Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Stanovanjski kredit – ugodno?

Stanovanjski kredit – ugodno?

Pozdravljeni,

sem pred najemom stanovanjskega kredita v vrednosti 90.000€ in sem se odločil, da temu posvetim kar nekaj ur, kar me je posledično pripeljalo do zanimivih zaključkov.
Vse številke so iz realnih poudb in amortizacijskih našrtov iz katerih sem naredil izračune. (vse številke so zaokrožene na cela števila, razen mesečni obroki)

Primer 1: vzamem kredit 90.000€ za 20 let, ga redno odplačujem, kar pomeni na koncu 27.000€ obresti in skupni strošek 117.000€. Mesečni obrok znese 433€.

Primer 2: vzamem kredit 90.000€ za 10 let, ga redno odplačujem, kar pomeni na koncu 14000€ obresti in skupni strošek 104.000€. Mesečni obrok znese 867€. Najboljša opcija, vendar pa je obrok kredita za moje pojme že previsok v primeru, če kdo od naju z ženo izgubi službo.

Primer 3: vzamem kredit 90.000€ za 20 let, ga redno odplačujem,plus 400€/mesec dodatno kar pomeni na koncu 17000€ obresti in skupni strošek 107.000€. Mesečni obrok znese 433€.

Primer 4: Vzamem kredit 90.000€, nato 4 leta poleg mesečnega obroka, ki znaša 542€ plačujem še 400€, kar zmanjša končne obresti na 15.000€. To pomeni, da ob isposojenih 90.000, plačam 15.000 obresti, skupno 105.000€.

Glede na zgornje podatke sem naredil posojilni plan po primeru 4, kjer bom takoj porabil 10.000 kredita za takojšnje odplačilo glavnice, potem bom 4 leta plačeval vsaj še 400€ dodatno/mesec, po 4 letih mi ostane še obrok 542€, dodatna plačila po 4 letih bistveno ne zmašajo več obresti zato jih ne bom več plačeval.

Moj zakljjuček je, da pri načrtovanju posojila vzamemo dajšo ročnost zaradi finančne varnosti in poskušamo v prvih 4 letih odplačati čim več, nato odplačujemo do konca še redni obrok, ker dodatna odplačila bistveno ne vplivajo na zmanjšanje končnih obresti. Predčasna odplačila lahko znižajo redni mesčni obrok ali število obrokov.

Predvsem me zanimam menje nekoga, ki se vsaj malo spozna na posojila, če so moje predpostavke in izračuni pravilni.

New Report

Close