Ste kdaj koga noro ljubili…
Tili Lili, 13.11.2024 ob 16:58
omega591, 13.11.2024 ob 16:46
Tili Lili, 13.11.2024 ob 16:45
Onlyfans?, 13.11.2024 ob 16:23
Tili Lili, 13.11.2024 ob 15:39
Seveda. V nekega možakarja, s katerim sva samo chatala. Kaj bolj norega pa še ne. 🙂
oh lili Verjetno si mu kazala mednožje 🍆 to noro obožujejo sploh če je pobrita hahaha
Nikar tako opolzko. Nikakršne izmenjave fotografij ali posnetkov ali celo snemanja v živo ni bilo. Samo tipkala sva si. Enkrat sva se nato srečala, čeprav sem jaz takrat že zmenkarila s sedanjim partnerjem, on pa je bil itak vseskozi poročen, in… možakarček je bil pravi srček tudi v živo. 🙂
Si ti razumela uvodno vprašanje?
Seveda. Noro noro sem bila zaljubljena v človeka, s katerim sva si tipkala. Zanimivo, kajne.
Ljubiti ali biti otroško zaljubljen sta dve totalno različni zadevi. Punca nimaš razčiščenih pojmov
asking, 13.11.2024 ob 15:37
Da. A je rekel, da sem pre-mlada in da sem zanj pripravljena narediti pre-več.
Desi, kaj je to zaena travma? Ženske, ki ljubijo (druge) preveč in pozabljajo nase?
Jaz sem opazila, da ženska, ki je za moškega pripravljene narediti prev- več in ga tudi pre – več ljubi, jo on NE spoštuje in nexceni tega, ker se mu zdi samoumevna,
iDesi 🏍, 13.11.2024 ob 16:07
Na to je težko odgovoriti, a bom sprejel izziv. Bom pa vnaprej postavil “disklejmer”: samo motenj je po DSM-5 deset v treh gručah. Da o ostalih vzorcih, kot so slogi navezanosti, prag “bolečine” in posledični vplivi na simptomatiko travme in ostalih vzorcih ne izgubljam besed, ker potem bo to “roman”. Strnil bom le nekaj splošnih zakonitosti.
Navadno kot otroci v zgodnjh fazsh osvojimo mehanizme, kako pritegniti pozornost starševskega lika, kar nato modelira naše t.i. vzorce navezanosti.
Za opisani primer bi izhajal iz okoliščin, kjer se otrok zelo zgodaj nauči, da je njegova vrednost (pravica do življenja) odvisna od tega, koliko se žrtvuje za druge. Tu gre za zelo kompleksno dinamiko, ki je tu ne bom detajlno pojasnjeval, pripelje pa do sklepa, da zgolj s (pretiranim) razdajanjem doživimo potrditev in občutimo ljubezen, ki nam j manjkala v zgodnjih odnosih.Poenostavljeno: posvojimo prepričanje, da bodo naše (čustvene) potrebe zadovoljene edino, če poskrbimo za to, da drugi ne občuti nikakršnega nelagodja in so vse njegove (čustvene) potrebe zadovoljene, kar občutimo kot našo dolžnost.
Vsake toliko srečamo osebo, ki nas na nezavedni ravni spominja na vzorce trpljenja, ki smo jih vajeni in nam je domače. Telo se odzove pisttravmatsko. Metuljčki v trebuhu so v resnici znak, da se telo pripravlja na t.i. fight or flight odziv.
Ker pa smo na zavestni ravni razvili zgoraj omenjena prepričanja, je zavestni odziv popačen. Vznemirjenje, ki ga čutimo je nam nedostopno s spominom, saj sml ga kot otroci odcepili (še ena stvar, ki zahteva posebno pijasnilo). Zato nismo “opremljeni” za ustrezen odziv, temveč je naša reakcija pravzaprav reakcija otroka, ki je preživetveno odvisen od starša. Izrazi naklonjenosti drugega v nas izzovejo veselje otroka, ki se končno čuti ljubljenega in infantilno želi tega “idealnega starša” obdržati (oklepanje). Kar potem, ko se iluzija razblini pripelje do t.i. kontrolnih vedenj. Spet tema zase, a v srži gre za poskus spreminjanja drugega, da bi mi ponovno občutili preplavljenost s tistimi čustvi, ki smo jih čutili “na začetku”, čustvi, ki jih nismo smeli čutiti ob starševskih likih in smo se jim za kratek čas prepustili ob dotični osebi in povsem napačno predpostavili, da je ta druga oseba v naš svet vnesla ta čustva (ravno zaradi siceršnjega prepovedovanja teh čustev ne dojamemo, da se je vse to v resnici ugodilo zgolj in samo v nas samih).
