Ste vedeli???
Moji Muslimani?? Ah, si smešna…
In zakaj mi ne bi mogli biti boljši in se raje primerjati s tistimi mnogo številčnejšimi mislimanskimi državami, ki priznavajo tudi krščansko vero?
Vladka
Tinkara, pa si ti prebrala koran?
Jaz sem prebrala sveto pismo (stare in nove zaveze) pa tudi nekaj skrajšanih prevodov odsekov iz korana.
Lahko ti zagotovim, da neuk človek zelo lahko poenostavi pridige iz korana tako, da v Alahovem imenu postane fanatičen borec proti krščanskemu življu.
Kar se džamije tiče … vsi vemo, da gre za gradnjo islamskega kulturnega centra, katerega velikost bi ustrezala več milijonskim mestom v zahodni Evropi in ne majhni Sloveniji, pravzaprav bi bil to nekakšen islamski center vzhodne Evrope, molilnica je le njegov sestavni del. Da bi drugače verujočim prepovedali miren vstop v prostore džamije se mi sicer zdi pretirano (konec koncev vstop v zgradbo katoliške cerkve nikomur ni prepovedan).
Diši po preganjavici. Po namišljeni ogroženosti, ki prav zaradi tega lahko rezultira v resničnost.
Dejstvo je, da je islamski svet v zadnih letih tudi zaradi podvigov predsednika Clintona in Busha čedalje bolj nastrojen proti ZDA in Evropi.
Da se je islamizem kot vera sprevrgel v islamizem kot terorizem in nepopisno sovraštvo, fanatizem, predvsem brez razloga.
Ker vemo, da bodo gradnjo islamskega kulturnega centra sponzorirale islamske skupnosti držav tretjega sveta, je pričakovati, da bodo od tam prihajale tudi direktive o nazorih in položaju v našem svetu.
Tega se pa jaz bojim. Direktiv. Ljudi, ki jim je sovražnost pod krinko vere zameglila um, ki si želijo z orožjem podjarmiti drugače misleče.
Lahko mi rečeš, da sem paranoična, a vendar menim, da se ne motim, če napišem, da bo izgradnja islamskega kulturnega centra precej spremenila zunanjo in notranjo podobo slovenske prestolnice in države. Ne na boljše.
Da se razumeva, ne govorim o domačem nasilju, ki je pač prisotno povsod, govorim o psihičnem in fizičnem nasilju skupnosti – vse pod krinko vere.
In islamizem je vse preveč zakrinkan. In nam do bistva ni več dano priti.
Preden privlečeš na dan križarske vojne – da, katoliška cerkev je počela velike svinjarije na svojih krščanskih pohodih. Razsežnosti sodobnih križarskih pohodov se z njimi žal ne morejo primerjati.
babica Zima
acjom prav si opazila, kadar je tema vera in podobno je vedno veliko število postov.
Največji štos je pa, da tisti ki so kao “strpni” do “drugačnih”, namesto, da bi povedali samo svoje mnenje, zraven vedno še napadejo ali samo napadejo z žaljivkami “verne” ali tiste, ki se ne strinjajo z gradnjo džamije.
In tukaj se vedno pokaže, kdo je v resnici (ne)strpen do drugačnih.
Miška, a si ti mogoče že šla v kakšno strogo muslimansko državo??? Verjetno ne, jaz pa sem jih obiskala kar nekaj (Iran, Turčija, Egipt, Maroko) in ti lahko povem, da tako prijaznih ljudi v Evropi ne srečaš. Ruto pa moraš nositi le v Iranu in res ne vem, kaj je na tem tako groznega. Jaz sem se v Iranu počutila tako dobro in tako varno, da si ti tega sploh ne moreš predstavljati.
Cukerček, pa kaj če bi moj otrok sedel zraven deklice z ruto, a zraven deklice z zlatim križem za vratom, da komaj drži glavo pokonci pa lahko sedi???? Haaaloooo. Raje ruta kot križ!
