jaz lahko prijavim kot svoje stalno prebivališče, kateri koli naslov v Sloveniji, če imam soglasje lastnika te nepremičnine??? Je soglasje lastnika dovolj?

b.) Ali je potrebno predložiti tudi pogodbo o najemu stanovanja oz.hiše?

najlepša hvala za vse odgovore

lep pozdrav

Spoštovani!

Res zelo kratek odgovor na vaši dve vprašanji, ker smo na to temo že veliko pisali:
a) stalno prebivališče lahko prijavite kjerkoli v Sloveniji, soglasje (izjava) lastnika povsem zadostuje
b) pogodbe o najemu vam primeru da predložite izjavo lastnika ni potrebno prilagati

LPM

Pozdravljeni.

Tudi sama sem se znašla v zagati za katero ne vem rešitve. In sicer: partner ima prijavljeno stalno prebivališče na naslovu kjer je živel z mamo in očetom. Sedaj se je začasno preselil k meni in moji družini, saj ima bližje službo, pri nas pa ima prijavljeno tudi začasno prebivališče. Zaradi nesporazumov mu starši grozijo, da ga bodo odjavili iz stalnega prebivališča. Moj oče, ki je lastnik nepremičnine ga ne želi za stalno prijaviti na trenutnem naslovu, kjer ima začasno prebivališče. Kaj torej preostane mojemu partnerju? Ali lahko v primeru, če njegovi starši dajo poizvedbo kje živi, in potem občina ugotovi, da ima na drugem naslovu začasno prebivališče, to začasno prebivališče spremenijo v stalnega? Toda moj oče tega ne bo dovolil. Torej bo partner brez stalnega prebivališča?

pozdravljeni me zanima ali lahko s stalni prebivališčem iz Slovenije delaš v Nemčiji???

Spoštovani!

Delavci lahko prebivajo v kateri koli državi EU, kjer so zaposleni, samozaposleni ali kamor so bili napoteni na delo. Pri tem obdržijo stalno prebivališče v državi članici, kjer so živeli do sedaj, v d.č. gostiteljici pa morajo prijaviti začasno prebivališče! Torej odgovor, na vaše vprašanje se glasi, da lahko oz. to je vaša dolžnost, ker za stalno prebivališče v drugi d.č. potrebuješ izpolnjevati določene pogoje!

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

Vaš partner ne bo brez stalnega prebivališča. Ko bo pristojni organ (upravna enota) po poizvedbi ugotovil kje dejansko prebiva, mu bo tam prijavil stalno prebivališče tudi brez soglasja lastnika (vašega očeta). Vsak posameznik mora imeti prijavljeno stalno prebivališče, kjer dejansko stalno prebiva. Smiselno bi se bilo tudi pogovoriti z vašim očetom glede nasprotovanja prijavi stalnega prebivališča vašega partnerja. Na stalno prebivališče se ne veže nobena lastninska ali druga premoženjska pravica na nepremičnini.
Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni mene pa zanima,kaj lahko storim.
Z otroci prebivam v najetem stanovanju.ko se je stanovanje najemalo,je lastnik dobil v naprej sest najemnin.Takrat ni bila sklenjena nobena pogodba,niti ni omenjal varscine.
Jaz sem se z otroci preselila v to stanovanje,in ko sem prisla podpisat pogodbo,mi je rekel da zeli varscino dge najemnini,to je800e.lahko na obroke.zelo sem bila obupana,saj ce bi prej omenil taksno varscino,se nebi z otroci selia v to stanovanje.skratka sem se pocutila da sem ogoljufana,saj se ne morem ves cas selut z otroki,in to je vedel.
Pogodbo sem podpisala,a sem mu rekla da nebom placal varscine ker ni posteno,zato je rekel da te pa naj se selimo.
Stanovanje nima nikakrsne nove opreme,zdi se mi da je vse dotrajano.
Zelela sek zacasno se prijaviti,saj je obcina ze izdala poizvedbo o bivaliscu,a lastnik pravi d sem rekla da se bom selila in da ce ne placam varscine,se ne morem prijavit.
Strah me je da bomo brez bivalisca,in se noseca sem,kam se lahko prijavimo.
Saj stanovanja ne moram najti
Sploh imam kaj pravic,ker to je zame,zavajanje

Spoštovani!