To se najbolje vidi, ko opazujemo trivialnr konflikte med takima partnerjema. Nam se njun pristop k temi zdi otročji. Opaziš kdaj ta vzorec pri kakih znancih, morda celo pri sebi (retroaktivno)? 🤔
Desi, na nek način, da, se strinjam o tem vzorcu pretirane skrbnosti in dolžnosti, ki me presega in da bo kar konec sveta, če tega ne izpolnim. Leta so pokazala, da tega on ni hotel od mene, da pravzaprav ničesar ni hotel in da je tista gesta, ki me je tako zelo zmedla, v njegovem življenju pravilno orientirana, kar me je pomirilo, morda še pre-več. 😀
all3z, 13.11.2024 ob 17:06
Tokrat dam prav Desiju: To, kar propagira romantični mit ni ljubezen, temveč pathos.
Pathos = patologija.
IN, ja, danes se patoloske “ljubezni” iscejo in najdejo na forumih oziroma na netu, nasploh.
Heh, da se najde prava oseba, jo je potrebno poznati vsaj leto dni. Vsaj.
Gledati jo v oci, poslusati kaj govori, gledati kaj dela.
Vse ostalo, je izguba dragocenega casa.
No, razumem tvoj vidik. Bi se pa rad ogradil od enačenja.. Z besedo pathos sem ciljal na čustveno gnano vznesenost, ki ni nujno patologija – vzorec nezdravih vedenj.
Se strinjam, da mnogi odnosi danes temrljijo na nekakšni patološki simbiozi, ki se zdi normalna. Sploh v Sloveniji, kjer je močno prisoten skorajda kult žrtvovanja (cankarjanska mater).Da o raznih vrstah neuravnoteženih (asimetričnih) odnosov ne izgubljam besed.
Vseeno pa bi rad jasno dal vedeti, da velika večina nas nosi v sebi travme iz otroštva. In tu je treba besedo travma prav interpretirati – iz vidika otroka v neki situaciji. Za ilustracijo:
Otrok pade. Igra se sam, pleza po drevesu in telebne. Iz odrgnin na koži priteče kri. Prvič v življenju se sooča s tem. Nagon ga sili v preživetveno reakcijo. Bolečina ga sili v umik. Kar takrat doživlja otrok, je smrtni strah. Mi, kot starši vidimo odrgninico. Nič pretresljivega. O smrtnem strahu otroka se nam ne sanja. Odpravimo ga z: “Eh, to je del odraščanja…”
Problem nastane, ker čustvo strahu je (bilo) resnično. Za otroka grozljivo. Sam s tem (še) ni znal shajati. Zanj je bilo prvič. Sklep: stra je nepomemben. Del življenja.
Lahko razvije t.i. reketna čustva: sram, jezo,… namesto strahu. Ugotovimo: ta otrok he pa sramežljiv. Ali pa: ta je pa res nemogoč. Stalno se dere in vrešči. Otrok pa ponotranji: strah,… to ni nič. Jeza prinaša pizornost. Drugi morda: sram prinaša pozornost. Itd. Možnosti je nebroj.
