Star kruh – ideje?
Hej!
Jaz rahlo poprazim na panceti cebulo, cez to polijem malo mleka,da se prepoji in ohlajenemu dodam se petersilj,cesen,jajcek, premesam in oblikujem.Skuham kot ti in moji imajo zelo radi, da jih se malo popecem v pecici s kosckom masla ali rezino pancete;vcasih potresem na koncu se parmezan.Cmoki imajo potem lepo skorjico. To sem zacela delati,ko so zaradi neprimernega kruha bili cmoki malo premokri.
Za ostalo uporabo starega kruha je pred meseci bilo veliko postov na to temo.Zdaj nimam casa iskati;ce vpises v iskanje,dobis.
Lep dan Babi
Pa pohane šnite!
Pa narastek iz kruha:
rezine kriha pomočimo v mleko v katerega smo vmešali jajce,
polagamo v plasteh v namaščen pekač, med plasti polagamo rezine sira, lahko
posipamo z zališči, na vrhnjo plast pa nekaj kosmičev masla in v pečico, dokler se zlatorumeno ne zapeče!
Zraven pa skleda zelene solate!
Pri nas pa star kruh namočimo v mleko in ga zložimo v pekač, nanj naložimo naribana jabolka in čez prelijemo kuhan puding (čokoladni ali vanilni) ter spečemo. Ponavadi imamo to na jedilniku, kadar je za kosilo kakšna enolončnica in potem imamo to kot sladico (še toplo). Dobro pa je tudi mrzlo. Nikoli nič ne ostane.
Jzst mene pa zanima nekaj čisto mimo prehrane – namreč berem tvoje poste in velikokrat napišeš besedo “provala”. Najprej sem mislila da si se zmotila in hotela napisati “probala”. Pa se ta beseda vztrajno ponavlja, zato predvidevam, da gre za narečje – zanima pa me kakšno? Sem pa fibrčna, priznam ;-))
Sončen pozdrav.
kar nekaj vode je preteklo , odkar sem se pridružil spletu –
tudi nekaj “kropa ” , da sem Vas – nas spoznal .
redni bralci – ke , vedo , da sem pristaš SLOVNIČNE SLOVENŠČINE ,
če mi le uspe , nismo si krivi , da imamo v tako majhni državici , toliko
dialektov že na 10 – 20 kilometrov . TOLIKO ZA JZST ,KI NE MORE
NAPISATI – JAZ ali n.n.
tema – suhi kruh
kot prvo , pazi da ne splesni v pvc vrečki – uporabi papirnate
ko je že suh – drobljiv ,pa svetujem :
nareži na kocke – namesto zakuhe juhe
nareži na trakove – čudovita priloga za namakanje v golaž in vse ostale goste omake , oboje omenjeno nareži na 2 centimetra in popeči v
pečici , da malo porjavi (10 – 15 min na 200 stopinjah , vrata naj bodo
odprta , drugače bo ČRN ) , OMENJEN JE BIL TUDI RECEPT PODOBEN ,
tistemu pecivu , ki sem ga imel zelo rad . Izrazil se bom lokalno ,
(zg.omenjeno) – ŽEMELJŠEK ?
Vem , da so bile namočene – v mleku , žemlje ali beli kruh , od ostalih
sestavin pa : jajca , skuta ali smetana in ??? BILO je DOBRO , ko je
prišllo iz pečice na mizo .