Tinkara, tale tvoj odgovor je pa bolj površen, ko smo navajeni. Sploh to, kar pišeš v zvezi s samostanov Pleterje. Primerjava namreč nikakor ne zdrži. Katoliški rodovi imajo pač svoja pravila; tako kot so npr. frančiškani ali salezijanci popolnoma odprti, h kartuzijanom ali klarisam nihče ne sme. Saj to je bistvo njihove skupnosti. Popolna predanost Bogu, brez stikov z zunanjim svetom.
Primerjava z muslimanskimi centri tu nikakor ni na mestu. Jaz, kljub temu, da sem katoličanka, nimam nič proti temu, da bi muslimani dobili džamijo. Nasprotno. Morali bi jo imeti in to že davno. Ampak njihova središča bi morala biti odprta tudi za nas, tako kot npr. v Zagrebu. Nujno bi bilo, da se med seboj spoznamo. Tako bo manj tako zagovedenega razmišljanja, kot ga lahko beremo tudi na tem forumu.
Aja, oprosti, ta drugi del odgovora vsekakor ni bil namenjen tebi. Pozdrav!
Kot prvo naj povem, da se popolnoma strinjam s Tinkaro, Vladko, Mitrije,…, vam v odgovor pa, da res ne moremo primerjati obsežnosti križarskih pohodov krščanstva in sodobnih “križarskih” pohodov. Zakaj? Zato ker nihče ne ve koliko ljudi je umrlo v imenu krščanske vere. Kako je bilo takrat s popisi prebivalstva, vodenjem evidence rojenih in umrlih lahko verjetno samo predvidevate.
Koliko žena je umrlo na grmadi, koliko mož je umrlo v nesmiselnih vojnah, koliko otrok in žena je bilo posiljenih – nihče ne ve.
Sedaj pa npr. ekstremisti vržejo bombo, umre 5 ljudi, zvečer je to v Dnevniku ali na 24ur, mi pa se zgražamo: poglej jih Muslimane, koliko ljudi pobijejo.
Sem brez besec TinkaraC. Ko bi bili vsi vsaj pol tako razgledani kot ti, bi bilo prelepo. Občudujem tvoje besede in misli -ker se resnično vidi, da dojemaš bistvo vsega…
Kje so nekateri slišali -da nihče, ki ni musliman ne bo mogel priti v ta objekt. To je živa izmišljotina. Velikokrat sem že ujela, da bo vsakdo lahko prišel v ta objekt, kjer bodo molilnica, knjižnica, restavracija,…..prostor kjer se bodo ljudje lahko družili v miru. (in mimogrede skovali kakšen teroristični napad -ha, ha nekateri so prav smešni).
prav z veseljem si bom šla ogledat. Tako kot sem šla v pravoslavno cerkev -ki mimogrede nikogar nič ne moti, in vse ostale verske objekte.
miren dan želim prav vsem
Ne miška. Pri njih lahko živiš normalno. Sva bila z možem povabljena na kosilo h kar nekam iranskim družinam in sem si pri njih vedno lahko snela ruto in dolgo ogrinjalo. Njihovi domovi so topli in prijazni. Nihče te ne obsoja, nihče te ne ocenjuje, sprejmejo te takega kot si. Pa tudi po določenih domovih za popotnike si lahko v ‘civilu’.
Pa sedaj govorim le o Iranu, ki je zelo strog.
Tu ti dam pa vsaj delno prav.
Zanimivo veliko pozornosti se v Slvoeniji namenja resnično ali namišljeno drugačnim pod zlajnanim geslom “vsi drugačni, vsi enakopravni”.
Ljubljanska županja ljubi homoseksualce in lezbijke, marginalce, narkomane, propadle umetnike, verske manjšine, jezikovne manjšine in kar je še takega.
Ne rečem, da ne sestavljamo vsi prebivalstva Slovenije.
Premalo pa se dela in vlaga v večino.
In dokler je enega dela prebivalstva z enim prepričanjem, jezikom, vero in kulturo več, o enakopravnosti ne moremo govoriti.
Tako pač je.
babica Zima