A vsi se zreduciraj v preprosto resnico: metuljčkov v trebuhu odrasel ne zna povezati s strahom in fight or flight odzivom. Naspfotno, to vznemirjenje poveže s povsem drugimi čustvi. In to ni nujno patologija. Je pa pathos. Neustrezen odziv, gnan iz intenzivnih čustev.
pre – več, 13.11.2024 ob 17:17
Jaz sem opazila, da ženska, ki je za moškega pripravljene narediti prev- več in ga tudi pre – več ljubi, jo on NE spoštuje in nexceni tega, ker se mu zdi samoumevna,
To ni pravilo, je pa pogost pojav, žal. In potem se zaradi takih izkušenj ljudje bojijo ljubezni in predajanja, v zameno pa so osiromašeni za nepozabne trenutke življenja.
Moja izkušnja je protiprimer tvoji navedbi. Moški, ki je bil deležen moje popolne predanosti, je s to mojo “pomočjo” lahko rešil svojo precej brezupno situacijo in mi je po desetletjih še vedno hvaležen, me visoko ceni in globoko spoštuje, čeprav že davno več nisva par.
Desijev zapis se mi zdi zanimiv, zdel se mi je pa preveč usmerjen samo na travmo in zaljubljenost, preozek. Zato sem postavil vprašanje chatgp in se mi zdi, da dobro zaobjame:
1. **Prekomerna patologizacija zaljubljenosti**: Zapis zaljubljenost močno povezuje s travmo in otroškimi čustvenimi ranami, kar lahko ustvarja vtis, da je vsaka zaljubljenost nezdrava ali posledica travme. To ni vedno res, saj mnogi ljudje doživljajo zdravo, pozitivno zaljubljenost, ki ni nujno povezana s preteklimi travmami ali neustreznimi vzorci navezanosti. Za nekatere je zaljubljenost preprosto zdrava, naravna privlačnost in ni nujno odsev globljih psiholoških vzorcev.
2. **Omejen fokus na težave iz otroštva**: Zapis temelji na predpostavki, da so otroške izkušnje ključne za razvoj zaljubljenosti in vzorcev privlačnosti, kar je sicer osrednji del psihodinamičnih teorij, vendar lahko preveč poenostavlja kompleksnost odraslih odnosov. Zaljubljenost je pogosto večdimenzionalna – vključuje biološke, socialne in psihološke dejavnike, ne le vpliv otroških izkušenj.
3. **Redukcionistični pogled na čustva**: Opis metuljčkov v trebuhu kot znaka za “boj ali beg” v okviru posttravmatskega odziva je zanimiva interpretacija, vendar bi lahko bila za nekatere preveč poenostavljena. Metuljčki v trebuhu so namreč lahko tudi normalen odziv telesa na vznemirjenje ali novost, brez travmatskih osnov.
4. **Neupoštevanje individualnih razlik**: Ljudje se na zaljubljenost odzivajo zelo različno, odvisno od osebnosti, trenutnih življenjskih okoliščin in izkušenj. Zapis to raznolikost nekoliko zanemari in predpostavlja, da vsi, ki čutijo močno navezanost ali intenzivno zaljubljenost, to doživljajo kot ponavljanje travmatičnih vzorcev iz otroštva.
5. **Nejasnost med teorijo in izkušnjo**: Zapis izhaja iz teoretičnih konceptov psihodinamične in navezanostne teorije, vendar ostaja na ravni domnev in ne nujno preverljivih trditev. V psihologiji ni enotne teorije o zaljubljenosti, zato bi bil zapis lahko uravnotežen z vidika, da gre za enega od možnih interpretativnih okvirjev, ne za dokončno razlago.
Skupaj vzeto, je zapis dober za osvetlitev specifičnega, globokega vidika zaljubljenosti, vendar je vredno upoštevati, da ta pogled ni edini. Za nekatere ljudi je zaljubljenost lahko preprosto zdrava čustvena izkušnja, ki vključuje vzajemno privlačnost in ne zahteva razlage v luči travme ali neustreznih vzorcev navezanosti.
