Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Stanovanje – pomoč staršev

Stanovanje – pomoč staršev

S punco ravnokar kupila stanovanje. Doma so nama skupaj dali 5.000 EUR, ob tem, da so prosti vseh bremen (krediti/leasingi). Stanovanje je stalo 245.000 EUR. Veliko/malo?

Se mi zdi kar ugodna cena, res pa da ne vemo nič o stanovanju.

velik, ker večina folka dobi točno 0e. Zakaj bi vama sploh morali kaj dat?

Dali so kot so se namenili.

Midva sva kupovala nepremičnino, nama nihče ni dal nič. Niti nisem pričakovala, da bi kdo kaj dal. Ko sva finančno preračunala in je šlo skozi je to to. Mi je pa sedaj v zadoščanje, ko vem, da sva sama prišla do tega kar imava.

Odgovor na objavo uporabnika
nono00, 04.11.2024 ob 14:15

S punco ravnokar kupila stanovanje. Doma so nama skupaj dali 5.000 EUR, ob tem, da so prosti vseh bremen (krediti/leasingi). Stanovanje je stalo 245.000 EUR. Veliko/malo?

V kolikor bi se tebi zdelo veliko oziroma dovolj, tega ne bi tukaj spraševala.

Meni so za prvo stanovanje dali 180 000, za hišo pa čez 8 let 170 000

Gradila sva hišo, ne za parcelo, ne za gradnjo nisva dobila niti evra. Ne ve kaj te moti, 5.000 ni veliko, nekaj pa je. Ne prihranis 5000 v enem mesecu, razen izjem.

Meni niso dali moji nič. Moževi so nam dali mansardo, da smo v njej živeli, dokler sva gradila.

Vse kar sem podedovala po mojih dobita otroka za polog. Vsak 50k.

meni, 04.11.2024 ob 14:28

Meni niso dali moji nič. Moževi so nam dali mansardo, da smo v njej živeli, dokler sva gradila.

Nisi vredna nič. Kako ničnista dobila, če sta dobila stanovanje za bivanje!! To je zate nič??!

Veliko. Midva sva ob nakupu  stanovanja dobila od mojih mikser, od moževih pa mikrovalovno :), ob nakupu hiše pa od mojih sliko, od moževih pa sušilca.

Pa sva bila vesela in hvaležna. Nikoli nisem pričakovala kaj več, sem vesela, da so samostojini in samostojno skrbijo sami za vse. Da bi bilo le še dolgo tako!

Moji otroci pa sami skrbijo zase in ne zahtevajo nič od naju.

Ker so sposobni in pridni….

meni, 04.11.2024 ob 14:28

Nisi vredna nič. Kako ničnista dobila, če sta dobila stanovanje za bivanje!! To je zate nič?

Kje šteka?

Rekla sem, da ko sva gradila nisem dobila od mojih nič.

Od MOŽEVIH sva dobila na razpolago mansardo – sedaj v njen živi moževa sestra – mansarda ni najina.

Po mojih sva leta kasneje dobila dediščino.

Ne vem kaj nisem jasno napisala.

Sva od obeh dobila po eni strani ogromno…

Hja.

Midva z možem pomagava odraslim otrokom precej, a še vedno ne toliko, da za ostalo družino ne bi ostalo.

Kaj to pomeni?

Ko se je vselila k fantu v njegovo stanovanje, smo jima kupili vso belo tehniko, male gospodinjske aparate, likalno postajo, večjo tv, sedežno, jedilno mizo s stoli,  pisarniški kotiček, računalnik in dala sva ji 2000€, za dodatne nakupe.

Šli smo tudi skupaj v Ikeo, oziroma ju je mož peljal s kombijem in takrat plačal, kar sta vzela (omare in neke malenkosti). Dobila je tudi zeppter komplet posode. Imamo ga doma in se mi zdi prav, da ima to v novem domu.

Ker je bila abdolventka, je bila še naš vzdrževan član. A ker se je odselila, ji potem vseeno nismo dajali mesečne žepnine. Kot vzdrževan lahko zastonj biva doma, će se odseli, je to njena odločitev. Smo jibpa kupili še novo kolo, smučarsko opremo.

Kupili smo ji tudi starejši avto, ko je naredila izpit  ob diplomi v začetku letošnjega leta,  pa 1 leto star avto v vrednosti malo pod  30.000€, ji plačali zavarovanje in vse stroške z avtom za prvo leto in ji dali bon za bencin (2000€).

Sedaj sta zaročena, poroka bo prihodnje leto. Dogovor je, da midva z možem plačava vse stroške pogostittve. Torej lokacijo, krasitev le te, hrano, pihačo. Prav tako ji bova midva kupila obleko, obutev, plačala ličenje, make up, frizuri on plačala dekluščino. Za darilo še ne veva natanćno, koliko bo dobila zraven. Verjetno okoli 5000 €. Načrtujeta tudo gradnjo hiše. Pojma nimam, koliko bova takrat lahko primaknila. Se mi pa zdi, da sva in bova že veliko pomagala in se mi sploh ne zdi, da morava midva pokriti recimo 10,  15,  20% cene gradnje.