Glede na to, da niste sklenili nobene pisne pogodbe preden ste mu dali denar (Stanovanjski zakon določa, da mora biti najemna pogodba sklenjena v pisni obliki) ter že vnaprej določili pravic in obveznosti, to pomeni, da ni nobenih pravnih posledic in tudi ni pravnega varstva. Vendar naš Kazenski zakonik določa sankcije za goljufijo, in sicer določa, da če nekdo (vaš najemodajalec), zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga (vas) z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let. Če je z dejanjem povzročena majhna premoženjska škoda (kot v vašem primeru) in je storilec hotel pridobiti majhno premoženjsko korist, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Pregon za to dejanje se začne na vaš predlog. Zapisali ste, da ste kasneje le sklenili pogodbo, ki je po vašem mnenju oderuška – taka pogodba pa je po Zakonu o obligacijskih razmerjih delno/nična in lahko zahtevate razveljavitev te pogodbe oz. zmanjšanje obveznosti na pravičen znesek (sprememba pogodbe). Zahtevek za zmanjšanje obveznosti na pravičen znesek lahko vložite v petih letih od sklenitve pogodbe. Predlagamo vam, da si uredite brezplačno pravno pomoč in poiščete odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo pomagal doseči željeni cilj.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni,

potrebujem informacijo, namreč soseda, ki ima zelo bolnega dementnega moža, ki je že vrsto let priklenjen na posteljo, želi iz lastniškega stanovanja odjaviti stalno prebivališče sinu, ki je verbalno in fizično nasilen do nje ter ji krati vse stanovanjske pravice, ki jih ima kot lastnica stanovanja (lastinika sta oba z možem). Sin je polnoletem in zaposlen, za stroške in hrano ne prispeva. Noče se izseliti iz stanovanja.
Prosim Vas za odgovor, ali soseda lahko odjavi sinu stalno prebivališče na naslovu kjer živi in iz stanovanja katerega je lastnica oz. kaj lahko stori, da izseli nasilnega sina.

Hvala za odgovor. lp

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam vprašanje glede stalnega naslova oz kaj narediti v primeru: Trenutno živima z partnerjem v njegovem stanovanju, jaz sem tam prijavljena začasno, ker pa načrtujeva družino želim spremeniti naslov. Težava je v tem, da sem lastnik nepremičnine v drugem kraju kjer imam po tem takem tudi stalni naslov. Trenutno dajem stanovanje v najem. Kaj narediti v tem primeru, ali je sploh možno menjati stalni naslov?!
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor,

Spoštovani!