asking, 13.11.2024 ob 17:25
Desi, na nek način, da, se strinjam o tem vzorcu pretirane skrbnosti in dolžnosti, ki me presega in da bo kar konec sveta, če tega ne izpolnim. Leta so pokazala, da tega on ni hotel od mene, da pravzaprav ničesar ni hotel in da je tista gesta, ki me je tako zelo zmedla, v njegovem življenju pravilno orientirana, kar me je pomirilo, morda še pre-več. 😀
Hvala za povratno informacijo. Zdi se, da imaš uvid v tvoje vzorce, kar se mi zdi odlično. Hkrati pa se mi zdi, da čutim malce zadržanosti v tvojem odgovoru in malo odvračanja pozornosti s samoironijo. Lahko bi temu rekel obrambni mehanizem, a se ne bom spuščal v mrcvarjenje, saj se zavedam, da gre za intimne teme. Če želiš še kaj razdelati, pa sem tu nekje. No pressure. 😉
iDesi 🏍, 13.11.2024 ob 17:56
Hvala za povratno informacijo. Zdi se, da imaš uvid v tvoje vzorce, kar se mi zdi odlično. Hkrati pa se mi zdi, da čutim malce zadržanosti v tvojem odgovoru in malo odvračanja pozornosti s samoironijo. Lahko bi temu rekel obrambni mehanizem, a se ne bom spuščal v mrcvarjenje, saj se zavedam, da gre za intimne teme. Če želiš še kaj razdelati, pa sem tu nekje. No pressure. 😉
Hehehe dobro si tole odšpilal slalom 😀
Kaj pravi chatgtp, 13.11.2024 ob 17:40
Desijev zapis se mi zdi zanimiv, zdel se mi je pa preveč usmerjen samo na travmo in zaljubljenost, preozek. Zato sem postavil vprašanje chatgp in se mi zdi, da dobro zaobjame:
1. **Prekomerna patologizacija zaljubljenosti**: Zapis zaljubljenost močno povezuje s travmo in otroškimi čustvenimi ranami, kar lahko ustvarja vtis, da je vsaka zaljubljenost nezdrava ali posledica travme. To ni vedno res, saj mnogi ljudje doživljajo zdravo, pozitivno zaljubljenost, ki ni nujno povezana s preteklimi travmami ali neustreznimi vzorci navezanosti. Za nekatere je zaljubljenost preprosto zdrava, naravna privlačnost in ni nujno odsev globljih psiholoških vzorcev.
2. **Omejen fokus na težave iz otroštva**: Zapis temelji na predpostavki, da so otroške izkušnje ključne za razvoj zaljubljenosti in vzorcev privlačnosti, kar je sicer osrednji del psihodinamičnih teorij, vendar lahko preveč poenostavlja kompleksnost odraslih odnosov. Zaljubljenost je pogosto večdimenzionalna – vključuje biološke, socialne in psihološke dejavnike, ne le vpliv otroških izkušenj.
3. **Redukcionistični pogled na čustva**: Opis metuljčkov v trebuhu kot znaka za “boj ali beg” v okviru posttravmatskega odziva je zanimiva interpretacija, vendar bi lahko bila za nekatere preveč poenostavljena. Metuljčki v trebuhu so namreč lahko tudi normalen odziv telesa na vznemirjenje ali novost, brez travmatskih osnov.
4. **Neupoštevanje individualnih razlik**: Ljudje se na zaljubljenost odzivajo zelo različno, odvisno od osebnosti, trenutnih življenjskih okoliščin in izkušenj. Zapis to raznolikost nekoliko zanemari in predpostavlja, da vsi, ki čutijo močno navezanost ali intenzivno zaljubljenost, to doživljajo kot ponavljanje travmatičnih vzorcev iz otroštva.
5. **Nejasnost med teorijo in izkušnjo**: Zapis izhaja iz teoretičnih konceptov psihodinamične in navezanostne teorije, vendar ostaja na ravni domnev in ne nujno preverljivih trditev. V psihologiji ni enotne teorije o zaljubljenosti, zato bi bil zapis lahko uravnotežen z vidika, da gre za enega od možnih interpretativnih okvirjev, ne za dokončno razlago.
Skupaj vzeto, je zapis dober za osvetlitev specifičnega, globokega vidika zaljubljenosti, vendar je vredno upoštevati, da ta pogled ni edini. Za nekatere ljudi je zaljubljenost lahko preprosto zdrava čustvena izkušnja, ki vključuje vzajemno privlačnost in ne zahteva razlage v luči travme ali neustreznih vzorcev navezanosti.
