Stanovanje s cimro
Zivijo,
Cez par mesecev bom kupil stanovanje in z menoj de bo vselila moja punca. Ona bo zivela tam za stalno, jaz bom pa stanovanje kupil prek NLB banke.
Odvetnik mi je rekel, da kljub temu da moja punca ne bo centa vlozila v stanovanje (razen kaksni stroski tam pa tam, elektrika itd.), bo pol stanovanja pripadalo njej ce je 10 let prijavljena za stalno. Zanima me, ce je to res?
Spoštovani!
V vašem primeru je odločilno vprašanje ali bo stanovanje vaše posebno premoženje ali pa bo skupno premoženje partnerjev. Prijava stalnega prebivališča pri tem ne igra nobene resnejše vloge. Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje (torej vse kar zaslužite je skupno premoženje).
Glede na to, da boste stanovanje kupili v času trajanja zunajzakonske skupnosti in ga boste odlačevali z denarjem pridobljenim z delom v času trajanja zunajzakonske skupnosti, se bo štelo, da je to skupno premoženje obeh partnerjev.
Glede delitve skupnega premoženja pa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa: Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju. V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.