stanovanjska dilema
Pozdravljeni!
Ker sem tudi sama postavljena pred težko odločitvijo, se obračam na vas za mnenje. Smo 4 članska družina. Trenutno živimo v lastniškem enosobnem stanovanju in iščemo večje stanovanje. V bližnji okolici, kjer smo sedaj, se prodaja 3 sobno stanovanje. To stanovanje nama je obema s partnerjem všeč, problem se seveda pojavi pri financah. Sama bi vzela kredit, ker mož ne more dobiti kredita, v višini 60.000,00 EUR, na 25 let, obrok kredita bi prišel okrog 320,00 EUR mesečno. To je pri moji plači, ki znaša trenutno cca. 1.000,00 EUR, kar ogromen strošek, partner ima plačo cca. 800,00 EUR. To pomeni, da bi nama po plačilu vseh položnic in ostalih obveznosti ter kredita ostalo bore malo denarja za čez mesec. Preostalo kupnino bi zagotovila s prodajo našega stanovanja, nekaj denarja pa imava privarčevanega. Zanima me ali bi se vi lotili takega projekta in ali dosedanje dokaj mirno življenje, (sicer na zelo majhnem bivalnem prostoru) zamenjati za krpanje iz meseca v mesec v večjem stanovanju. Zavedava pa se, da bova brez kredita težko prišla do stanovanja. Naj pa še omenim, da v prihodnosti lahko pričakujem višjo plačo.
Hvala vam za odgovore.
Naj povem še svojo plat. Sva 2 člana družine, en odrasel in en šoloobvezen otrok. Mesečnih prihodkov imam cca. 1.250 € (skupaj s preživnino za otroka). Mesečni stroški so: najem stanovanja 350 €, stroški za stanovanje (cca. 150 €), kredit 250 €: torej mi ostane cca. 500 € za vse ostalo, od hrane, obleke pa do plačila vseh ostalih stroškov in položnic (telefon, internet, šolska prehrana, zavarovanje). Pa gre; kljub temu greva na izlete, si kaj privoščiva. Rekla bi tako; naredita izračune in se pogovorita. Glede na predstavljeno situacijo pa bi rekla, da vam bo čisto lepo zneslo; omenila pa si tudi, da se bo plača povečala. Torej; go for it! Če ni skrivnost, kako veliko stanovanje pa kupujeta, za kakšno ceno, v katerem kraju?
Računaj, da so stroški za otroke vedno višji in da bodo v večjem stanovanju zelo verjetno višji tudi stanovanjski stroški. Tu so med bloki ogromne razlike – lahko imate v sedanjem stanovanju ugodne, v ogledanem bloku so pa zelo visoke; če je obratno, bo pa razlika manjša.
To bo šlo res na zelo zelo tesno.
Jaz bi razmišljala ali o manjši kvadraturi ali pa o stanovanju v cenovno ugodnejšem kraju. Selitev v drug kraj tudi ni tak bav bav.
Koliko višjo plačo? 1100 €? Ista beda. Pa upoštevaj, da bosta vidva odplačevala kredit za preveliko stanovanje še takrat, ko bosta froce že zdavnaj postavila pred vrata. Če bosta takrat še skupaj. Upoštevaj, da bo ves kredit na tebi…
Mi bi se zagotovo odločili za nakup. Kljub kreditu vam še vedno ostane skoraj 1.500 € in to je več kot dovolj za čisto “normalno” življenje, za dopuste, izlete in še kaj poleg. Držim pesti, da vam rata.
+Praviš, da nekaj našparanega imata, prav tako imata lastniško stanovanje; kako sta pa to uspela. Koliko na mesec pa sedaj uspeta dati na stran?
Praviš, da imata lastniško stanovanje in še nekaj privarčevanega. Torej sta že dosedaj morala dajati nekaj denarja na stran. Koliko? Poleg tega pa je možno vzeti družinski kredit. Oba z možem vzemita enak delež kredita, torej vsak 160 € in bo še najbolj pravično razdeljena bremenitev na oba. Tudi moje mnenje je, da bi se odločil za tak korak. Stanovanje bo v končni fazi vaše in zopet bosta imela nekaj, kar bosta lahko unovčila, če bo potreba. En velik DA.
