Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute stanovanjski kredit

stanovanjski kredit

Čez približno pol leta bom morala najeti stanovanjski kredit. Kot mi je že znano pa je potrebno za najetje ugodnega kredita se kar precej potruditi. Zanimajo me sledeča splošna vprašanja:
– koliko časa pred dejanskim najemom kredita je potrebno stopiti v akcijo z zbiranjem različnih ponudb,
– ali je bolje da vzame kredit samo ena oseba za večji znesek ali dve osebi za manjši znesek (kaj je bolj ugodno glede na obresti),
– kakšna zavarovanja svetujete (hipoteka, zavarovanje pri zavarovalnici ali porok)
– vzela bi kredit cca. 12 milijonov, moji mesečni dohodki pa so okoli 400.000 SIT. Vrednost nepremičnine je okoli 27 milijonov. Ali bo potrebno vzeti hipoteko ali je možno le zavarovanje pri zavarovalnici ter morebiti porok
– kaj bi bili za vas ugodni kreditni pogoji za zg. navedeni kredit
– ali se da znižati znesek stroškov odobritve kredita,
– vzela bi kredit na 10 let, na kaj moram paziti, da bi se morebiti splačalo kredit predčasno odplačati.

Za odgovor se vam v naprej zahvaljuje.

Pozdravljeni!

Preglednejše bo če vam odgovarjam, direktno po vprašanjih med vrsticami:

– koliko časa pred dejanskim najemom kredita je potrebno stopiti v akcijo z zbiranjem različnih ponudb,

Čim prej, predlagam, da kar takoj.

– ali je bolje da vzame kredit samo ena oseba za večji znesek ali dve osebi za manjši znesek (kaj je bolj ugodno glede na obresti),

Odvisno, kaj je za vas sprejemljivejše. Za banko je ugodneje in dosežete nižjo OM, če sta kreditojemalca dva. Kjub temu, da ste dva morate paziti, da bo samo en kredit, ker bodo s tem samo eni stroški.

– kakšna zavarovanja svetujete (hipoteka, zavarovanje pri zavarovalnici ali porok)

Najcenejši je porok, če ga dobite. Drugače je pa hipoteka ugodnejša, kot zavarovanje pri zavarovalnici.

– vzela bi kredit cca. 12 milijonov, moji mesečni dohodki pa so okoli 400.000 SIT. Vrednost nepremičnine je okoli 27 milijonov. Ali bo potrebno vzeti hipoteko ali je možno le zavarovanje pri zavarovalnici ter morebiti porok

Možo je eno in drugo. Zavarovanja pri zavarovalnici so navzgor omejena, zato se pozanimajte če gre.

– kaj bi bili za vas ugodni kreditni pogoji za zg. navedeni kredit

če govorimo o obrestni meri bi bilo za vašo boniteto ugodno 1.8 do 1.9 + LIBOR ali EURIBOR. Vse kar je manj je zelo ugodno.

– ali se da znižati znesek stroškov odobritve kredita,

Ponekod se da. Svetujem vam pa, da raje poskušajte znižat obrestno mero, ker bo za vas bolj ugodno.

– vzela bi kredit na 10 let, na kaj moram paziti, da bi se morebiti splačalo kredit predčasno odplačati.

Zahtevajte anuitetni načrt, kje je za vsak mesec navedeno koliko ste še dolžni, če kredit poplačate. To primerjajte z večimi ponudbami. Vsekakor se pa že sedaj pozanimajte kolikšni so stroški poplačila.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Najlepša hvala za izčrpen odgovor. Glede na vaše odgovor pa me zanima še sledeče:
– ali je zg. navedena obrestna mera 1.8 do 1.9 še vedno ugodna, če vzameva kredit jaz in moj mož ter imava skupaj dohodke od 700.000 do 800.000 SIT mesečno, kolikšen je vpliv višine dohodka na obrestno mero (na splošno)
– verjetno ni možno, da bi v primeru da sva kreditojemalca jaz in moj mož bila drug drugemu porok temveč je potrebno najti tretjega poroka
– ker hipoteke na stanovanje nočem vzeti (čeprav je mogoče cenejša) ali menite, da bo zavarovanje pri zavarovalnicah možno za kredit v znesku 12 milijonov
– ker sem popolni lajik pri najemanju kreditov, me še zanima ali je mogoče se danes dogovoriti za kredit, ki bi ga črpal šele januarja 2007 ter v primeru, da bi bile takrat obrestne mere ugodnejše se mogoče dogovoriti za ugodnejši kredit ali so s sklenitvijo kreditne pogodbe vse opcije za pogajanje zaprte
– katere dokumente banke zahtevajo pri najemu kredita ter katere dohodke upoštevajo (otroški dodatek, plača, izplačilo uspešnosti, malica prevoz)

Upam, da so vprašanja razumljiva (čeprav vam mogoče nesmiselna). Za odgovor se vam zahvaljujem.

Lep pozdrav!

– ali je zg. navedena obrestna mera 1.8 do 1.9 še vedno ugodna, če vzameva kredit jaz in moj mož ter imava skupaj dohodke od 700.000 do 800.000 SIT mesečno, kolikšen je vpliv višine dohodka na obrestno mero (na splošno)

To je zelo ugodna obrestna mera in ceneje verjetno ne bo šlo. Če bi imela vsak toliko prihodkov, kot jih imata skupaj bi se gotovo dalo še kaj dogovoriti.

– verjetno ni možno, da bi v primeru da sva kreditojemalca jaz in moj mož bila drug drugemu porok temveč je potrebno najti tretjega poroka

Ker imaste visoke prihodke porokov ne potrebujete.

– ker hipoteke na stanovanje nočem vzeti (čeprav je mogoče cenejša) ali menite, da bo zavarovanje pri zavarovalnicah možno za kredit v znesku 12 milijonov

Zavarovanje stanovanjskega kredita pri zavarovalnici je možno. Za 12 MIO SIT znese premija cca. 250.000 SIT.

– ker sem popolni lajik pri najemanju kreditov, me še zanima ali je mogoče se danes dogovoriti za kredit, ki bi ga črpal šele januarja 2007 ter v primeru, da bi bile takrat obrestne mere ugodnejše se mogoče dogovoriti za ugodnejši kredit ali so s sklenitvijo kreditne pogodbe vse opcije za pogajanje zaprte

Če vam že danes odobrijo kredit plačujete interkalarne obresti, tako, da se vam ne splača. Lahko se pa uredite vse potrebno, kar zahteva banka, pogodbo pa podpišete, ko kredit tudi črpate.

– katere dokumente banke zahtevajo pri najemu kredita ter katere dohodke upoštevajo (otroški dodatek, plača, izplačilo uspešnosti, malica prevoz)

Katere prihodke upoštevajo je pri bankah različno. Največkret je neto OD brez malice in prevoza. Dodatek na uspešnost se upošteva, otroški dodatek pa ne. Katere dokumente potrebujete je odvisno od vrste financiranja. Vsekakor pa zadnje tri plačilne liste, ZK izpisek, pogodbo o nakupu nepremične, osebni dokument, davčna številka in obrazce, ki jih dobite na banki in jih potrdite pri delodajalcu in matični banki.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close