Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute stanovanjski kredit

stanovanjski kredit

Z možem kupujeva stanovanje, v vrednosti cca. 200.000 evrov. Cca. 70.000 bova zbrala lastnih sredstev, torej potrebujeva kredit za 130.000. Oba zaposlena za nedoločen čas (mož 1.000 neto, jaz 1.700 neto), oba komitenta B Koper.
Vljudno prosim za nasvet: kakšen kredit svetujete, pri kateri banki, čas odplačevanja,če ga vzameva oba-so stroški odobritve enojni?,….
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Na 20 let kredit (LIBOR), vas obrok pride okoli 800 EUR. Lastne udeležbe imate dovolj, prihodkov pa tudi. Vsekakor je ugodneje en kredit, ki ga odplačujeta oba. Ponekod je to možno. Katero banko obiščite vam ne smem povedati, ker bi bila to reklama. Če dosežete obrok, kot sem ga napisal je praktično vseeno kje. Vse kar je manj kot 800 EUR (linerano izračunavanje)je vaš konkretni prihranek.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala za odgovor!
Zanima me še naslednje: ali bi bil hipotekarni kredit ugodnejši? Ali lahko kaj več napišete o tem.
Pa še: kaj bi pomenilo, če bi se odločili za krajšo dobo odplačevanja, npr. 10 ali 15 let? Bi bilo to manj ugodno?
Hvala vnaprej za pojasnila in lepo pozdravljeni,
novi.

Hipotekarni kredit pomeni, da je kredit zavarovan s hipoteko. Vsekakor se pogovarjamo o hipotekarnem stanovanjskem kreditu, ki je tudi najpogostejši in tudi v večini primerov najugodnejši. Zavarovanje kredita pri zavarovalnici za takšen znesek ni možno. Obstajajo možnosti zavarovanja kredita s kakimi drugimi vrednostmi (zlato, vrednostni papirji…).

Če se odločite za krajšo dobo bi bilo ceneje, ker plačate manj obresti, kar je logično. Kakšna je najkrajša možna doba je odvisno od tega, koliko vam lahko oz. je smiselno maksimalno obremeniti prihodke.

Jaz raje svetujem kako leto daljšo dobo, da je obrok nižji in poleg je modro še skleniti varčevanje v vrednostnih papirjih, ki vam lahko več prinesejo, kot plačujete obresti. Napaka bi bila se obremeniti do maksimuma, ker so referenčne obrestne mere nepredvidljive in se vam lahko obrok poviša in obstaja možnost, da zaidete v težave. Če imate pa še varčevanje pa boste spali mirneje.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close