Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Starostna meja-birmanski boter

Starostna meja-birmanski boter

Je mogoće določena spodnja starostna meja za tistega, ki naj bi bil birmanski boter ? Kje se lahko to prebere ?

M

boter mora imeti opravljeno birmo. Navzgor starost ni omejena.

V našem župnišču župnik trdi, da je spodnaj meja 16. let. Hči ima opravljeno birmo pa bo oktobra, ko naj bi bila stara 15,5 let “kao” premalo stara za botro, saj bi morala imeti 16. let.

M

Ni res! Boter mora bit star najmanj 16 let. Ziher.

Kako je za birmo, ne vem, ampak moja svakinja je bila krstna botra pri še ne 15-ih (1 mesec po svoji birmi).

Ma res je hec tole z botrovi. Sestrici deklice, kateri naj bi šla za botro moja hči pa bo botra njena babica, ki je poročena, vendar ne cerkveno. kako pa potem to “zdrži” ?

M

…jaz sem bila krstna botra nečaku, pa nimam obhajila niti birme pa poročena tudi nisem, imam pa 2 otroka – no, vsaj krščena sem. So pa fantkovi starši s tem soglašalil, župnik je pa malo zamižal. Fantka redno vozim k verouku, včasih tudi k maši (letos bo šel že k obhajilu – ima 9 let), še sama sem se v tem času marsikaj naučila o veri, verovala pa verjetno ne bom nikdar. Konec koncev, prav slaba botra nisem, čeprav brez zakramentov.

Za birmo mora biti boter, opravilno sposoben star 16 let in je moral že prejeti ta zakrament.
Za krst je pa važno, da je krščen, opravilno sposoben in zgleden kristjan- kaj k temu spada in kako se to ugotavlja je pa od župnika do župnika različno.
Za poroko (priča) pa je važno, da je opravilno sposoben in da razume, vidi in sliši in se lahko podpiše oziroma ima namestnika, da ga podpiše.

Da ne odpiram nove teme , ker je že bilo govora o tem.

S sinom smo debatirali o izbiri botra, …. in pravi, da bi najraje izbral babi.

Ampak naša babi jih šteje 85 🙂

In če veste, kaj naj bi boter pravzaprav bil, se mi ne zdi najbolj posrečena izbira.

Ne malo zanimajo vaša mnenja.

New Report

Close