Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Starši študenta v Ljubljani

Starši študenta v Ljubljani

Pozdravljeni starši študentov v Ljubljani,

malo preračunavamo, pa me zanima, koliko denarja daste študentu na teden za preživetje v Ljubljani.

Za odgovore hvala.

Lep dan

Tu je malo tažko odgovoriti, ker se zelo razlikuje od finančnega stanja družine. Vkalkuliraj:
-najemnino,
-prevozne stroške znotraj Lj ( če so potrebni)
-prevozne stroške do LJ
– za hrano rabi najmanj 10 E na dan ( za bone, ni pa to neki luksuz)
-določen denar rabi za šolske potrebščine- kopije, zvezke
Odštej, če bo kaj delal preko študenta ali ima štipendijo

Mi imamo takole: sama zasluži cca. 600 evrov preko študenta, ima štipendije cca. 200 evrov… Stanovanje si deli s cimrami, vsaka prispeva 180 evrov. Mesečna lpp 17 oz. zaokroženo na 20. To si mora pokriti s štipendijo, mi ji pa dodamo še ene 200 evrov mesečno.

To je pa absolutno preveč! Pa sem študentka, in za 4 dni v Ljubljani nisem dala nikoli več kot 30 evrov.

1000 € mesečno????

Samo 1000 eur mesečno za študenta je pa res čist preveč.
Če da 200 eur za stanovanje, pa še ene toliko zase porabi…
Se da, če se hoče.

87eur študentski dom
3 eur za hrano na dan
prevoz domov 10 eur na teden
pa še kakšnih 10 – 20 eur na teden za različne stroške

Meni se ne zdi ravno preveč. Njena odločitev je, da dela preko študentskega servisa ter koliko; kadar so izpiti, itak zmanjša delo in takrat jemlje denar od prihrankov. Izpit za avto si je sama plačala, kupila si je avto, naredila dva jezikovna tečaja dosedaj,… Gre na kakšno potovanje med počitnicami in se nasplošno ima fino. Zakaj pa ne.

Mi imamo takole: sama zasluži cca. 600 evrov preko študenta, ima štipendije cca. 200 evrov… Stanovanje si deli s cimrami, vsaka prispeva 180 evrov. Mesečna lpp 17 oz. zaokroženo na 20. To si mora pokriti s štipendijo, mi ji pa dodamo še ene 200 evrov mesečno.

mislim, to pa res lahko živi ko kraljica! Pa da ne bo pomote, saj si večino sama zasluži, super zanjo! Ampak mislim, da je tista mama zgoraj spraševala bolj v stilu kolko bi blo minimalno dovolj, ne pa za se preseravat… moje mnenje

Ja, živi lepo, ja. Tudi, če ji midva z očetom ne bi dajala nič, bi še zmeraj živela dobro.
Ampak ne poznam veliko študentov, ki ne bi dodatno delali, da imajo kaj zase in dosti jih živi z najmanj 700 evri mesečno.
Verjetno je gospa, ki sprašuje, res mislila samo na osnovno, bivanje, fax, hrana, to se pa itak razlikuje od osebe do osebe.

3 € za hrano na dan? a ni to malo malo…

Preračunaj, koliko porabi vaša družina za hrano na mesec. Mi smo trije in damo okoli 300 evrov, samo so zraven še čistila. Se pravi sto na glavo, se pravi dobre tri evre na dan.

Naš porabi 70 eur za študentski dom 40 eur prevozi 40 eur za hrano,ker si kuha sam in to so njegovi mesečni stroški,ki jih plača sam od štipendije torej 150 eur mesečnih stroškov,za oblačila obutev kozmetiko…… pa poskrbimo mi,če pa želi kaj več pa pač dela in si zasluži sam!Denarja mu ne dajemo!

mislim, da pride samo bon za kosilo okoli tri evre, kje pa je še zajtrk, večerja in kaka pijača?

pa ne moreš na tak način računat, da če trije porabijo 300 evrov, bo eden 100.

Ali je v teh 300 EUR všteto tudi tvoja in moževa službena malica, ter zajtrk in kosilo otroka v šoli?

Tudi meni se zdi tri evre na dan za hrano premalo. Treba je upoštevat še kakšno sadje, še sploh zdaj, pozimi, ko je prav gotovo treba jest več vitaminov. Pomaranče, limone, banane + vsaj en topel obrok, je prav gotovo 5 evrov na dan.

Ja tale računica iz 300 na 100 res ni najbolj posrečena, ker vemo, da hrana v manjših količinah dražja od tiste v večjih, oziroma ni pravega razmerja.
Je pa res, da če si fin in se ti ne ljubi doma nič skuhat, pa hodiš samo na bone jest, potem te res pride že samo kosilo okol 4 eur na dan, torej približno 84 eur na mesec samo za to.
Treba je pa jest še zajtrk in večerjo, pa kdaj še kaj vmes.

