Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek stara 9 mes. pa samo sedi – bi me moralo skrbeti?

stara 9 mes. pa samo sedi – bi me moralo skrbeti?

Kot že naslov pove – naša pupica pri 9 mesecih samo sedi na tleh, pa še to ne čisto. Če se preveč stegne za kakšno igračko, ki je bolj oddaljena, se prevrne in tako obstane. Problem je, če se steguje naprej ali vstran, pade direkt na nos, za hrbet ji vedno postavim vzglavnik, da ublaži padec, ampak naučit bi se morala že malo ujeti na roke, ali ne?
Sploh se še ne obrača, “pasenje kravic” predstavlja za njo nočno moro- sploh ne mara, da jo postavim na trebuh, dvigne malo glavico, spusti na tla in v jok. Jo nobena igrača ne premami. Na hrbtu leži kot en hrošček in maha z vsemi štirimi, nobena vzpodbuda, z leve, desne, jo ne zanima, da bi se potrudila in obrnila. Sicer poskuša stegnit rokice do igrače, ampak, če je predaleč, pač odneha in začne protestirati.
Sem mislila, da je tako, ker ji potem jaz dam, ko imam dosti joka, pa sem nastavila igračke in šla stran, ven iz njenega vidnega polja – ko bo videla, da je prepuščena sebi, se bo že pomatrala, pa ne. Poskusi, začne protestirati, jaz ne reagiram, še malo poskusi, še začne protestirati, potem se vda in se igra s svojimi rokami in nogami.
Zdaj na sistematskem se sestri to ni zdelo nič posebnega, mene pa vseeno malo skrbi, saj je bratec pri 9 m. že hodil ob opori, teden pred 1. rd samostojno shodil, pa nikoli se ni plazil.Čeprav vem, da otrok ni enak otroku. Pa tudi vsi domači me najedajo, da mogoče pa le ni vse v redu z njo.
Kaj se vam zdi? Naj grem v ra kot samoplačnik, če sploh, ali ima še čas?

Čas je vedno:))) No naš tavelik je bil v razvoju zelo podoben tvoji pupi. Pa je shodil 1 dan pred 1. RD, vse ostale faze pa je izpustil. Se mi pa zdi, da tebe resnično zelo skrbi in bi na tvojem mestu še enkrat stopila do pediatrinje. Če pa tam ne dobiš zadovoljivega odgovora pa v razvojno ambulanto. Tako boš pomirjena,
LP

moj sin je bil tudi zelo lene sorte. sicer je kazal interes za igračke, ampak sam se pa ni potrudil, da bi do njih prišel. do desetega meseca je samo sedel, pa obrniti se je ynal iy hrbta na trebuh – vendar na trebuhu ni pretirano užival v dvigovanju. no, točno na dan, ko je imel deset mesecev, pa se je odločil in se kar začel plazit. brez problemov in točno pet dni kasnej se je dvignil in ob pohištvu hodil naokoli in dva dni kasneje je shodil čisto sam in od takrat je kar hodil. res, nisem mogla verjet. isto je bilo z govorom, do enega leta in pol ni govoril, sploh nič, me je tako skrbelo, potem pa bum, kar v stavkih.
aja, njegova sestrica je pa tudi že pri šestih mesecih in pol silila na noge, fazo plazenja je kar preskočila, ker se ji je tako mudilo hodit, pa govorila je že tako hitro – ona je pa prehitevala 100/uro. in tudi jaz sem potem na začetku skoz primerjala in potem me je še bolj skrbelo. no, na srečo sem se tega odvadila. pač eni prej drugi pa kasneje.
če je s tvojo deklico drugače vse uredu, verjetno ni nič narobe, je pač bolj lene sorte, potem pa te bo na lepem presenetila.
v kolikor pa misliš ti sama, da je kaj narobe, pa pokliči v RA in vprašaj za nasvet, če ne drugega te bodo vsaj pomirili.

lp

naša mala,se sploh ni plazila,iz sedečega položaja,kar v hojo,pa shodila je pri 14m,sin je shodil pri 10m,plazil se je,pa smo bili kar zaskrbljeni,za tamalo,pa je vse ok.nas je pediater poslal na razvojno amb.,sam preden smo pršli na vrsto,je mala shodila,zdaj pa tako šiba naokoli.ne se preveč sekirat,eni prej ,eni kasneje.

Da se znebiš strahovov in skrbi priporočam obisk v razvojni ambulant (kot sta svetovali predhodnici). Sicer pa delaj z njo vaje, ki spodbujajo gibanje (motorika…), zelo nazorno so predstavljene na kaseti ali dvd-ju Vzajemne. Zdaj se ne spomnim naslova, ker sem jo posodila prijateljici.

se strinjam z svojimi predhodniki, ti si na sistematskem govorila z sestro, kaj pa zdravnici si kaj rekla? in ja nisi napisala če je donošena ali nedonošena, slednji so lahko počasnejši. ampak če bi bila nedonošena bi te verjetno že prej poslali v razvojno, nas so že zaradi težkega vakuum poroda. za razvojno sem jaz rabila napotnico in sem se naročila po telefonu.