ChatGPT dobro zajame bistvo. Manjka mu kontekst, zato ostane na splošni ravni. Če ga opozoriš na “people pleasing” iz uvodnega zapisa in dodaš malo mesa, bo po moje prišel zelo blizu mojim izpeljavam. V takih primerih ChatGPT pač ne more konkurirati človeku (z izkušnjami in poznavanjem konteksta). 😉
monovka, 13.11.2024 ob 17:38
To ni pravilo, je pa pogost pojav, žal. In potem se zaradi takih izkušenj ljudje bojijo ljubezni in predajanja, v zameno pa so osiromašeni za nepozabne trenutke življenja.
Moja izkušnja je protiprimer tvoji navedbi. Moški, ki je bil deležen moje popolne predanosti, je s to mojo “pomočjo” lahko rešil svojo precej brezupno situacijo in mi je po desetletjih še vedno hvaležen, me visoko ceni in globoko spoštuje, čeprav že davno več nisva par.
Blagoslovljena si.
Lepo je prebrati tak globok zapis hvaležnosti partnerja.
To ti prav da “življenjsko moč”.
Veš, jaz pa se nikomur več ne bom (ker si ne upam) iskreno predala in odprla srce, ker neopisno boli, ko partner tega ne prepozna in po eni strani celo zaničuje.
iDesi 🏍, 13.11.2024 ob 18:02
ChatGPT dobro zajame bistvo. Manjka mu kontekst, zato ostane na splošni ravni. Če ga opozoriš na “people pleasing” iz uvodnega zapisa in dodaš malo mesa, bo po moje prišel zelo blizu mojim izpeljavam. V takih primerih ChatGPT pač ne more konkurirati človeku (z izkušnjami in poznavanjem konteksta). 😉
Se strinjam, da je v izhodišcnem zapisu lahko to povezano s travmo, moj namen je bil dodati, da ni vsaka zaljubljenost travmatski odziv, kakor implicira tvoj prvi zapis.
eden mali, 13.11.2024 ob 16:36
ena je pa res bila. Srce mi je pravilo vzemi jo, razum pa pusti jo. Odločil sem se za razum in ni mi žal.
Enako pri meni. Vem, da sem se odločila prav, nimam obžalovanj, se pa še vedno skoraj vsak dan spomnim nanj. Raje ne napišem koliko let.
Kaj pravi chatgtp, 13.11.2024 ob 18:07
Se strinjam, da je v izhodišcnem zapisu lahko to povezano s travmo, moj namen je bil dodati, da ni vsaka zaljubljenost travmatski odziv, kakor implicira tvoj prvi zapis.
Res je. Tudi sam sem se tu opredelil, saj sem jasno izpoatavil, da govorim o zaljubljenosti, ki temelji na romantičnem mitu.
Specifična oblika zaljubljenosti je npr. relacija starš – otrok. Naš otrok je nam pogosto naj-xyz, čeprav to nima realne osnove. Tako da ja, res je. Tudi zaljubljenosti je več vrst.
@pre-več-to je njihova zblojena fora o lovljenju, lovijo žensko dokler jo ne dobijo, potem pa jim ni več zanimiva ker si baje, povzemam moške besede, ne morejo želeti nekaj kar že imajo. Kar avtomatično pomeni-niso tipi za resna razmerja, ne za zakon. pa četudi lovijo pod pretvezo, da hočejo resno vezo. V resni vezi naj bi si svojo osebo želel in ti je lepo ko ti da vse, ti pa njemu.
nekateri so v mž odnosih še vedno nekje v jamah ostali, ves svet napreduje, le mž dinamika nazaduje.
iDesi 🏍, 13.11.2024 ob 18:13
Res je. Tudi sam sem se tu opredelil, saj sem jasno izpoatavil, da govorim o zaljubljenosti, ki temelji na romantičnem mitu.
Specifična oblika zaljubljenosti je npr. relacija starš – otrok. Naš otrok je nam pogosto naj-xyz, čeprav to nima realne osnove. Tako da ja, res je. Tudi zaljubljenosti je več vrst.