Morda ja  morda ne.

Prav tako lahko gresta na dopust v našo hnepremičnino na obali, kadarkoli želita.

Imava še 2 mlajša otroka.

Micka macka, 04.11.2024 ob 14:47

Hja.

Midva z možem pomagava odraslim otrokom precej, a še vedno ne toliko, da za ostalo družino ne bi ostalo.

Kaj to pomeni?

Ko se je vselila k fantu v njegovo stanovanje, smo jima kupili vso belo tehniko, male gospodinjske aparate, likalno postajo, večjo tv, sedežno, jedilno mizo s stoli,  pisarniški kotiček, računalnik in dala sva ji 2000€, za dodatne nakupe.

Šli smo tudi skupaj v Ikeo, oziroma ju je mož peljal s kombijem in takrat plačal, kar sta vzela (omare in neke malenkosti). Dobila je tudi zeppter komplet posode. Imamo ga doma in se mi zdi prav, da ima to v novem domu.

Ker je bila abdolventka, je bila še naš vzdrževan član. A ker se je odselila, ji potem vseeno nismo dajali mesečne žepnine. Kot vzdrževan lahko zastonj biva doma, će se odseli, je to njena odločitev. Smo jibpa kupili še novo kolo, smučarsko opremo.

Kupili smo ji tudi starejši avto, ko je naredila izpit  ob diplomi v začetku letošnjega leta,  pa 1 leto star avto v vrednosti malo pod  30.000€, ji plačali zavarovanje in vse stroške z avtom za prvo leto in ji dali bon za bencin (2000€).

Sedaj sta zaročena, poroka bo prihodnje leto. Dogovor je, da midva z možem plačava vse stroške pogostittve. Torej lokacijo, krasitev le te, hrano, pihačo. Prav tako ji bova midva kupila obleko, obutev, plačala ličenje, make up, frizuri on plačala dekluščino. Za darilo še ne veva natanćno, koliko bo dobila zraven. Verjetno okoli 5000 €. Načrtujeta tudo gradnjo hiše. Pojma nimam, koliko bova takrat lahko primaknila. Se mi pa zdi, da sva in bova že veliko pomagala in se mi sploh ne zdi, da morava midva pokriti recimo 10,  15,  20% cene gradnje.

Morda ja  morda ne.

Prav tako lahko gresta na dopust v našo hnepremičnino na obali, kadarkoli želita.

Imava še 2 mlajša otroka.

Bogu hvala,da ima kdo v Sloveniji toliko,da lahko veliko nameni svojemu otroku.

Ampak, nikar ne pozabita , enako bo treba dati tudi drugima dvema.

Midva sva dobila od vsakih jurja. Nisem nič pričakovala, me pa jezi, da se ostali sorojenci obnašajo do staršev kot da so bankomat. Nimava slabih prihodkov, ostali imajo vsi več, starši imajo najmanj. Sem pa jim, obojim rekla, da mi nočemo nobene pomoči od njih, bi pa bilo prav, če bi to upoštevali tudi ostali.

Midva sva pa brez staršev in vas ne razumeva ….

Srečna sva, da sva za vse poskrbela sama!

Dovolili so, da nekaj časa bivakiram pri njih, dokler ne privarčujem za polog in še malo za neko luknjo. Več kot dovolj, kar se mene tiče. “Dediščino” lahko zapravita, podarite, meni je vseeno. Več ne rabim.

Doma sta dobila skupaj 5.000 EUR? Pa saj to je drobiž. Si se zatipkal?

Jaz sem dobila 2,5 sobno stanovanje v Ljubljani, isto brat. V celoti prenovljeno, z vso opremo, prej so starši oddajali , nato so nama  dali z darilno pogodbo. Sem ena redkih, ki imam pri mojih letih lastniško lepo stanovanje na odlični lokaciji. Če bova z bratom želela, dobiva še vsak večjo gradbeno parcelo, da zidava hišo. Vse ostalo pa dobiva po smrti staršev. Tako smo se zmenili .

Anonimna891, 04.11.2024 ob 19:45

Doma sta dobila skupaj 5.000 EUR? Pa saj to je drobiž. Si se zatipkal?

Upam, da jima starsa nista na minimalcu ali celo ze v pokoju in sta morala orng sparat tistih 5 tidocakov, se odrekat. Od starsa bi si zelela edino to, da me vzgojita v dobro in zdravo osebo ter mi omogocita solanje. Zal to zadnje se ni izslo, ker je oce veliko prezgodaj umrl, jaz pa sem bila prikrajsana za uni izobrazbo. Zal v moji mladosti in kraju se ni bilo zastopno studentsko delo, prav tako nic kaj stipendije. Takoj sem si poiskala sluzbo, placilo je bilo bolj bogo, pa vendar relativno hitro zasluzila za lastno stanovanje, ko so bile trzne cene skoraj najvisje. Od nobenga nicesar nisem pricakovala, dobila pa sem tisto poletje placan dopust od mojega brata, kot darilo. Moji mami sem kvecjem pomagala, da ji nicesar ni manjkalo ob njeni majni pokojnini. Enim bo vsak znesek premalo.

