Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Stari dobri bonbončki…

Stari dobri bonbončki…

Sicer nisem ravno neka ljubiteljica bonbonov, ampak ene par vrst, ki smo jih jedli v otroštvu, pa res pogrešam!
A se kdo spomni tistih Melisnic? Taki ploščati, okrogli bonbončki, osvežilnega okusa, ki so se kar raztopili v ustih? A se to še kje dobi??

Ali pa recimo pogrešam tiste čisto navadne bele pepermint bonbone (ne te zdaj, z umetnimi sladili in nevemčim vse, ampak tiste čisto navadne – eni so bili beli okrogli, z luknjo na sredini, eni pa podobni, samo pravokotne oblike, v takem črtastem papirju (vijolično zeleno bele črte).

Ti ta novi ki se dandanes dobijo, razni fisherman in vem kaj, to je meni vse premočno in preveč umetno…

No, če kdo ve, kje se še dobijo ti stari dobro bonbončki, se toplo priporočam!! :))

Ja, melisnice!
Sicer je bil to samosladkor v prahu z dodanimi aromami, ampak so bili to sigurno bolj zdravi bomboni od vsega, kar prodajajo danes! (Je bil vsaj pravi sladkor, ne pa nadomestki)

Ja malisnce mmmmmmm
Pridejo štirje smrkavci v trgovino in prvi naroči, za 5 din malisnc, trgovec prisloni lestev , vzame kozarec s bonboni z police , navaga malisnce, zopet spleza po lestvi, vrne bonbone na polico, izroči bombone pubecu in pogleda naslednjega, ta kot iz topa, za 5 din malisnc, trgovec malo pordeči , ponovi postopek, lojtra, polica, bomboni, vaga, lojtra polica, in izroči bonbone drugemu fantu, tretji naroči, meni tudi za 5 din malisnc, trgovcu dvigne pokrov , mulc a nisi mogu prej povedat, pogleda četrtega fanta in vpraša, a boš ti tud za 5 din malisnc, pobič prestrašeno NE, trgovec zopet za tretjega ponovi postopek in, ko ga postreže se obrne proti zadnjemu in vpraša , noooo kaj bi pa ti rad, za 10 din malisnc odgovori pobič.

Ja, saj vem :)) ampak ravno v tej preprostosti je bil čar in ker ni bilo nobenih dodatkov, aspartamov… res jih pogrešam, pa ne razumem, zakaj jih več ne delajo, ko pa je to tako preprost recept 🙂 Kaj ko bi predlagali Šumiju ali kdo je to delal?? :)))

Oh, ne moreš verjeti, da sem se tudi jaz pred dnevi spomnila pepermint štirikotnih bonbonov. Izdeloval jih je Kraš. Mi smo jih kupovali na Čopovi v Lj. v njihovi trgovini. Po moje jih ni več v programu. Melisnice so bile bele in rdeče, ne vem, kdo jih je izdeloval, namenjene pa odpravi glist. Prav tako se spomnim limonc, pa karamel. V mojih otroških letih so jih prodajali na dekagrame ali celo po kosih.

Tudi če se kje še dobijo takšni bonboni, prav gotovo niso takšni kot takrat. Spomin je pa lep.

Ja, tudi jaz si mislim, da četudi jih začnejo spet izdelovati, to ne bo to… nikoli ne bodo iste… 🙂
že zato, ker smo tiste jedli v otroštvu in so imeli poseben čar…
no, ampak vseeno so bili dobri! 🙂

http://www.zito.si/index.php?id=66

Evo, Josipina Schumi jih je začela izdelovat že 1876 :))

sicer je pa na netu cel kup receptov za melisnice… ravnokar našla!
ja nič, če Šumi ne bo hotel, si jih bom pa sama šla naredit! :))

Mislim, da jih več ne delajo, ker sem preiskal vse trgovine. Mogoče se dobijo v ŠUMI-ju, ampak ne verjamem. Še sedaj imam shranjen okus melisnic. Bile so bele in rozardeče barve. 🙂

New Report

Close