Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek start ali štart?

start ali štart?

Se napiše štart ali star?
Štartati ali startati?

Oboje je prav.

Start.

Je že res, da v pogovoru prevladujejo štarti, inštitucije, inštrumenti itd., ampak vse te besede so v zbornem jeziku start, institucija, instrument, tako jih tudi pišemo.

Še v glasbi so se inštrumenti nekako bolj usedli, ampak nadaljnje izpeljankse so s s-jem: instrumentalna glasba ipd., torej je bolje ostati pri instrumentu, še bolje pa uporabiti glasbilo.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša P, lahko, prosim, navedeš vir? Google najde 1.130.000 zadetkov za “inštrumentalna” in samo 386.000 zadetkov za “instrumentalna”. Meni bi se zdelo logično, da izraz pišemo po slovensko s š.

Moj vir je Slovenski pravopis. Ta pri geslu štart usmerja na start in noče niti debatirati o tej rabi. 🙂

SP: geslo štart: štart -a m (a); gl. start

SP: geslo start: start -a m (a) dati znak za ~; pognati se s ~a; publ. neugoden ~ novega načina poslovanja začetek; žarg. ~ bo zgodaj zjutraj odhod

Opomba: ležeči besedi sta pisani rdeče, kar pomeni, da sta popravek besede start, torej primernejši od starta.

Kot sem omenila že prej (prav zaradi tega), v pogovorem jeziku verjetno/skoraj zagotovo prevladujejo besede s š-jem, vendar v knjižnem jeziku so pravilnejše besede s s-jem. Izjema pa je inštitut, pri tem se je ustalil š.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Bi se še jaz navezala na tole “instrumentalno” temo.
Meni pa so nekoč lektorji razložili takole: glasbeni so instrumenti, kaki drugi pa so inštrumenti (konkretno je šlo za neke raziskovalne metode). Je v tem kak smisel?

tudi v medicini uporabljamo izraz instrumenti, čeprav ne gre za glasbene instrumente, temveč za klešče, bajne, pincete, škarje,…

Bi se še jaz navezala na tole “instrumentalno” temo.
Meni pa so nekoč lektorji razložili takole: glasbeni so instrumenti, kaki drugi pa so inštrumenti (konkretno je šlo za neke raziskovalne metode). Je v tem kak smisel?[/quote]

Hja, saj, s temi instrumenti je sam križ. 🙂
Inštrumenti v glasbi preprosto padejo že zato, ker ni enakih tvorjenk, ampak preidemo iz inštrumenta v instrumentalno glasbo. Drugi inštrumenti pa so instrumenti, ker je ta š verjetno znak pogovornosti, ampak za to utemeljitev si ne upam zaprmej trditi.

New Report

Close