Ste vedeli???
aja ti si bila tam samo na obisku… pojdi tja živet za 10 let!
Saj pri nas so kot turisti vsi dobrodošli, jih strežejo spredaj in zadaj. Kot slovenca v kakšni primorski gostilni te pa spregledajo in pustijo čakati, ker imajo tujci prednost.
A ni normalno, da si v civilki povsod, vsaj pri nas v sloveniji je. Ne pa da potrebuješ dovoljenje, da lahko snameš ruto ali kaj drugega?
Torej smo mi veliko bolj odprti za tujce kot oni, da o življenju sploh ne govorim.
In kaj potem, če bo sedela zraven mojega otroka še deklica z ruto? Vesela bom, če se bo hotela družiti z mojimi otroci. Kako ste lahko tako omejeni? Naši otroci so vendar generacija, ki se že v osnovni šoli povezuje z vrstniki iz celega sveta. Samo malo poglejte, s kom se pogovarjajo po internetu. In če je na drugem koncu povezave nekdo z ruto? Ali pa črn? To vas pa ne moti?
Mimogrede:
sem bila prejšnji teden v Londonu in sem v najbolj prestižnih trgovinah videla kar nekaj prodajalk, ki so bile zavite v ruto! Pa jih zato nihče ne diskriminira. V Ljubljani bi jo pa požrle, kaj?
Lep pozdrav.
babica Zima, prebrala sem veliko knjig, med njimi tudi tiste, ki jih naštevam in se strinjam s tabo, da lahko neuk človek v teh knjigah interpretira tudi stvari tako, da se iz tega izcimijo strahote. Ampak tako je tudi v svetem pismu in v imenu svetega križa se je delalo marsikaj strahotnega, kar na žalost ne meče lepe luči na vero. Čeprav ta ni nič kriva, krivi so ljudje in zato zaradi tega nič manj ne spoštujem verujočih. ne v eni, ne v drugi veri (pa tretji in četrti, a ni lepo, da jih je toliko?)
bang, v času, ko je divjala vojna, so pri nas stanovali prijatelji iz Bosne, ki so potem odpotovali naprej, da, imeli smo tudi begunce, predvsem pa sva obe s sestro znosili kar nekaj paketov oblek in hrane v begunski center
Mambabamba, morda moja primerjava res ne vzdrži, ampak – kje ste pa prebrali, da bo vse zaprto za nas, kdo vam je to povedal – tisti, ki so najbolj proti, ker natanko vedo, kako prestrašiti ljudi. Se pa strinjam s tabo, da se bojimo vedno neznanega. Upam, da se bo to spremenilo.
Nekoč mi je nek očka 10 otrok rekel – ljudje so tisti, ki lahko naredijo samostan pekel in zapor nebesa.
hm, pa poglejmo, koliko od vas se je že poskušalo v mini krilu sprehoditi po Kairu (mislim tako, tik nad kolenom)? Poskusite in boste videle, kako blazno strpni slo muslimani. Bog ne daj, da bi se kakšna evropejka kopala v kopalkah na plaži v Aleksandriji.
Nekaj me moti, zakaj bi mi morali sprejeti njihovo drugačnost, če oni ne naše? Pa sprehodte se enkrat po Londonu, samo ne po centru, ampak po kakšni drugi četrti, se boste počutile kot na dopustu v Turčiji.
Sama sem tudi videla, kako so se Dunajske mestne četrti spremenile iz lepo urejenih v …
Zelo veliko imam opraviti s tujci – tako s tistimi na najvišjih položajih v Sloveniji (npr. z veleposlaništev), z uglednimi direktorji in gospodarstveniki iz zahodnih držav ter njihovimi družinami kot s študenti iz tujine, priseljenci iz nekdanje Jugoslavije in držav z vzhoda – evropskega, Bližnjega in Daljnega. In verjemite, ko osebno spoznaš nekaj ljudi drugih narodnosti, vere, kulture, navad, zelo težko rečeš, ta narod ali ljudje te vere so pa taki in taki. Kot nismo vsi Slovenci “s poreklom” katoliki ali ksenofobi ali veseljaki ali hladni ali ljubeznivi ali zadrteži ali gospoljubni ali pijanci ali … Vsakdo je zlasti človek – dober, slab, prijazen, nesramen … In mene skrbi kvečjemu vsakršno nasilje in vsakršna nestrpnost kogar koli do kogar koli in pavšalne, plehke sodbe, izvirajoče iz neznanja in premalo podatkov (in, roko na srce, podatke in besede Plemenitega je treba vselej jemati z rezervo, mar ne?). Pozdrav, Delfina
Pozdravljene!
Kot prvo, Mimika umiri strasti, džamije – na tvojo veliko srečo in na žalost najmanj 10.000 vernih Muslimanov v Ljubljani še dolgo ne bo, vsaj še 10 let, ker so zdaj ugotovili, da je nekaj uboge zemlje na katerem bi mogel stati islamski kulturni center (molilnica, mrtvašnica, knjižnica, čajna kuhinja,… in ne vojaški poligon!) v postopku denacionalizacije.