👍
Avtorica občutki, ki jih opisujete so začetna zaljubljenost, ki je ponavadi slepa. Ko človeka spoznavamo šele ugotavljamo ali je to to. Nisem marala te evforije zaljubljenosti, ker ni bila realna in se je večinoma končala z razočaranjem in spraševanjem sama sebe, kot pišete tudi vi, o tem le kaj sem videla na njem. V življenju sem bila v dveh partnerskih zvezah, druga še traja. Ljubezen pri obeh se je razvila iz prijateljstva ter od daljšega spoznavanja, nisem nič hitela. Šele to je bilo tisto pravo in brez hujših šokov skozi leta.
pre – več, 13.11.2024 ob 18:02
Blagoslovljena si.
Lepo je prebrati tak globok zapis hvaležnosti partnerja.
To ti prav da “življenjsko moč”.
Veš, jaz pa se nikomur več ne bom (ker si ne upam) iskreno predala in odprla srce, ker neopisno boli, ko partner tega ne prepozna in po eni strani celo zaničuje.
Oh, hvala za tak zapis!
Če bi videla zmajevanje z glavo vseh mojih prijateljev, njihove napovedi katastrofe, črne scenarije… bi mi prej rekla, da sem zmešana.
Saj tudi sama ne verjamem v pravljice, verjamem pa vase, v svoje moči in odločitve. Zdelo se mi je vredno doživeti vse tiste ognjemete strasti, lebdeti nad tlemi, biti svobodna in spontana -izživeti vse, kar me je vedno mikalo. Vse brezglave norosti. Temu se pač reče živeti na polno, ne le v zapovedanih in pričakovanih okvirih. Dolgočasno življenje tudi ni nek presežek sreče, kajne?
Živi se enkrat in neumno se je odpovedati vsemu zanimivemu in privlačnemu. Če seveda veš, da boš morda to drago plačal in si pripravljen plačati visoko ceno. Po sistemu – želi si najboljše, bodi pa pripravljen na najslabše.
No, razmišljam tako: nasrkam lahko tudi čisto po nedolžnem, brez vsakršne svoje krivde in brez moči, da bi lahko kaj ukrepala. Pa bi se ravno tako morala pobirati iz dna. Zakaj torej ne bi padla vsaj po lastni volji? Vsaj imela zadoščenje, da sem strmoglavila po SVOJI volji, ne pa nemočno izročena neumnostim drugih.
V ljubezni je po moje pač tako: želim vse. Cel paket, čim bližje popolnosti. Jasno mi je, da moram v tem primeru tudi dati od sebe maksimum. Če vstopam v igro z rezervo, pač ne morem biti deležna presežka. Podarim – dobim – to bi bil moto. Več, kot dam, več dobim.
Poglavitni del ljubezni se itak dogaja v občutkih. Če hočeš presežek, pač ne smeš imeti bremze. Moraš pustiti, da te nese. Kjerkoli skušaš zavirati, na ta račun osiromašiš svoje občutke. Krajše: užitek je omejen. Jaz pa hočem neomejenega. Torej ne smem postavljati meja. Čista logika.
Ja, seveda razočaranje boli. Višje, kot si letel, nižje potem padeš in bolj padec boli. Ampak jaz na tem mestu ne razmišljam o bolečini padca, temveč o višini letenja. Sem sama sebi hvaležna, da sem si dovolila leteti med zvezde in ne le do oblakov.
Zdaj, če se temu reče blagoslov, tudi prav. Zase pač vem, da je bilo vredno. Poleg sem pa mimogrede še pomagala človeku, ki mi je to letenje med zvezde omogočil. Se mi še vedno zdi čisto fer menjava.
