Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Starejši delavec “na čakanje”

Starejši delavec “na čakanje”

Prosim, če kdo zna razložit…pod kakšnimi pogoji gre lahko starejši delavec na čakanje? Mislim tako, da se prijavi na zavod in prejema nadomestilo?

Do upokojitve je še manj kot dve leti (predvidoma), delavec je trenutno zaposlen. A lahko podjetje takega delavca sploh odpusti in pod kakšnimi pogoji? Kako to gre?

Lepo prosim, če se kdo spozna na te reči, če mi lahko razložite.

Hvala

verjetno mu do penzije manjkata 2 leti (kot sem jaz to razumel). pri nas se je to tako delalo (določena podjetja):
– delavec je dobil odrpavnino in šel na zavod. tu je bil eno leto.
– po zavodu je šel na zpiz
(isto je prejemal nadomestilo, samo drugje je evidentiran)

– potem pa penzija

nekatere firme so jih pa kar direktno upokojevale, čeprav so bili relativno mladi (namesto na zvod in odpuščanj – dokup delovne dobe in v penzijo)

Če je moški star 56 let ,lahko gre lahko 2 leti na borzo nato v pokoj.Takrat mora imeti 40 llet delovne dobe.Tako je bilo prinas v tekst. tovarni

Če ima delavec 25 mesecev ali manj do upokojitve, potem mu podjetje lahko da odpoved iz poslovnega razloga, izplača odpravnino in delavec se prijavi na zavodu za zaposlovanje, kjer 25 mesecev prejema denarno nadomestilo, nato pa se po izteku prejemanja denarnega nadomestila upokoji.

Berem tle na forumu in vidim, da dejansko ni tako ali kako…Velik je podvajanj različnih podatkov.

Torej, če dobi delavec odpravnino ni upravičen do nadomestila! Kar pomeni, da živi od odpravnine in se lahko upokoji le iz naslova starosti??

Drugo:

Najbolje je torej, odpoved iz poslovnega razloga…če je star 55 let ali 56 let? Kakšen je tukaj pogoj plus seveda 25 let delovne dobe?

Družba lahko odpusti delavca ko ima še 25 ali 24 mesecev do upokojitve? Nadomestilo tako dobiva 25 mesecev ali 24 mesevec??

Najlepša hvala za odgovor.

J

Pozdravljeni,

po mojem mnenju je Taja 2 podala korekten odgovor.

Če imate še kakšno vprašanje, se prosim še oglasite.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Moj oče ima takšno situacijo:

INFO

zavarovalna doba 37 6m 7dni

skupaj na dan 31.3.2012 37l 6m 7d

pravica do starostne pokojnine pri 58 let in 40 let pokojninske dobe – 24.9.2014

1. V službi naj bi se dogovoril, da ga dajo na čakanje – torej 2 leti pred upokojitvijo? Ali je to 24 mesecev ali 25 mesecev? ker je podjetje v relativno slabem stanju bo 1 mesec kar pomemben ker govorijo, da bodo podjetje zaprli.

Tam verjetno veljajo pogoji, da moraš seveda iskati službo. Kakšna so potem nadomestila? Torej povprečje zadnjih 12 plač? 70% prve 3 mesece in 60% ostalo?

2. Glede na povedane datume bi potem lahko oče odšel na “čakanje” 24.9.2012 ali še kakšen dan prej zaradi koriščenja dopusta, ne?

glavno vprašanje je 25 ali 24 mesecev?

hvala!
J

thanks za promtni odgovor btw

Pozdravljeni,

2 leti pred upokojitvijo predstavlja 24 mesecev.

Trajanje pravice do nadomestil prosim preverite na spletni strani Zavoda za zaposlovanje:
http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo

Dopust pa naj le izkoristi prej.

Lepo, da pomagate očetu.

Pozdrave,

Daša Modic Gorjup

Hvala Daša!

Lep sončen dan in teden,
J

Malenkost in z veseljem.

Hvala, enako želim tudi Vam,

Daša Modic Gorjup

Ali to res drži?
Do upokojitve mi namreč majka še 19 mesecev. Delodajalec me želi dati na borzo. Ali sem res upravičen do odpravnine in prejemanja denarnega nadomestila?

Hvala za odgovore.
Lp Roman

Star sem 56 let in imam 37 let delovne dobe. Ker je želja delodajalca, da bi šel lahko iz firme zaradi poslovnih razlogov. Dobil bi odpravnino, do starostne pokojnine pa imam še manj kot tri leta. Če grem na zavod, verjetno ne dobim ničesar, tudi, če je treba plačevat za pokojnino prispevek. Ali se lahko že naslednji dan zaposlim za en mesec za določen čas in potem grem na zavod?

Lp Jože

25 mesecev pred upokojitvijo ga lahko dajo na čakanje oz. na zavod.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close