Kar se Zmage tiče – no comment, njegov vzdevek pove veliko o karakterju takega človeka.
Cukerček, ne bi rada o Srbih in Muslimanih, srbski zločini v času vojne v moji domovini Bosni povejo dovolj. Meni se zdi hujše zaklat otroka in posilit deklico, kot nosit ruto in bit veren človek. Bog je eden za vse.
Moja starša sta verna, jaz še vedno nisem, ker ne molim 5x na dan, jem svinjino in pijem alkohol, torej, Muslimanka sem samo po imenu, vendar me zelo žalostijo taki posti. Ne morem verjet, da smo desetletja živeli v skupni državi (mislim na Muslimane iz bivše YU), da pa še vedno mislite da smo tudi mi bradati fanatiki, ki sovražijo vse kristjane. Žalostno.
Rada bi se dobila na kavici z vsemi, ki so proti džamiji in Muslimanom, da povejo, zakaj tako sovraštvo.
Lep, miren dan vam želim
če je nekdo proti gradnji džamije v slo, to ne pomeni tudi sovraštvo do muslimanov! A štekaš?
Igraš an iste strune kot v bivši jugi vsi prišleki. Če ne ugodiš raznovrstnim njihovim željam (zastonj stanovanja, služba, nedelo…) ali se ne strinjaš z njihovim mnenjem, so te takoj obtožili da si proti bratstvu i jedinstvu :)))
Se strinjam z Babico zimo.
Nisem versko nestrpna, niti nisem proti muslimanom. Sem pa proti islamskemu centru. Želim pa jim, da bi imeli vernika vredne molilnice po Lj. Bojim se, da mnogi sploh ne vedo kaj pomeni islamski center – poenostavljeno – politični muslimanski center na JV delu Evrope. Žal, se bojim, da bo ščasoma prevladal verski fanatizem. Dovolj je le nekaj skrajnežov, pa bodo poteptane vsi dobri nameni mnogih vernikov.
Enakoporavnost?
Strpnost?
Ja, bodimo strpni in prijazni med seboj. Ampak dokler se jaz ne bom mogla prosto gibati v kratkih hlačah in majici brez rokavov po Afganistanu in še kje drugje, ostajam trdno na svojem prepričanju – proti centru, da za molilnice.
Pa še to. Pred dnevi je bil ustoličen ljubljanski nadškof Uran. Prišli so tudi predstavniki drugih ver – muslimanskega muftija pa kljub povabilu NI bilo. Nestrpnost? Enakopravnost? Ali zgolj zaničevanje in netoleranca in pripravljenost na spravo?
LP in z Bogom.
A.
O, moj Bog, kakšna debata na Starševskem čveku!
Še enkrat ponavljam, Bog je eden in če si veren, kako te lahko moti drugi vernik, če pa nisi, te itak “motijo” vsi verni. Ne razumem, enostavno ne razumem. Toliko živčna sem ratala, da se sploh na delo ne morem skoncentrirat. Muslimani bi radi molilnico, ker zdaj molijo v športnih dvoranah, prostora za knjižnico, mrtvašnico nimajo. 30 let se čaka na to!!!
Tukaj živijo evropski Muslimani, slovenski državljani, ne “strašni in krvoločni” Turki, Iračani, Afganistanci, .. (preberite knjigo Ahmeda Pašića).
Dajte prosim nehat s takimi izjavami, ki so plod neznanja, predsodkov, netolerantne vzgoje,… Tudi vi ste nekje prišleki, drugačni, “nižji”.
Skrbite raje za svoje družine.
Veliko lepih misli vam želim (iz srca)!
Drage moje mamice, pa se tolikokrat čudimo politikom! Le zakaj?
Tudi na starševskem čveku se lahko ob “politični ” temi vname ogenj.
Pred prazniki, ki prinašajo mir smo, zato bodimo strpni, najprej do sebe, svojih otrok, najbližjih… o vseh.
Kristjani, muslimani, pravoslavci…vsi smo ljudje. Dobri, slabi…,verjamem, da je več dobrih kot slabih.
V posebnih, a tipičnih okoliščinah pa ljudje različno odreagiramo. Pa se ne bi poglabljala v to… Ni primeren čas, nič ne bomo spremenile…
Dajmo, imejmo se radi!!!
oh ja …nekateri pišete ko da bi bili strokovnjaki za islam 🙂
in tale je sploh bosa … v minici po Afganistanu 🙂 … v minici tudi v Vatikan ne smeš :)) no vsaj v baziliko ne.
vedno pravim da slovenci SMO zaplankani … ker je malo takih ki dejansko hodijo po svetu … da bi videli kaj po svetu dogaja … in hudo preveč zagledani sami vase da bi opazili kam se svet vrti.
zadnjič sem slučajno gledala na TV gospo ki je zborovodja in ki v Kanadi že nevem koliko let uči slovenske priseljence slovensko pesem … zdaj uči še njihove otročke … ki so rojeni Kanadčani. Ne vem … meni je bilo prav lepo pri srcu, ko sem to slišala … V kanadi imam tudi prijateljico, ki uči otročke priseljencev francosko … da se lahko nemoteno vključijo v sistem šolanja tam… so od muslimanov, budistov … kar češ .. vse… in ona vedno govori koliko lepega njej dajo ti ‘raznobarvni’ otroci.