Čeprav mogoče res ni nič narobe, in je pač bolj “lena”… svetujem obisk razvojne ambulante. Zaradi šlamparije naše zdravnice je naš fantek prišel v razvojno šele s 3. leti, tedaj pa so rekli da je hipoton in je 2 leti hodil na fizioterapije, pa še danes (5 let) ima težave. Začelo se je pa podobno kot pri tebi – ni hotel/mogel (sem prepričana!!) se plaziti, oziroma sedeti… pa so nas prepričevali da ni nič narobe, da ima svoj ritem… Sedaj, pri drugi zdravnici pa vem da je hipotonija bila opazna že tedaj, pa je zdravnica na svojem 3,5 minutnem pregledu ni opazila :(((((
Škoda bi bilo da vama tudi mine najugodnejši čas za popraviti težave, pa da vam bo potem žal. Če pa je vse redu, pa še bolje, da se ne boste brezveze sekirali!

Lp,
Sonja

Pri svoji pediatrinji zahtevaj napotnico za RA. Če je vse v redu, te bodo pomirili, če je kaj narobe, pa hvala bogu, da lahko otroku pomagajo, ne?

Če otrok samo sedi pri devetih mesecih ni čisto nič narobe, tvoja pediatrinja tudi ve če bi bilo z otrokom kaj narobe, enako tudi ti. Za sedaj brez panike, lahko povprašaš pediatrinjo če se ji zdi smiselna razvojna ambulanta. Je pa malo otrok, ki bi hodili pred enim letom, pa tudi če prične s 15 meseci ni nič zato. Ne bi bil edini.
Pa brez panike.

Jaz bi na tvojem mestu dobila napotnico za razvojno ambulanto ali pa sama riskirala nekaj jurjev in malo plejala do otroškega fizioterapevta. Mi smo našega peljali in prve besede so bile, da okrog sebe otrok ne potrebuje nobenih blazin. Poleg tega lahko otroka spodbujaš, da sega po igračah. Naš se ni ni nikoli obračal z boka na bok, ampak je iz sedenja začel plaziti in se dvigovati ob opori. Po dveh mesecih je shodil in nikoli padel. Sem pa izredno hvaležna fizioterapevtki, ki nam je pokazala ustrezne vaje.

Jaz bi šla v razvojno ali pa bi tja vsaj poklicala in opisala težave.
100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} sem da ti bodo predlagali, da jih obiščeš.
Telefonska
pokliči v ambulanto dr. Zavrlove.

Saj ne, da bi hotela kaj prej, kot pač gre razvoj, samo, kot je rekla SonjaMia, tega se bojim. Smo imeli v sorodstvu primer, ko so vsi govorili, saj je še čas, brez panike, nazadnje pa je pri 14 mesecih bil cel halo, revež moral dat čez 4 operacije.Pa z vsemi, ko se pogovarjam, že plazijo, celo se dvigajo ipd.
Bom kar poklicalav RA in se naročila, samo nisem hotela, da me imajo za panično in histerično ali pa celo preveč “ambiciozno” mamo.

Ja pa vsi se malo preveč pohvalijo. Preberi Pokalino in se naroči v razvojno in naj ti ne bo žal tistih par €, ker so rez prijazni in dobro (vsaj za nas so) svetujejo.

Mojega fantka je zdravnica zaradi tega naročila v razvojno,tudi ima 9 mesecev,pa samo sedi.Sem prav vesela,smo naročeni na Metelkovi 17.,pa bomo videli.Tudi tebi svetujem,da greš,to ni nič takšnega,vsaj veš na čem si.

LP

naš še sedaj pri15mes ko že sam hodi,ne zna lezit po štirih.malo se je začel po ritki vozit,če hoče kaj vzet,to je pa tudi vse.se sploh ne sekiram, ker statistike- kaj naj bi pri določenih mesecih so le okvirne,otroci pa različni.to je isto kot z zobmi-naj bi jih dobili okoli 6mes- naš pa je imel enke in dvojke že pri 4mes.ne sekiraj se.

Jaz bi prosila za napotnico za RA. Izgubiti itak nimaš kaj, le pomirjena boš.

Pa se podaljsano porodnisko bos imela!

Vi pa ste na istem kot smo bili mi.

Prvi sin: Pri 9 mesecih poslani na fth Stare pravde in zavrnjeni češ da ni potrebna fth. Pri 3 letih postavljena diagnoza hipotonija (brez ravnotežja, zategnjena ramena, zvrnjena stopala), 2 leti fth vsak teden, danes pri 9 letih je sine športnik in pol, sicer pa bi bil izredno neroden z mototriko na nuli. Hvala vzgojiteljici da nas je usmerila v RA Moste k dr. Zavrlovi. Pa se je sine plazil od 7-14 meseca, shodil s 14,5 m, pa je vseeno šlo vse narobe.

Drugi sine: iz previdnosti prvi pregled v RA pri 3m, ker ni hotel pasti kravce, hipotonija v celoti, pri 10m začel sedeti, pri 13 m plaziti, pri skoraj 17m hoditi. Podaljšana porodniška, fth, čaka pa nas še leta in leta telovadbe in spodbujanje motorike.

Prvega sva vozila na telovadbo, plavanje, smučanje, rolanje, v 1.r je začel z judom, zdaj pa trenira judo in nogomet.

Hudo je če ti 3 leta staro dete toži o bolečinah v nogicah pri krajšem sprehodu, jaz kot mama pa mu nisem verjela. Šele pričevanje zdravnice me je spravilo na realna tla in v to da moram otroku prisluhniti. Je rekla da hribolazci ne bomo, lahko pa kolesarimo, plavamo in čuda tega.

Te lahko vprašam, zakaj so bile bolečine v nogah? Lp Neli

New Report

Close