Star je 40 let, starša pa kliče ‘očka’ in ‘mamica’
No, o tem kakšne (ne)ljubeče starše imam ne bi začela, kar se pa otrok tiče – pa jih nimam še. Je pa zelo grdo, da je zate klicanje staršev po imenu kriterij za odvzem otroka – moja logika temelji na tem, da če sem v prometni nesreči zna otrok povedat reševalcem moj ime in priimek. Če se vsi kličejo ati, mami, Babi itd. Potem otrok ne ve imena.
Kar se pa starejših otrok tiče (nad 10) – sorry, zakaj pa si otrok ne zasluži toliko spoštovanja od staršev, da jih sme klicati po imenu? Potem se pa vsi zgražamo mamini sinčki, pa atijeve princeske, noben se pa ne vpraša zakaj starši ne učijo otrok samospoštovanja in samostojnosti.
[/quote]
Res se ti vidi,da nimaš otrok..moja vnukica me kliče babi.mami,ati dedi,teta stric ….kot je normalno…pa vendar za vsakega ve ,kako mu je ime…ve kako se pišejo,ve naslov…pa je stara 2.5 let…tako,da ti res ponižujes otroke s svojim neznanjem..
Moje sožalje.
Vseeno pa menim, da bi 10.letu morali starše klicati po imenu (vsaj v “javnosti”). Če bi zgodbo obrnili in bi bila tema o 40.letniku, ki ga je mati pred sodelavci klicala “moje malo sončece – glej, da si srajčke ne popackaš” …
[/quote]
Moji otroci so že odrasli, pa me kličejo mami in tudi njihovih prijateljev ne slišim, da bi svoje starše klicali drugače kot mami, ati/oči. Celo med sabo, ko se pogovarjajo, rečejo ati in mami (mi smo vsaj takrat rekli fotr pa mat). Jaz svoje starše kličem strogo ati in mami, moj partner svoji mami tudi reče mami, ko pa govori o njej, reče mama.
Moja prijateljica reče očetu očka, mami pa mama, pri nas sta ata pa mama stara starša.
Zelo čudno bi mi bilo, če bi me otroci klicali po imenu.
Moje sožalje.
Vseeno pa menim, da bi 10.letu morali starše klicati po imenu (vsaj v “javnosti”). Če bi zgodbo obrnili in bi bila tema o 40.letniku, ki ga je mati pred sodelavci klicala “moje malo sončece – glej, da si srajčke ne popackaš” …
[/quote]
Klicati starše po imenu je res ena traparija. Imam soseda, ki ima mamo skoraj 90 let staro in ji še vedno reče “mama”, čeprav, pazi to, jo VIKA! To je še čisto stara šola, ko so starše vikali, ampak vseeno jih niso klicali po imenu. Tudi moj oče je svojo mamo vikal, a hkrati ji rekel “mama”.
In vsi ti izrazi so popolnoma sprejemljivi, meni totalno nesprejemljivo je, da stašem govoriš “stari/ stara”. To je pa tako grdo, ponižujoče.
Že dolgo tlačim to zemljo, pa še nisem naletela na primere, da bi otroci starše klicali po imenu. Morda nekajkrat za hec. Deluje mi zelo hladno, zaprto, distancirano.
Ni treba, da 50-letnik kliče mamo maminka, a tudi če jo že celo življenje kliče tako, ni nič narobe. Tudi nazivanja in samostojnosti ne bi povezovala.
Tako pravijo…prijetno pa verjetni ni njim niti njihovi okolici…otroci ki svoje starše kličejo po imenih…ne vem…to je zame hladen, poslovni odnos…kar pa starševstvo ne bi smelo biti…
Mamica je ena sama…in jaz sem svojim otrokom MAMICA in NIHČE drug me ne more in ne sme ta klicati, to je dovoljeno samo mojim otrokom…za druge pa imam ime…
Da pa otrok zaradi tega ne bo vedel kako je ime njegovim staršem pa…je spet naloga staršev da…otroka učijo osnovnih stvari…moja dva sta pri dobri dveh letih znala povedati, kako je jima je ima, kako se pišeta, kako je ime mamici in atiju in kje sta doma.
5l
Pa še to…moja mama je svoje starše do njune smrti klicala mamika (87 let) in atek (88let) in…ni pa imela opravka s čustveno zavrtimi ljudmi, da bi se jim zdelo to čudno.
Mislim halo, sama sem stara toliko in še vedno in vedno bom svoja starša klicala ati in mama. Zakaj? Ker sta moja starša in dokler bosta živela bo tako, ne glede na to, koliko je kdo star.
Tudi moja hčerka me kliče mami, aja stara je 4 leta in ve kako je ime staršema 8n ve kako se piše in kje stanuje, tako da ne s takimi…
Ja in? Vsak naj klice in da vzdevke svojim starsem/ljubljenckom/otrokom kako mu odgovarja..
Jaz tudi se vedno oceta vcasih poklicem atika, vcasih malo za hec cale, drugace je pa ata…. Tudi mami vcasih recem mamita, za hec jo vcasih poklicem mati, drugace je pa mama…. Vsak ima neke svoje navade, za mene je skrajno nespostljivo da bi osebi, ki sta mi dali zivljenje in mi omogocili kar sta le lahko (solanje, izlete itd to kaj danasnja razvajena frocarija jemlje za samoumevno) klicala stari pa stara… Ne pada mi na pamet… Pa nisem tiste sorte, da sem stara krepko cez 30 pa bi se starsev drzala za kiklo, spostujem jih. In tudi v druzbi sta se vedno moj ata in mama… Pa mi vseeno kaj si kdo misli… Zal pa mi je ljudi ki na starse gledajo tako, in jih ne znajo cenit ali pa o njih se grdo govorijo…
Res ne morem verjet,kaj berem!Z velikim veseljem bi,pa jih žal nimam več,klicala ati in mami.Nikoli po imenu.Otroka MORAŠ naučiti imena,priimke,naslove,nazive itd….ne pa jim odvzeti pravico do mamice in očeta.Z klicanjem po imenu se odnos do staršev,dokazano,spremeni.Mi otroku SMO starši in vzgojitelji in ne njihovi vrstniki in prijatelji,ki jih kličejo po imenu…to je moje skromno mnenje…pa da ne bo pomote..IMAM DVA OTROKA IN JU IMAM NAJRAJŠI NA SVETU! KLIČETA ME MAMI IN STA ZELO SAMOSTOJNI ODRASLI OSEBI.