Res pa je, da mojih brezglavih skokov na glavo ne bi priporočala takim, ki ne bi vedeli, v kaj se spuščajo. 🙂
Meh, za @Desija in vse monovke, ki iscejo/razcistujejo “ljubezen”:
BAZ LUHRMANN
EVERYBODY`S FREE (TO WEAR SUNSCREEN)
.https://www.youtube.com/watch?v=VeDDs61AlBo
Morda vam bo vredno poslusati teh 6 minut in razumeti, WEAR SUNSCREEN 🙂
jaz sem302, 13.11.2024 ob 14:04
Ste bili kdaj v koga noro zagledani, zatreskani, imeli ste ga noro radi. Zanj bi naredili ali pa ste naredili vse. Ali je to bil vaš fant, punca, ali pa nekdo, s katerim nista bila skupaj, bežna zagledanost. Zagledani v prijatelja ali prijateljico.
Sedaj po nekaj letih ali mesecih pa ugotavljate, da ta oseba ni bila oziroma ni nič posebnega. Da ste bili slepi. Ne veste kaj ste videli na njem.
Kako in zakaj pride do tega. Kako lahko neka zaljubljenost do nekoga tako izpuhti in izgine. Da vam ta oseba čez čas ne pomeni več nič
Sem sem, še danes, ljubim ga iz dna duše.❤️❤️❤️❤️Je moje zlato srce.
monovka, 13.11.2024 ob 18:46
Oh, hvala za tak zapis!
Če bi videla zmajevanje z glavo vseh mojih prijateljev, njihove napovedi katastrofe, črne scenarije… bi mi prej rekla, da sem zmešana.
Saj tudi sama ne verjamem v pravljice, verjamem pa vase, v svoje moči in odločitve. Zdelo se mi je vredno doživeti vse tiste ognjemete strasti, lebdeti nad tlemi, biti svobodna in spontana -izživeti vse, kar me je vedno mikalo. Vse brezglave norosti. Temu se pač reče živeti na polno, ne le v zapovedanih in pričakovanih okvirih. Dolgočasno življenje tudi ni nek presežek sreče, kajne?
Živi se enkrat in neumno se je odpovedati vsemu zanimivemu in privlačnemu. Če seveda veš, da boš morda to drago plačal in si pripravljen plačati visoko ceno. Po sistemu – želi si najboljše, bodi pa pripravljen na najslabše.
No, razmišljam tako: nasrkam lahko tudi čisto po nedolžnem, brez vsakršne svoje krivde in brez moči, da bi lahko kaj ukrepala. Pa bi se ravno tako morala pobirati iz dna. Zakaj torej ne bi padla vsaj po lastni volji? Vsaj imela zadoščenje, da sem strmoglavila po SVOJI volji, ne pa nemočno izročena neumnostim drugih.
V ljubezni je po moje pač tako: želim vse. Cel paket, čim bližje popolnosti. Jasno mi je, da moram v tem primeru tudi dati od sebe maksimum. Če vstopam v igro z rezervo, pač ne morem biti deležna presežka. Podarim – dobim – to bi bil moto. Več, kot dam, več dobim.
Poglavitni del ljubezni se itak dogaja v občutkih. Če hočeš presežek, pač ne smeš imeti bremze. Moraš pustiti, da te nese. Kjerkoli skušaš zavirati, na ta račun osiromašiš svoje občutke. Krajše: užitek je omejen. Jaz pa hočem neomejenega. Torej ne smem postavljati meja. Čista logika.
Ja, seveda razočaranje boli. Višje, kot si letel, nižje potem padeš in bolj padec boli. Ampak jaz na tem mestu ne razmišljam o bolečini padca, temveč o višini letenja. Sem sama sebi hvaležna, da sem si dovolila leteti med zvezde in ne le do oblakov.
Zdaj, če se temu reče blagoslov, tudi prav. Zase pač vem, da je bilo vredno. Poleg sem pa mimogrede še pomagala človeku, ki mi je to letenje med zvezde omogočil. Se mi še vedno zdi čisto fer menjava.
Res pa je, da mojih brezglavih skokov na glavo ne bi priporočala takim, ki ne bi vedeli, v kaj se spuščajo. 🙂
“Če hočeš presežek, pač ne smeš imeti bremze. Moraš pustiti, da te nese.”
Jp, raje 100 let kot lev, kot en dan kot ovca. 🙂