Stanovanje – pomoč staršev
Anonimna891, 05.11.2024 ob 07:06
Anonimno 5461, 04.11.2024 ob 20:17
Anonimna891, 04.11.2024 ob 19:45
Doma sta dobila skupaj 5.000 EUR? Pa saj to je drobiž. Si se zatipkal?
Upam, da jima starsa nista na minimalcu ali celo ze v pokoju in sta morala orng sparat tistih 5 tidocakov, se odrekat. Od starsa bi si zelela edino to, da me vzgojita v dobro in zdravo osebo ter mi omogocita solanje. Zal to zadnje se ni izslo, ker je oce veliko prezgodaj umrl, jaz pa sem bila prikrajsana za uni izobrazbo. Zal v moji mladosti in kraju se ni bilo zastopno studentsko delo, prav tako nic kaj stipendije. Takoj sem si poiskala sluzbo, placilo je bilo bolj bogo, pa vendar relativno hitro zasluzila za lastno stanovanje, ko so bile trzne cene skoraj najvisje. Od nobenga nicesar nisem pricakovala, dobila pa sem tisto poletje placan dopust od mojega brata, kot darilo. Moji mami sem kvecjem pomagala, da ji nicesar ni manjkalo ob njeni majni pokojnini. Enim bo vsak znesek premalo.
Kam pa potem dajo ljudje denar? Celo življenje delajo in nimajo nič prihrankov?. Daj no. Midva z možem imava bolj tako plače, on povprečno, jaz malo nad 1000 EUR, ampak vsak mesec smo uspeli nekaj kar dati na stran. Tudi obnavljala sva hišo, da je lepo vzdrževano, ni zapuščeno , pa kam sva šla. . Ampak ko sta otroka kupovala svoj prvi domek, sva vsakomur dala 50.000 EUR. Nekaj sta dobila še od partnerjevih staršev, nekaj kreditov pa je šlo. Ne jamrat preveč, poglej raje avto park na cesti, kakšni avti se vozijo. Ne za 50.000 sur , ampak 100.000 EUR. Tu pa jamrate kako ste vsi skromni, a ko bo tema o plačah, boste pa vsi govorili da imate nad 2.000 EUR . Vedno ste žrtve.
Kam so ljudje dali denar oz. moji starsi? Ziveli smo na vasi, oce sam zaposlen, umrl, ko sem bila v zadnjem letniku srednje. Bilo nas je 5 otrok, po tem lahko sklepas, da sem ze starejsa. In ne nismo ziveli v Sloveniji, zaradi tega je situacija bila bistveno drugacasna. Vecinoma smo si vse sami predelali, vendar zemlja kot taksna, ni imela veliko vrednost, ce bi sli kaj prodajat. Takoj, po koncani soli, sva s bratom prisla v Slovenijo, se zaposlila. V okolju in sluzbi sem se zelo dobar pocutila, ker sem ze prej prihajala na obisk.
Torej starsi niso imeli finacnih zalog in jaz prav nic ne jamram, kot ti sklepas, samo povem, da ce se potrudis, lahko si sam kupis lastno nepremicnino. Jaz sem si jo pri 28. Letih po trzni ceni, takrat zelo visoki, brez kredita ali po Jazbinsku zakonu.
Torej nic podededovano, edini vir masecno placilo!!!
Pol ims par, ki je celo zivljenje v Sloveniji, rojen, vec generacij, vse kaj so dosegli do penzije je stanovanje po Jazbinsku in mogoce kak vikend na starsevsi domaciji. Tu se pol vprasas, kam devaju denar, oz. kaj delajo narobe, da nic nimajo. Za povrh, otrok ni sel studirat, torej ni tega izdatka, zapijejo tud ne.
Anonimno891, 05.11.2024 ob 09:27
Kam so ljudje dali denar oz. moji starsi? Ziveli smo na vasi, oce sam zaposlen, umrl, ko sem bila v zadnjem letniku srednje. Bilo nas je 5 otrok, po tem lahko sklepas, da sem ze starejsa. In ne nismo ziveli v Sloveniji, zaradi tega je situacija bila bistveno drugacasna. Vecinoma smo si vse sami predelali, vendar zemlja kot taksna, ni imela veliko vrednost, ce bi sli kaj prodajat. Takoj, po koncani soli, sva s bratom prisla v Slovenijo, se zaposlila. V okolju in sluzbi sem se zelo dobar pocutila, ker sem ze prej prihajala na obisk.
Torej starsi niso imeli finacnih zalog in jaz prav nic ne jamram, kot ti sklepas, samo povem, da ce se potrudis, lahko si sam kupis lastno nepremicnino. Jaz sem si jo pri 28. Letih po trzni ceni, takrat zelo visoki, brez kredita ali po Jazbinsku zakonu.
Torej nic podededovano, edini vir masecno placilo!!!