Anonimno 5461, 04.11.2024 ob 20:17

Upam, da jima starsa nista na minimalcu ali celo ze v pokoju in sta morala orng sparat tistih 5 tidocakov, se odrekat. Od starsa bi si zelela edino to, da me vzgojita v dobro in zdravo osebo ter mi omogocita solanje. Zal to zadnje se ni izslo, ker je oce veliko prezgodaj umrl, jaz pa sem bila prikrajsana za uni izobrazbo. Zal v moji mladosti in kraju se ni bilo zastopno studentsko delo, prav tako nic kaj stipendije. Takoj sem si poiskala sluzbo, placilo je bilo bolj bogo, pa vendar relativno hitro zasluzila za lastno stanovanje, ko so bile trzne cene skoraj najvisje. Od nobenga nicesar nisem pricakovala, dobila pa sem tisto poletje placan dopust od mojega brata, kot darilo. Moji mami sem kvecjem pomagala, da ji nicesar ni manjkalo ob njeni majni pokojnini. Enim bo vsak znesek premalo.

Kam pa potem dajo ljudje denar? Celo življenje delajo in nimajo nič prihrankov?. Daj no. Midva z možem imava bolj tako plače, on povprečno, jaz malo nad 1000 EUR, ampak vsak mesec smo uspeli nekaj kar dati na stran. Tudi obnavljala sva hišo, da je lepo vzdrževano, ni zapuščeno , pa kam sva šla. . Ampak ko sta otroka kupovala svoj prvi domek, sva vsakomur dala 50.000 EUR. Nekaj sta dobila še od partnerjevih staršev, nekaj kreditov pa je šlo. Ne jamrat preveč, poglej raje avto park na cesti, kakšni avti se vozijo. Ne za 50.000 sur , ampak 100.000 EUR. Tu pa jamrate kako ste vsi skromni, a ko bo tema o plačah, boste pa vsi govorili da imate nad 2.000 EUR . Vedno ste žrtve.

Nisem se zatipkal. Starši vsi delovno aktivni, noben ni v penziji.

Anonimna891, 05.11.2024 ob 07:06

Kam pa potem dajo ljudje denar? Celo življenje delajo in nimajo nič prihrankov?. Daj no. Midva z možem imava bolj tako plače, on povprečno, jaz malo nad 1000 EUR, ampak vsak mesec smo uspeli nekaj kar dati na stran. Tudi obnavljala sva hišo, da je lepo vzdrževano, ni zapuščeno , pa kam sva šla. . Ampak ko sta otroka kupovala svoj prvi domek, sva vsakomur dala 50.000 EUR. Nekaj sta dobila še od partnerjevih staršev, nekaj kreditov pa je šlo. Ne jamrat preveč, poglej raje avto park na cesti, kakšni avti se vozijo. Ne za 50.000 sur , ampak 100.000 EUR. Tu pa jamrate kako ste vsi skromni, a ko bo tema o plačah, boste pa vsi govorili da imate nad 2.000 EUR . Vedno ste žrtve.

se pravi, sta hišo podedovala. Če bi jo morala kupiti, bi pri 50 tih izplačala kredit zanjo, če živita v nekem srednje do dragem področju.

Najstarejšima dvema sva pomagala in pomagava predvsem ob osamosvajanju.

Dobita avto, vzdrževanje, plačane počitnice ali vsaj velik del, tudi smučanje. Telefone, nekaj denarja mesečno, da pokrivata stroške.

Staejša pravkar gradi hišo. Parcela, vsa dokumentacija, temeljna plošča je najina stvar, plačala sva še streho v celoti, okna, vrata, tudi vhodna  garažna. Najino je tudi ogrevanje, električna  napeljava,  vodovod, tlaki, ometi, malarija.

Plačala ji bova tudi kuhinjo z vsemi elementi in  eno.kopalnico.

Druga trenutno živi pri fantu. Tudi njej pomagava, da varčuje. Tretji je še dijak.

Imava dve hčerki starni 23 in 25. Mlajša se je odločila, da bo ostala doma – dobila je 120m2 mansarde z izdelane z lastnim vhodom + teraso + pokrito garažo za 2 avtomobila + klet v souporabi – njena je osvežitev in ko/če bo menjala pohištvo. Prej smo mi 4je živeli v mansardi, sedaj sva se midva preselila en štuk nižje, kjer je bila prej babica.

Druga je dobila stanovanje 60m2 v katerem ima trenutno najemnike. To stanovanje smo kupili že pred letom 2019 in ga od tedaj oddajamo. Sama se je sicer preselila k svojemu fantu – fant je dobil babičino hiško, v kateri živita in jo prav tako počasi obnavljata. Najemnino od stanovanja ima punca za sebe.

Mislim, da na cesti ne bo nobena. Tudi če gre s fanti kaj narobe…

New Report

Close