Stalno prebivališče lahko odjavi le oseba sama, ne morejo tega namesto njega storiti druge osebe. Lahko le pristojnim organom (upravni enoti) sporočijo, da na tem naslovu dejansko ne prebiva več, da lahko upravna enota sproži postopek dejanske ugotovitve stalnega prebivališča in na podlagi ugotovitev izda odločbo, kar pa v vašem primeru ne pride v poštev, saj oseba prebiva na naslovu stalnega prebivališča.
Varstvo žrtvi nasilja nudi tudi Zakon o preprečevanju nasilja v družini, ki med ukrepi za varstvo žrtve nudi tudi ukrep prepustitve stanovanja v skupni rabi. Žrtev lahko sodišču predlaga, da odloči o prepustitvi stanovanja v skupni uporabi. Sodišče lahko na predlog žrtve z odločbo naloži povzročitelju nasilja, ki z žrtvijo, ki jo je telesno poškodoval ali ji je prizadejal škodo na zdravju ali je drugače posegel v njeno dostojanstvo ali druge osebnostne pravice, živi v skupnem gospodinjstvu, da mora stanovanje v skupni uporabi prepustiti žrtvi v izključno uporabo v obsegu, kot ga je imel v uporabi sam.
Predlagamo, da se vaša soseda nemudoma obrne na Center za socialno delo oziroma izbere odvetnika po svoji lastni presoji, da ji bodo pomagali razrešiti nastalo situacijo. Najverjetneje bo morala soseda vložiti tožbo zoper svojega sina zaradi izselitve iz stanovanja, saj glede na dejstvo, da je polnoleten in se sam preživlja, soseda in njen mož kot starša nimata več nobene obveznosti preživljanja svojega sina, sin pa nima nobene podlage, na podlagi katere bi lahko vztrajal pri bivanju v stanovanju staršev.
Obenem naj soseda na Policiji poda tudi kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini – vedno,ko je sin nasilen.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Seveda je možno menjati stalni naslov in sicer po naslednjem postopku: posameznik mora prijaviti naslov stalnega prebivališča ali spremembo naslova stanovanja stalnega prebivališča v roku osmih dni od naselitve oziroma od vročitve dovoljenja za stalno prebivanja tujca. To lahko stori osebno na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu na območju Republike Slovenije ali preko enotnega državnega portala e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom.
V primeru, da posameznik prijavlja stalno prebivališče ali spremembo stalnega prebivališča osebno na upravni enoti ali krajevnem uradu mora priložiti veljaven osebni dokument, opremljen s fotografijo, in dokazilo, da ima pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavlja. Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna ali podnajema pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni potrebno overjati. Če je nepremičnina, na naslovu katere želi posameznik prijaviti prebivališče, vpisana v zemljiško knjigo, mu ni treba dokazovati lastništva nad to nepremičnino, saj te podatke pridobi organ po uradni dolžnosti, vendar mora v tem primeru sporočiti številko zemljiškoknjižnega vložka, ime katastrske občine ali številko parcele ter ime pristojnega sodišča. Posameznik mora ob prijavi stalnega prebivališča upravni enoti posredovati še naslednje podatke: priimek in ime, EMŠO oziroma datum rojstva in spol, če ta ni določena, kraj rojstva, staro stalno prebivališče, novo stalno prebivališče (za naslov v Republiki Sloveniji mora posredovati občino, naselje, ulico, hišno številko z dodatkom k hišni številki ter oznako stanovanja), državljanstvo, narodnost, če se posameznik želi o tem izreči, zakonski stan, priimek in ime ter EMŠO posameznika, ki vodi gospodinjstvo, ter sorodstveno razmerje do njega, dovoljenje oziroma prepoved za posredovanje podatkov porabnikom, ki nimajo zakonske podlage za zbiranje teh podatkov, datum prijave oziroma spremembe ter naslov za vročanje, če ima že prijavljeno začasno prebivališče oziroma več začasnih prebivališč. Upravna enota na podlagi veljavnega osebnega dokumenta preveri identiteto posameznika, pravilnost naslova, ustreznost dokazil o pravici do prebivanja na prijavljajočem naslovu ter veljavnost dovoljenja za prebivanje. Ko upravna enota evidentira prijavo stalnega prebivališča, izda posamezniku potrdilo o prijavi stalnega prebivališča.

V primeru tako imenovane e-prijave stalnega prebivališča pa mora posameznik katerikoli upravni enoti Republike Slovenije po elektronski poti poslati elektronsko podpisan in izpolnjen obrazec za prijavo stalnega prebivališča in skenirano dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki ga posameznik prijavlja. Tudi v tem primeru upravna enota preveri identiteto posameznika, vendar na podlagi uradnih evidenc, pravilnost naslova, ustreznost dokazil o pravici do prebivanja na prijavljajočem naslovu ter veljavnost dovoljenja za prebivanje. Poleg tega pa mora preveriti še veljavnost elektronskega podpisa. Prav tako upravna enota po uspešnem evidentiranju prijave stalnega prebivališča izda posamezniku potrdilo o prijavi stalnega prebivališča ter mu ga pošlje po redni pošti.
Po spremembi stalnega prebivališča mora posameznik v določenem roku urediti tudi vpis te spremembe v identifikacisjke dokumente oziroma jih zamenjati, kot to določajo posamezni področni zakoni (osebna izkaznica in potni list: najkasneje v 30 dneh, prometno dovoljenje: v 15 dneh, vozniško dovoljenje: v 30 dneh).

S spoštovanjem!

Pozdravljeni

Zanima me če me lahko bilo gdo odjavi iz stalnega prebivališča čeprav tam živim.Sprašujem zato,ker imam predprodajno pogodbo in je prišlo do zapletov.

Hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close