Stanovanjski problem
Pozdravljeni!
Na Vas se obračam z vprašanjem, ki me pesti že dalj časa. Živimo v stanovanju, ki je del hiše dvojček. V pritličju hiše živita moja stara starša po mamini strani, v 1. nadstropju pa živimo ati, mama in jaz, starejši brat se je že odselil. V zemljiški knjigi je kot lastnik vpisan stari oče, ki je pred 30 leti dovolil, da si ati in mama v zgornjem nadstropju uredita stanovanje (kolikor mi je znano, ni bilo nič napisano črno na belem ampak je bilo zgolj ustno privoljenje z njegove strani). Do zdaj je bilo vse dokaj normalno, imamo vsak ločen vhod, sobivali smo bolj ali manj v miru. Zadnje čase pa začenja stari oče vedno kadar želi, da se neka stvar okrog hiše naredi po njegovo (čeprav ni nujno, da ima vedno prav) groziti, da nas bo vrgel iz stanovanja, ker je tako ali tako njegovo in ga moremo ubogati.
Ali to lahko stori? Gledala sem določbe SPZ-ja in če prav razumem, je edino “varstvo”, ki nam ga nudo pravo to, da se atiju in mami izplača kar sta vložila v stanovanje? Je možno, da nekdo živi v stanovanju 30 let, si tam ustvari dom in potem glede tega stanovanja nima nobenih pravic? Če prav razumem, nismo tega stanovanja niti priposestvovali, ker naj ne bi bili v dobri veri glede lastništva? Prosim za kakršen koli nasvet, ker res ne vemo več kako in kaj.
LP
Spoštovani,
vaša ugotovitev, da stanovanja niste priposestvovali, drži, saj ste ves čas vedeli, da je nepremičnina v lasti vašega starega očeta. Napisali ste, da v njej živi tudi vaša stara mama, zato ni nepomembna okoliščina dejstvo, da po zakonu ½ te nepremičnine na podlagi dejstva, da je bila pridobljena v času trajanja njune zakonske zveze, pripada vaši stari mami.Ker sta si vaša starša pred 30 leti morala urediti stanovanje, predvidevam, da sta v to nepremičnino tudi nekaj vložila, poleg tega sta jo vseh 30 let tudi vzdrževala (nič niste napisali o delitvi stroškov v zvezi s to nepremičnino). Ob upoštevanju vlaganj imate seveda zahtevek v razmerju do vaših starih staršev (vračilo vlaganj ali priznanje ustrezne solastninske pravice) – vaša stara starša pa lahko izpostavita dejstvo, da ste ves čas v njuni nepremičnini prebivali brez plačevanja najemnine/uporabnine… Ker zadev pred 30 leti niste ustrezno uredili, je vaš manevrski prostor dejansko majhen – za drugačen nasvet pa bi potrebovali več informacij.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.