Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ste toliko ekološko osveščeni,

Ste toliko ekološko osveščeni,

da bi recimo nazaj v trgovine nesli prazne plastenke? Tako spotoma, kot smo nekoč nosili nazaj prazne steklenice? Jaz bi in to z veseljem!

Kaj pa vi? Se vam zdi dobra zamisel, da bi v vseh velikih trgovskih centrih organizirali odjem in odvoz plastenk?

Verjetno niste vsi tako pridni, da nosite plastenke v namenske zabojnike, ali pa se motim?

Povejte svoje mnenje? Kako še zmanjšati zasvinjanost s temi nesrečnimi plastenkami?

Mi jih vedno damo v zabojnike za plastiko. Na morju na Hrvaškem pa jih nosimo v trgovino, ker dobiš še nekaj denarja zanje.

No, če mene vprašaš: jaz bi jih tudi nesla v trgovino nazaj. Že zaradi dobrega občutka da sem naredila nekaj dobrega. Pa jih že kje jemljejo nazaj? plastenke mislim?

lep pozdrav
marjuška

A na hrvaškem v vsaki trgovini vzamejo plastenke nazaj? Očitno se jim že splača.Se čudim, zakaj se pri nas še ni tega nobena trgovina spomnila , saj bi verjetno tudi nekaj zaslužili z njimi, a ne?

Tako zakonodajo imajo. Ne verjamem, da se jim splača.

Živjo! Mi imamo 6 letnega ekologa, ki poskrbi, da nobena plastenka, embalaža od mleka ali soka, nobena prazna baterija, noben plastičen pokrovček, noben časopis,…. ne konča v smeteh. Vse nosimo na tisto zbirno mesto, kamor spada. Včasih jaz ali mož vrževa kaj kar v smeti, pa jih takoj slišiva, da to pa res ni za sem!!!!
In sem prav vesela, da je tako skrben in samostojen. Ter ga pri tem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} podpiramo.

Mene pa zanima zakaj Cockte in Schwepsa ni več možno dobiti v stekelnicah??? Če si ga zaželim moram obvezno zasmetit s tisto plastiko!

Jaz bi jih nesla nazaj v trgovino.

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

Obvezno nosimo v ta to namenjen kontejner. Dajemo v vrečo in ko se napolni, odnesemo.

Tudi olje je samo še v plastiki.

Jaz vse nosim na ekološki otok in bi tudi v trgovino, če bi sprejemali.

Me pa zelo moti, zakaj v nekaterih primerih prav pretiravajo z embalažo, kjer to sploh ni potrebno. Zadnji moj primer je bil danes, ko sem kupila v Hoferju bodije in trenirkice za otroka. Vsako oblačilo je najprej zloženo na karton, potem je še en karton, na katerem je narisan izdelek in številka itd, vse skupaj pa je zavito še v eno zelo močno vrečko iz zelo debele plastike. Ali je res to potrebno? Oblačila pa res lahko kupimo brez vsega tega. No, toliko ravno nisem osveščena, da izdelka samo zaradi tega ne bi kupila, me pa prav srce boli, ko vidim to onesnaževanje po nepotrebnem.
Pa takih primerov je malo morje.

Treba bi malo spremeniti zakonodajo, take stvari bi morale biti zelooo obdavčene, pa bi proizvajalci že gledali, da ne bi onesnaževali. Dokler pa ni tako, pa jim je važno, da prodajo. In seveda lažje prodajo, če je embalaža pisana, velika, da v oči pade, itd.

ekološki otok imamo 100m stran od hiše, trgovski center pa 10 km 🙂 ne bi jih vozila tja, ker mi je enostavneje odnest v zabojnike, če bi bila situacija obratna pa takoj!

Ja tole pretiravanje z embalažo, recimo čaj: kartonska pakunga ovita v plastiko, potem pa še posamezna vrečka zavita v papir…. Potrata papirja…
Plastenke, papir in steklo že zdaj nosimo v ekološki otok.

Pred blokom mamo zraven navadnega koša še koš za papir, steklo in plastiko tko da mi ja ni težko vrečt vsko v svojo kanto. Pa vrečk nikol ne kopujem, vedno mam nakupovalno košaro ali torbo.

Po moje Slovenci glede ravnanja z odpadki še nismo dovolj osveščeni. Dober pokazatelj je namreč že to, da nikjer ne dobiš košev za smeti za ločevanje odpadkov. V Merkurju tega nimajo, v Bauhausu imajo enega samega, ki je ful majhen in ima samo dve posodi, vgraden, ki je malo boljši pa stane 400 EUR. Skratka, katastrofa! Če pa kdo ve kje se dobijo koši za smeti, taki kot jih imajo Avstrici (več posod v enem), bom hvaležna za informacijo.

Ne vem, če bi se mi dalo….. Jih pa vedno nesem v zabojnik za flaške.. še zmečkam jih….

Pri nas ločeno zbiramo plastenke, tetrapake in steklo, ki ga nato odnesemo na ekološki otok.

Časopis, reklame in revije zbiramo v škatli in jih enkrat mesečno odnesemo v šolo, kjer poteka zbiralana akcija za šolski sklad.

Papirnate ostanke iz gospodinjstva (škatle od živil…) pokurimo v moževi delavnici.

Organski ostanki iz gospodinjstva gredo na kompostnik.

Tako roma le še malo stvari v koš in nato na deponijo. Odkar smo letos začeli s takim načinom ločevanja odpadkov – ki pa je dokaj lahek – smo zmanjšali količino smeti ki gredo na deponijo za več kot pol.

Na Hrvaškem so plastenke začeli odkupovati, ker so bili kronično onesnaženi z njimi…. Tako nameravajo vsaj malo počistiti. Menda so nekateri ljudje s tem obogoateli, vsaj tako je nam razlagal “gazda” na morju. Nekateri hodijo od kontejnerja do kontejnerja s sklumpanim avtom, ki ga imajo samo v ta namen, in pobirajo plastenke. Menda si lahko v letu, dveh, s tem denarjem kupijo hišo… Tako je on rekel. On je imel posebno vrečo na dvorišču, kamor smo jih metali gostje, in jih je dvakrat na mesec vozil v odkup – je rekel, da s tem kešom poravna račun za elektriko.

Jaz bi bila takoj za, da prepovejo plastenke in prodajajo sokove, mleko…v steklenicah. Še večji problem za okolje se mi zdi so plastične vrečke.

tudi meni se toži po steklenicah. Zadnjič sem prav z veseljem popila Cockto iz stekleničke. Sploh mleko bi ful rada kupovala v steklenicah.

Sicer pa pri nas ločujemo odpadke in jih potem nosimo na ekološki otok. Bio smeti imamo posebej, koš za običajne smeti posebej, vse ostale pa še v enem košu (steklo, plastenke, kartonska embalaža), ki jo potem na otoku presortiramo. Tudi naš šestletnik že ve, kam kaj sodi, in tja tudi odvrže. Smeti po tleh pa nikakor ne, še celo jabolčnega ogrizka enkrat v gozdu ni hotel odvreči na tla, čeprav sem mu rekla, da to pa lahko :-))

Jaz plastenke mečem v za to namenjene zabojnike. Ne vedno, večinoma pa.

Mi otoka nimamo ravno pred vrati. Ločujemo pa plastenke, steklenice in papir.

Pa še nekaj na temo steklo-plastika. Plastika je toliko lažja in bolj priročna za transport, da so tu pač prednosti. Če bi jih vestno reciklirali, ne bi bilo problema.

New Report

Close