Pol ims par, ki je celo zivljenje v Sloveniji, rojen, vec generacij, vse kaj so dosegli do penzije je stanovanje po Jazbinsku in mogoce kak vikend na starsevsi domaciji. Tu se pol vprasas, kam devaju denar, oz. kaj delajo narobe, da nic nimajo. Za povrh, otrok ni sel studirat, torej ni tega izdatka, zapijejo tud ne.
evo ti ga na za vse tiste jamrače. Če lahko ena nekvalificirana Bosanka v 13 letih kupi svoje stanovanje celo brez kredita in kakršnekoli pomoči sorodstva, potem res ni nobene krize z nepremičninami. To res samo eni leni ljubljanski prekucufi trajbajo.
Ne poznam sicer prihrankov svojih staršev, dobro pa poznam stroške hiše in bivanja v njem, saj sem vodila stroškovnik od svojega 16tega leta dalje (vpisovala vse položnice v tabele in spremljala porabo).
Glede na to, da sta hišo gradila sama, da sta tekom gradnje še študirala, trije otroci… nato še zaključila nista dobro z gradnjo je bil en otrok polnoleten in je rabil avto. Potem drugi, vmes je bilo treba obnavljati, nato še jaz kot tretja. Vsi smo dobili rabljena vozila (saj javnega prevoza ni bilo). Predstavljam si, da nekaj veliko nista privarčevala. Sploh ker sta iskala kredit za menjavo strehe (tik pred penzijo).
Moževi starši podobno. Gradnja hiše, nato temeljita prenova (streha, fasada, okna….). Nekaj je bilo privarčevanega, vendar je tašča rekla, da je še premlada in da je njena penzija premajhna, da bi ta denar velikodušno delila. Jo povsem razumem in res nisva pričakovala daril, zlasti ker nimamo najtoplejših odnosov.
Odkar imam svojo nepremičnino vem, da se izjemno težko kaj več privarčuje. Ves čas je nekaj – pa kak stroj crkne, pa je treba pri hiši kaj popravit/obnovit… skratka nikoli konca.
lidk, 05.11.2024 ob 10:19
evo ti ga na za vse tiste jamrače. Če lahko ena nekvalificirana Bosanka v 13 letih kupi svoje stanovanje celo brez kredita in kakršnekoli pomoči sorodstva, potem res ni nobene krize z nepremičninami. To res samo eni leni ljubljanski prekucufi trajbajo.
Od kod tebi podatek, da je bosanka, povrh se nekvalificirana. Ce bi bilo kvalificirano 🤔 in znalo brati, lepo pise, da se je zaposlila po koncani srednji soli in pri 28. letih imela za svoje stanovanje, nov avto in…….🙂 Ti povem, kaj vse lahko delas, ce imas V. Stopnjo izobrazbe in opravis izbrani strokovni izpit, kotiras popolnoma enako kot tisti u.d.i. Edina razlikaje, da mors imeti vec let delovnih izkusenj, da gres na strokovnega. Noben ti ni dolzan zagoviti stanovanje, ce si ga sam ne mores si pac nesposoben, druge ni.
Anonimno 8925, 05.11.2024 ob 12:29
Od kod tebi podatek, da je bosanka, povrh se nekvalificirana. Ce bi bilo kvalificirano 🤔 in znalo brati, lepo pise, da se je zaposlila po koncani srednji soli in pri 28. letih imela za svoje stanovanje, nov avto in…….🙂 Ti povem, kaj vse lahko delas, ce imas V. Stopnjo izobrazbe in opravis izbrani strokovni izpit, kotiras popolnoma enako kot tisti u.d.i. Edina razlikaje, da mors imeti vec let delovnih izkusenj, da gres na strokovnega. Noben ti ni dolzan zagoviti stanovanje, ce si ga sam ne mores si pac nesposoben, druge ni.
ja res sem narobe videla. Torej ji je s srednjo šolo uspelo v samo 9 letih zbrat za stanovanje, kar je še bolj spodbudno. Pa še nov avto. Torej se da.
lidk, 05.11.2024 ob 07:29
se pravi, sta hišo podedovala. Če bi jo morala kupiti, bi pri 50 tih izplačala kredit zanjo, če živita v nekem srednje do dragem področju.
Lidk
Ne hišo sva sama zgradila, sedaj je tega 25 let. Kredit je bil izplačan po 7 letih. Parcelo je kupil mož že dolgo nazaj, kot kmetijsko, vmes je postala zazidljiva, je aporIl postopek in je trajalo 10 let da so spremenili prostorski plan.
Anonimna891, 05.11.2024 ob 14:54
Tole nisem jaz pisala, nekdo piše pod istim nickom.
To da nisem jaz pisala, je mišljeno M za post ki ga je anonimno891 ob 9:27 pisala. To nisem jaz pisala, jaz sem sedaj odgovorila lidk, da je parcelo mož kupil že prej kot kmetijsko in sva kredit izplačala za novo hišo po 7 letih. Zato sva od vsake plače privarčevala. Vmes smo hišo na novo prebarvali, naredili par lepotnih popravkov, je lepo vzdrževano. Hiša je stara 25 let, velika komfortna hiša.