ste gledali 4.del?
Knjigo sem prebrala, od Goloba me čaka samo še Dolina rož. Žarn mi je všeč. Nadaljevanke ne gledam, ker me je po par kadrih ob prestavitvi zamorilo, kot bi gledala skandinavski noir – čeprav so mi skandinavske kriminalne knjige všeč, njihovih filmov ne gledam. Mogoče bi bil res film boljši. Ampak RTVSLO pa je zadela s predvajanjem – žal ob nedeljah res ne moreš gledati drugega novega kot Jezero. Vsepovsod so samo ponovitve – Castle, Mentalist, Rizzoli in Iyles, Kosti, Instinkt … in to ponovitve starih sezon. Nič novega kupljenega.
Moti me pa tudi to, da ima Tadej Golob izredno promocijo – karkoli odpreš je ali Golob ali pa njegov Taras Birsa noter, kot da je prvi Slovenec, ki je napisal kriminalko – odlične kriminalke slovenskih avtorjev so bile že napisane – Demšar, Frelih (no nanj sem malo jezna), Sergej Verč, Meta Osredkar, in na novo dober Janko Valjavec.
Tudi meni je všeč. Knjigo sem prebrala in mi Cavazza čist sede v tej vlogi. Tudi v knjigi je bil Birsa slabo zgovoren, siten in po malem obremenjen z dediščino svoje žene. Glede na to da je bil Golob vključen pri filmski postavitvi je verjetno vedel kdo bo najbolj ustrezal njegovemu liku Birse. Konec koncev si ga je izmislil on.
Dejstvo1: Cavazza jr. je odličen igralec. Najbolje igra svojega očeta.
Dejstvo2: V pripravi na vlogo se je preveč družil in zato odlično posnema prave inšpektorje s PU, verjetno ljubljanske.
Dejstvo3: prejšnji dejstvi prikažeta dobrega igralca, ki liku iz knjige ne doda nič kar bi ga naredilo junaka, za katerim bi vzdihoval ženski del publike, ampak še preveč nazorno pokaže inšpektorsko subkulturo kot je v reali. V samem prikazu postopkov in taktiki pa je ogromno napak. Posledično ni rdeče niti ampak le konfuzno dolgovezenje nepovezanih misli.
Ta nadaljevanka je presežek samo po količini porabljenega denarja za snemanje. To je edino, kar jo loči od ostalih. Čisto negledljiva, z dramaturškega vidika. Ne vem kaj so si mislili, ko so to delali. Cavazza ni dober v tej vlogi. Dvomim, da je imel Golob besedo pri izbiri igralca. V končni fazi je on naredil tega junaka deloma po svoji podobi, tudi glede hobijev. Izhajal je iz sebe. Knjiga je sicer boljša od nadaljevanke, pa tudi knjiga preveč posnema trenutno popularen žanr skandinavskih kriminalk. Za en komercialni projekt je po mojem tukaj čisto preveč izgubljanja časa in denarja s promocijo in forsiranjem nadaljevanke.
Golob je rekel, da si je S.C. kot Tarasa predstavljal že pri pisanju knjige. No, pa bodimo raje pozitivni- je pa tale serija ful, fuuul, ful boljša od tistega Bleda, da o slovenskih limonadah niti ne govorimo. Bodo pa v nadaljevanju mogoče upoštevali kritike in bo Taras bolj gledljiv in manj dolgočasen. Pa pozitivo je tudi to, da je prekrasna narava, pa, če nihče drug, sta oba spremljevalna inšpektorja simpatična in super. Vsaj meni sta zelo všeč:)