starejša oseba-težave z ravnotežjem
Pozdravljeni,
prosim za par nasvetov, zagotovo je kdo že imel podoben primer.
Mama, stara 76 let, je sicer še precej samostojna in aktivna, vendar opažam zadnje čase, da se nekaj spreminja. Dvakrat je tudi padla, k sreči ni zlomila nič, peljala sem jo tudi na pregled na ORL, ker se mi zdi da ima težave z ravnotežjem. Ugotovili so, da je to slabše, dela vaje, ki so jih predpisali, vseeno pa je strah, da se kaj ne zgodi spet. Pred leti je imela nesrečo, pri kateri si je poškodovala glavo in lahko bi bile to tudi posledice tega.
Ima kdo še kakšen napotek, da so starejšo osebo vključili v podorne skupine, “telovadbe” kjer so to izboljšali, fizioterapije?
Hvala
Ja stara je. Tak človek še dobro, da skrbi zase. Jaz imam teto, stara 92, tudi živi sama, je še zelo aktivna. Tako da razumem, Niso več stabilni in zlahka padejo, kosti, mišice, to je vse že oslabljeno.
Najboljše je res kakšna telovadba za starostnike, redno izvajanje vaj. Mogoče negovalka, da bo res to delal vsak dan.
S starostjo tudi ravnotežni organ deluje slabše.
Če mene vprašaš je več stvari, ki jih je dobro narest…obvezno fizioterapija, vadba za starejše pod vodstvom fizioterapevta, preverite tudi zdravila, nekatera povzročajo težave z ravnotežjem in primerna obutev.
Nekje sem zasledil, da obstajajo neki čevlji, ki nekako usmerjajo hojo oziroma naredijo korak varen za nekoga s takimi problemi. Ampak žal se drugega ne spomnim.
Jaz bi rekla, da je zelo pomembno, da je pod strokovnim nadzorom, da telovadi kakor zmore. Hoja je vsekakor pomembna, ker je to naravno gibanje, ampak jo spremljajte, če je ravnotežje slabo.
Še vedno se lahko kaj izboljša, sploh če je bila prej aktivna. Tudi hrana je pomembna. Preverite še vid!
In obutev!
Moč spodnjih okončin starostnikov je pomemben napovednik hitrosti hoje in tudi kvalitete hoje. Jih je pa pogosto strah, ker so nestabilni in nesigurni vase. Sploh recimo, če je prostor zelo ozek, kot da izgubijo nadzor.
Pred mano so napisali da more bit vadba nadzorovana in usmerjena. Hoja je underrated, še vedno.
kakopomagati969, 26.11.2024 ob 06:52
Pozdravljeni,
prosim za par nasvetov, zagotovo je kdo že imel podoben primer.
Mama, stara 76 let, je sicer še precej samostojna in aktivna, vendar opažam zadnje čase, da se nekaj spreminja. Dvakrat je tudi padla, k sreči ni zlomila nič, peljala sem jo tudi na pregled na ORL, ker se mi zdi da ima težave z ravnotežjem. Ugotovili so, da je to slabše, dela vaje, ki so jih predpisali, vseeno pa je strah, da se kaj ne zgodi spet. Pred leti je imela nesrečo, pri kateri si je poškodovala glavo in lahko bi bile to tudi posledice tega.
Ima kdo še kakšen napotek, da so starejšo osebo vključili v podorne skupine, “telovadbe” kjer so to izboljšali, fizioterapije?
Hvala
Ste odkrili vzrok vrtoglavice??
Redno izvajanje vaj
hoja
fizioterapija
primerna obutev
nadzor
evo, to so moji nasveti
Pozdrav!
Pri tej starosti to ni nič nenavadnega. Nisem strokovnjak, bi pa rekla, da je pomembno, da ostane aktivna, ravnotežje se lahko izboljša. Morda pregled še pri enem strokovnjaku, svetovala bi dr. Soklič.
Tudi vid je pomemben, če je ta jasen, je tudi ravnotežje dobro.
Vsaj za slovenijo vem, da veliko starostnikov umre zaradi padcev oz posledic padca.
Dinamično ravnotežje je tudi tisto, ki hitreje propada, zato ga brez dodatnih vaj težko ohranjamo v pozno starost. Eni sploh nikoli ne začnejo z vajami, pa so potem problem pločniki, stopnice, pragovi. Res je vse zelo povezano, ampka je pa ena dobra novica, da če si strikten se vse lahko vrne nazaj in je hoja spet stabilna.
Ni napačno se pozanimati o primerni obutvi in to bosonoga obutev za stare ni!
Res obstaja obutev, ki lahko usmerja gibanje, ga nardi stabilnejšega, pravzaprav hojo.
Izguba ravnotežja je del staranja. Če ste ugotovili vzrok je super. Zdaj pa veselo na delo, se da veliko popraviti z vajami, tudi prehrano in ustreznimi dopolnili. Problem je le, da pri nas redko kater zdravnik gleda na vse celostno.
Tele vaje redno izvajati:
-stoja na eni nogi,
– stopanje na stopnico,
– stanje na mehki podlagi diagonalno,
– dvigovanje kolen na mestu.
Posvet s fizioterapevtom, oni lahko zelo pomagajo.
Obutev!
Preden se zaletis v cevlje, poisci vzrok. Preveri, da izguba ravnotezja ni posledica tablet. Veliko starostnikov pada prav zaradi stranskih ucinkov tablet, a se o tem ne govori. Nato se pozanimaj za izvide na ORL, ce nima poskodbe usesa, ali kaksnega Menierja, benignega paroksizmalni pozicijski vertigo ali kaj drugega. Nato naj poskusi hojo s palico8, naj hodi z njo ali pa par palic za nordijsko hojo. Te imajo drugace oblikovan roc. Ne bodo ji vrnile ravnotezja, ji bodo pa pomagale, da bo bolj stabilna.
In naj uziva cim manj soli. Sol povzroca zadrzevanje vode v telesu in tudi v usesu in ce ima tezave z ravnotezjem, jih lahko zaradi tega poslabsa.
Naša izkušnja z Nushu čevlji je preprosto res izjemna, zato se tudi oglašam! Oče, ki že leta živi z multiplo sklerozo, je imel dolga leta težave s stabilnostjo in samozavestjo pri hoji. Hoja je bila prej negotova, okorna, in na trenutke je potreboval dodatno podporo, še posebej na neravnih terenih. Ko smo prišli do teh čevljev, je prišlo do opazne spremembe – zdaj se giblje veliko bolj sproščeno, stabilno in samozavestno. Čeprav občasno še potrebuje pomoč ali je nekoliko nestabilen, je to bolj redko.
V bistvu gre superge, z zapenjanjem na ježke, kar omogoča enostavno obuvanje in sezuvanje, kar je še posebej pomembno za nekoga z omejeno gibljivostjo ali težavami z drobnimi motoričnimi spretnostmi.
Ne gre za neko ortopedsko obuvalo, dejansko je čevelj podprt z AI, je medicinski pripomoček. Ne znam pa razložiti točno delovanja, oče ima tudi aplikacijo, njegov fizioterpavet pa a spremlja, tako da je res super zadeva.
S temi supergami se je očetu kakovost življenja res izboljšala – zdaj res lažje hodi, premaguje daljše razdalje, je bolj siguren vase.
Poškodovana, 26.11.2024 ob 21:39
Sama po poškodbi obeh kolen nimam pravega ravnotežja. Dajem izdelovati vložke za čevlje po meri in je kar ok za moje ravnotežje.
Potem bi bili te čevlji ravno za vas. Poglejte več tukaj https://medica-nushux.si/