Praviš, da imata lastniško stanovanje in še nekaj privarčevanega. Torej sta že dosedaj morala dajati nekaj denarja na stran. Koliko? Poleg tega pa je možno vzeti družinski kredit. Oba z možem vzemita enak delež kredita, torej vsak 160 € in bo še najbolj pravično razdeljena bremenitev na oba. Tudi moje mnenje je, da bi se odločil za tak korak. Stanovanje bo v končni fazi vaše in zopet bosta imela nekaj, kar bosta lahko unovčila, če bo potreba. En velik DA.
Vsem se zahvaljujem za vaše mnenje, bom pa še pokomentirala vsakega posebej.
Go for it!: To stanovanje se nahaja v Ljubljani, Moste-Polje, 76 m2, okvirna cena je 150.000,00 EUR, vendar to še verjetno ni dokončna cena. Pogajanja glede cene nas še čakajo. Se pa stanovanje nahaja v 4. nadstropju bloka brez dvigala.
Matematičarka: Tudi o dvosobnem stanovanju sva že razmišljala, se je pa čisto slučajno ponudila ta priložnost, ki je od najinega trenutnega bivališča oddaljena le 100 metrov. Selitev v drug kraj pa ne pride v poštev, ker ima mož deljen delovni čas in dela tako dopoldne kot popoldne in posledično temu, mi pomoč babice in dedka, ki stanujeta v bližini, še kako pride prav, ko bo potrebno po otroka v vrtec.
Življenska matematika: Višja plača se mi obeta v parih letih. V začetku pričakujem cca. 200 EUR višjo plačo, kasneje pa verjetno še več.
Realna matematika, Seveda: Lastniško stanovanje je moževo, ki ga pospešeno prodajava, sama pa sem podedovala določeno vsoto denarja po očetovi smrti. Mož žal ni kreditno sposoben, zato tudi ne more dobiti nič kredita. Ne bi pa vsega tega spraševala, če nama to stanovanje res ne bi bilo zelo všeč. Probala bova narediti vse, kar je v najini moči, da si ne bi kdaj v prihodnosti očitala, da se nisva dovolj angažirala, če nama ne uspe. Seveda, pa morava najprej prodati enosobno stanovanje.
Stanovanje brez dvigala – to je velika prednost pri stroških!!
1500eur vam ostane po plačilu obroka za kredit.
Večina pride po plačilu kredita skozi s pol manj denarja!
Mislim da greste z lahkoto v projekt.
Večji problem bo da boste lahko prodali svoje stanovanje.
za pisce na tem forumu. Začnite že brat, jaz res ne vem, a ste res toliko nepismeni. Lepo vam je napisala, da je mož kreditno nesposoben, torej ne dobi 800€ na račun in ne more najeti posojila, da bi plačeval 160€. Tudi je napisala, da če bi se ona zakreditirala, in ko bi poplačala ostale stroške ter obveznosti, bi jima ostalo bore malo in to ni 1.500€. Ta številka, koliko jim ostane, pozna @court in je tista, ki nekaj pomeni in pove.
za @court
1. Mogoče bi bilo dobro, da upoštevaš pri najemu posojila še povišanje euribora, saj bo teh 320€ kmalu več. Že ta mesec se pričakuje dvig euribora.
2. Mogoče bi razmislila, ali bi najprej prodala svoje stanovanje in počakala, da se cene stanovanj v ljubljani še znižajo in nato odločita za nakup. Bolje je da sedaj prodaš, kot pa čez nekaj časa, ko bodo cene nižje.
lp
ECB je včeraj dvignila ključno obrestno mero. lp
E, to. Preslikaj na vajine bedne dohodke (drugega izraza ni), vkalkuliraj rastoče izdatke za otroke (šola ni ravno zastonj), slabe gospodarske razmere (ni nujno, da se vajini bedni dohodki ne bodo prepolovili) pa bo slika zelo “zanimiva”. Sploh pa Nove Jarše (domnevam), staro, v 4. nadstropju brez dvigala, za 2000€. Bedarija na kvadrat.
Jaz sem prebral tako kot je napisala:
“To je pri moji plači, ki znaša trenutno cca. 1.000,00 EUR, kar ogromen strošek, partner ima plačo cca. 800,00 EUR.”
Zame je to 1800 eur. Če odštejemo kredit 300 eur ostane 1500 eur
Kdo zdaj ne zna brati? Nihče ni napisal da ji ostane 1500 eur ko plača vse stroške!
Ljudje imajo manj na mesec pa plačajo najemnino stroške ….
Forum je zaprt za komentiranje.