Po mojem pa študenti kupujejo v istih trgovinah kot mi in tudi ne samo za en dan naprej. Predvidevam, da ne kupujejo mleka v dva deci tretrapakih in samo po deset dek kave, pa ta male sokce in tako dalje. Cena za kg sira je enaka, če ga kupiš eno kilo ali pa 20 dek, enako velja za meso. Veliko glavo solate ima pač za dva ali tri dni, ne samo za en dan kot mi. Liter olja za cel mesec ali še dlje in tako dalje. Res ne razumem, zakaj je cena hrane dražja za enega kot za tri.

Tri evre; pa kje ti živiš. Za 3 EUR na dan ne preživiš na dolgi rok. Že plačana malica v službi (JU) nanese dobrih 66 EUR na mesec. Pa ne boš rekla, da za ostalo hrano na mesec porabiš samo 34 EUR. To je glih za en navaden jogurt in kos kruha. HALOOO!

Pa še to, zakaj je nabava za 3 cenejša kot za enega. Zato, ker en študent (tak, ki ima samo 3 dni na dan za preživetje) kupuje v lokalni trgovinci in ne v trgovskih centrih. In tu se nabere razlika.

Mi imamo takole: sama zasluži cca. 600 evrov preko študenta, ima štipendije cca. 200 evrov… Stanovanje si deli s cimrami, vsaka prispeva 180 evrov. Mesečna lpp 17 oz. zaokroženo na 20. To si mora pokriti s štipendijo, mi ji pa dodamo še ene 200 evrov mesečno.

mislim, to pa res lahko živi ko kraljica! Pa da ne bo pomote, saj si večino sama zasluži, super zanjo! Ampak mislim, da je tista mama zgoraj spraševala bolj v stilu kolko bi blo minimalno dovolj, ne pa za se preseravat… moje mnenje[/quote]

A če si punca sama zasluži za vozniški izpit, avto, jezikovne tečaje, počitnice … Je pa to preseravanje?

Očitno za nekatere.

glede na to, da mu vsakič dam hrane od doma za vsaj 3 dni, poleg hrane dam cca 30 € tedensko. Pa ne porabi vsega.
Tedensko torej cca 30 € kar je mesečno 120 € ali včasih več ali manj
Za privatno sobo pa še 150 €
Prevoz ima urejen s prijatelji in odšteje 5 € v eno smer.

Mislim, da je naš “princ študent” kar poceni. Je pa skromen, za oblačila in obutev ne porabi nič, nosi vse staro. Mesečno torej znašajo stroški 270 €.

3 € za hrano na dan? a ni to malo malo…[/quote]
Porabi samo 3 eur – za bon kosilo, ostalo si prinese od doma (domače sadje, sokovi, čaji, pač vse kar pridelamo)

Če kupuje v najdražji lokalni trgovinici, to ne pomeni, da ne more preživeti s tremi evri na dan.
Od kdaj je plačana malica v JU merilo za to, koliko človek porabi za hrano na mesec? Da o tem, da vsi itak nismo v JU, niti ne bi.
Ja, mi porabimo manj kot tri evre na dan, in pazi, ne mlatimo samo krompirja in zelja.

No, nekako takole, kot študira deklica, ki ste jo omenili zgoraj (dela, si plačuje tečaje, izpit za avto in podobno) sem študirala jaz.
Delala sem praktično od tretjega letnika gimnazije naprej, imela sem tudi Zoisovo štipendijo, ki se mi je vtistih letih zdela kar velika…
Starši so mi dajali 200 takratnih mark na mesec za stanovanje (živela skupaj s sorodnico), stroške stanovanja sva plačevali sami, sama sem si kupovala oblačila, kozmetiko, kuhala sem večinoma sama, bonov niti nisem kupovala, ker takrat hrana na bone ni bila bogve kaj.
Tudi sama sem si kupila avto, pa še nekaj denarja sem imela prihranjenega, predno sem šla v službo. Skratka ves čas študija sem delala, sem si pač glede na razpored predavanj to lahko privoščila.

Moram povedati, da bi mi starši z lahkoto dajali denar za vse moje potrebe, ampak tega nisem želela, sem se pač sama tako odločila.
Res pa je, da sem bila v vseh letih študija mogoče na dveh študentskih žurkah, namesto absolventskega izleta pa sva si s fantom privoščila dvomesečno potovanje, katerega si zdaj zaradi službe verjetno ne bi mogla več privoščiti.

Jaz sem se recimo ob takem načinu študija naučila ceniti denar, samostojno razpolagati z njim in seveda skrbeti za dom in gospodinjstvo.

New Report

Close