Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute stanovanjski kredit -2 varianti

stanovanjski kredit -2 varianti

Pozdravljeni!

Prosim vas za mnenje, kateri od spodaj navedenih hipotekarnih kreditov za stanovanje bi bil ugodnejši. Glede na EOM je to verjetno 1.varianta, vendar se bojim, če ni kje kakšna skrita slaba podrobnost? Zanima me še, kateri libor se bolj splača vzeti, če je možna izbira – 12M / 6M / 1M?
Hvala!
Suzana

1. varianta

ZNESEK ODOBRENEGA KREDITA: 10.000.000 SIT 66.595,28 CHF
OBRESTNA MERA (libor, r.) 1,70% 1,75%
ODPLAČILNA DOBA/SKUPNA OBR.MERA 120 mes / 3,45%
MESEČNA OBVEZNOST (anuiteta) 98.651,82 sit 656,97 CHF

STROŠKI ODOBRITVE 50.000 SIT
INTERKALARNE OBRESTI št dni 23 22.041,82 SIT

ZNESEK IZPLAČANEGA KREDITA 9.927.958,33 SIT 66.115,51 CHF
PREPLAČILO KREDITA 18,38% 1.838.217,95 SIT 12.241,66 CHF

NETO PLAČA 360.000 SIT 2.397,43 CHF

Drugi stroški:
Notar ok. 66.000 sit.

EOM 3,66%

2.varianta (druga banka)

ZNESEK ODOBRENEGA KREDITA: 10.000.000 SIT 66.595,28 CHF
OBRESTNA MERA (libor, r.) 2,1%+1,8%
ODPLAČILNA DOBA/SKUPNA OBR.MERA 120 mes / 3,9%
MESEČNA OBVEZNOST (anuiteta) 101.290 sit

STROŠKI ODOBRITVE 35.000 SIT

NETO PLAČA 360.000 SIT

Drugi stroški:
Notar + odvetnik ok. 123.000 sit.

EOM 4,03%

Erna

Pozdravljeni!

Ravno zaradi tega, ker je lahko kaka slaba podrobnost, ni mogoče kar pokazati kaj je bolje. Ogromno je podrobnosti, ki so pomembne in uplivajo na odločitev o kreditu.

Varnejši je 12M Libor, ker se spreminja samo enkrat letno in zato imamo obrok celo leto enak, vendar je najdražji. Cenejši je 1M Libor, vendar obrok stalno niha. Jaz osebno bi se raje odločil za 1M Libor, ker prenesem malo večje tveganje, vendar se ga dobi le malo kje. Kredit je potrebno gledati kompleksno, pomembno je marsikaj.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Zdravo, Suzi !

Če bi bil človek vedež, ne bi bil revež!

Ali katerikoli prikazani kredit vsebuje možnost valutne in/ali obrestne menjave?

Če sem iz tvojega pisanja prav razbral, je pri prvi ponudbi kredita referenčna obrestna mera 1M LIBOR CHF 1,7% in bančna obrestna marža 1,75%, pri drugi pa 12M LIBOR 2,1% in pribitek 1,8% bančne obrestne marže. Menim, da je prva ponudnica slovenska banka, druga pa avstrijska.
Povej če se motim.

Mesečna finančna razlika znaša 2.638,18 SIT ali ca 11 EUR v korist prve kreditne ponudbe, torej je vse še samo stvar cene morebitnih menjav in seveda tvojega spremljanja spreminjanja vrednosti obrestnih mer in valutnih paritet. Ta procedura je navadno v naprej omejena, običajno na tri mesece. Iz zgodovine LIBOR CHF je razvidno, da je bil 1M LIBOR že višji od 12M LIBOR, v letošnjem letu pa je 1M rastel hitreje kot 12M, vendar oba trenutno kažeta umirjanje na teh nivojih. Ampak, jaz nisem bogataš…

Če ti prva banka za sprejemljivo ceno ponudi še možnost zavarovanja valutnega in obrestnega tveganja, je njena ponudba vsekakor ugodnejša, razen če ti druga taisto ne ponudi toliko ceneje, da je mesečni izdatek nižji.
Če se ne motim glede porekla bank ponudnic, sem skoraj prepričan, da boš v Avstriji prej dosegla menjavo, mogoče pa še 1M LIBOR JPY!!!

Vsekakor bi rad videl odgovor.

LP

Hvala!

Erna

New Report

Close