Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Stanovanje v lj ali mb?

Stanovanje v lj ali mb?

Pozdravljeni,

zanima me, če se kot naložba bolj izplača kupiti garsonjero v Ljubljani ali večje stanovanje v Mariboru? Zaenkrat še ne vem, če bi v njem živela ali bi ga čez nekaj let prodala. A je res, da bodo cene stanovanj v Mariboru rasle in se sčasoma približale tem v Ljubljani? Kako je s tem, če stanovanje prodaš v manj kot desetih letih od nakupa?? Kaj bo z davkom na luksuzno premoženje, med katere naj bi spadala tudi nepremičnina, v kateri ne živimo??? Razen o naložbi v stanovanje razmišljam še o naložbi v sklade …

Za vaše odgovore se vam močno zahvaljujem!

nina

Zanima me še, če bo treba davek na “luksuzno premoženje” (stanovanje, v katerem ne bivamo) plačati tudi v primeru, da imamo v njem podnajemnike?

Še enkrat hvala za prijazno pomoč!

Vse je odvisno od tega zakaj kupujete nepremičnino. V MB so enote cenješe najemnine ( donos) pa ne zaostaja za LJ, kjer so enote bistveno dražje.
Če stanovanje prodate prej kot v 10 letih plačate davek na promet nepremičnin in davek na kapitalski donos.

Verjetno bo tako.
lp

Pravega odgovora ni na vase vprasanje.Vsekakor so pa novogradnje dokaj cenejse v Mariboru, rabljena pa so precenjena v Mb. in tudi v Ljubljani.nina k. napisal:

> Pozdravljeni,
>
> zanima me, če se kot naložba bolj izplača kupiti garsonjero v
> Ljubljani ali večje stanovanje v Mariboru? Zaenkrat še ne vem,
> če bi v njem živela ali bi ga čez nekaj let prodala. A je res,
> da bodo cene stanovanj v Mariboru rasle in se sčasoma
> približale tem v Ljubljani? Kako je s tem, če stanovanje prodaš
> v manj kot desetih letih od nakupa?? Kaj bo z davkom na
> luksuzno premoženje, med katere naj bi spadala tudi
> nepremičnina, v kateri ne živimo??? Razen o naložbi v
> stanovanje razmišljam še o naložbi v sklade …
>
> Za vaše odgovore se vam močno zahvaljujem!
>
> nina

Jaz mislim, da se splaca kupiti stanovanje v MB. je pa res da so najemnine zelo nizke (skoraj 50% nizje kot v LJ).

V Mb pa je cena m2 odvisna od lokacije. Od 750 € kje v studentih ali ob Ptujski cesti, pa od 900 do 1200 v Novi in Borovi vasi.
cena novih stanovanj pa je od 1500 do 2000 €.

Je pa res odvisno kaj vi zelite in kaksno imate financno konstrukcijo.

Jaz npr. sem lani kupil st. v MB in ga pravkar oddajam. Vidim pa da stanovanja, ki so lani imela oglaseano ceno od 15-16 mio imajo sedaj oglasevano ceno od 16 do 17,5 mio. sit.

Vsekakor pa predlagam nakup kje v Novi ali Borovi vasi, ce kupujete starejse stanovanje in ce mislite, da bi kdaj v prihodnosti tam ziveli.

lp,
Marjan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close