starš
Večkrat zasledim uporabo besede starši v ednini to je “starš”. Torej sklanjamo v ednini: starš, starša, staršu, starša, pri staršu, s staršem.
Ne zveni mi dobro. In dvojina? Sama menim, da je to množinski samostalnik; prosim strokovnjake, ki vas je kar nekaj tukaj, povejte mi kako je prav! Lep pozdrav!
Hvala Mirko! Ker je od tega, kar sem hodila v šolo že več desetletij tudi nisem kupila novega pravopisa, saj sem menila, da ga ne bom več rabila. Očitno sem se zmotila. V življenju sem se sicer ravnala po tistem, kar sem se naučila in malo po “posluhu”, nekaj sem pa tudi že pozabila. Zato ne zameri, ker sem positnarila tu na forumu. Vseeno rada izvem, kako se danes piše kaša. Lep pozdrav!
Kaj pa “enostarševska družina”? Tudi ta besedna zvezna je zelo pogosta in mislim, da tudi iz nje izhaja “en starš”.
JE že res, da imajo otroci dva starša, če pa živijo le z mamo ali očetom (in ga recimo drugi nima za mar), pa je težko reči prišel bo en izmed staršev, ker otrok konec koncev izbire nima 🙂
Torej, jaz mislim, da se bo moral počasi zaradi načina življenja uveljaviti tuid “en starš”.
Tudi meni se zdi, da so situacije, ko človek pač ne mora uporabiti “starši” ali pa “oče”, “mama” … In strinjam se s Poletno, da “roditelj” zveni nekako čudno, starinsko – sploh pa še nisem slišala živega človeka, ki bi izustil o kom, da je “roditelj”. Je pa res, da tudi “starš” nekako ne zveni prav … Bi si veljalo izmisliti nekaj novega?