Tudi v Argentini imajo slovenci svoje Kulturne centre pa v USA pa Avstraliji pa kaj vem kje še … sigurno jim ti centri pomenijo stik z domovino … in v njihova življenja pač prinašajo delček Slovenije … pa neglede na to … zakaj so oni v tujini.
Kadar jaz potujem … mi nikdar na kraj pameti ne pride da bi bila tam kjer sem najpametnejša … vedno se poskušam stopiti z množico … če to pomeni ruta na glavi pač ruto dam gor … pa to ne delam z muko … pač pa iz spoštovanja do države in do ljudi, ki so tam … saj zato pa grem na potovanje … da spoznam svet in ljudi … domačini te sprejmejo zelo toplo kadar si prilagodljiv … samo pomislite kolk smo tu presenečeni če kak tujec poskuša v slovenščini dobit kakšno informacijo … takrat imaš res občutek da spoštuje narod, ki živi v državi.
in verski center … zakaj ga nebi imeli? … zakaj nebi bilo tam nekaj njihovega … mrtvašnica? … oni pač z mrtvimi ravnajo/jih pokopljejo drugače kot mi … mogoče si jo pa zato želijo? … restavracija? … glede na to da smo vsi blazno navdušeni nad raznimi kitajci, mehiškimi … restavracijami … jaz bi z veseljem šla v kakšno arabsko … njihova hrana je zelo dobra … knjižnica … ja super zadeva … če bi kdo potreboval knjige iz muslimanskega sveta … bi vsaj vedel kam iti … in nenazadnje … Đamija … jaz bi bila zelo vesela če bi bila odprta za vse (zakaj pa ne?) … končno bi si ljudje ki imajo tako zelo proti vsemu temu pogledali … proti čemu so… in morda ugotovili da je bau bau znotraj votel zunaj ga pa ni… vsi ki smo že kdaj bili notri se sigurno strinjamo … da je đamija ena fantastična zgradba … tako z umetniškega kot arhitekturnega vidika …
kaj vem no … res ne razumem zakaj bi bili proti … mislim da verski center in terorizem ne smemo metat v isti koš … ljudem je treba zaupat .. jim dat priložnost … ne vem zakaj imam velikokrat filing … da kadar se pri nas pogovarjajo ljudje o muslimanih … pravzaprav razmišljajo o teroristih.
in še Đamija v slovenskem prostoru … to mi je pa najbol neumno utemeljevanje od vsega … namreč da ta objekt ne paše v Slovenijo … kaj pa paše v Slovenijo? cerkvica na vsakem hribčku? … ja sej ne rečem … idilično in lepo je to … ampak če bi pa nekje tu stala đamija … bi se pa mogoče vse skupaj ljudem sčasoma začelo zdeti povsem normalno … in čez čas bi objekt sprejeli … kot da je tam že od nekdaj.
skratka … malo več strpnosti in širokega pogleda nebi škodilo!
B.
MURAT & JOSE FEAT. TOMI – Od Ljudi Za Ljudi
JOSE
Kaj je s tem svetom, da je tko razdeljen,
kao če nisi naš, pazi se, ker boš tepen.
Zakaj je važn iz kje si al pa kako se pišeš,
kao če nam to ni všeč je bolj da jo takoj pobrišeš.
Pejd domov, go home al pa še kej druzga loh slišš
od ljudi k misljo da so več vredni k ti.
K misljo da je ta svet njihov in se bojijo
vsega kar je tuje in zganjajo ksenofobijo.
Ljudje hočjo boljši lajf, zato se selijo,
tko je zmeri blo in tko zmeri bo. A še veš
kaj so skini nardil Belini, če mora on domov,
pokličmo tud vse Slovence k so v Argentini
in drgje, da se vrnejo pod Triglav, kjer Slovenci živimo,
vidš, taka logika je mimo.
A mislš da če enga udarš, da si kej dosegu,
glej, udarc se vrne in situacija se obrne.
A res ne vidš da je prav da sprejemaš vse ljudi
sam zato k so ljudje tko k ti.
Vsi se rodimo, vsi mamo želje upe, vsi
se bojimo, vsi mamo svoja veselja, vsi trpimo.
Zakaj živimo v sovraštvu medtem k čas leti mimo
in na koncu koncev vsi zgubimo.
Moja družba se ne deli na naše in druge in jst
nazdravljam s prjatlji iz vseh republik bivše Juge.
Zapomn si, ni važn iz kje nekdo prhaja,
edina stvar k je važna, je kaj mu v glavi dogaja.
Od tega je odvisn al je out al je in, in to
misel bi rad zabil v tvojo glavo tko k klin.
Vem kaj govorim, tuki rojen tuki živim
tuki vzgojen, slovenske matere sin.
če hočeš stop z mano za besede iz teh stihov,
ker js bom stal za njimi dokler bom dihal.
REFREN
Tole gre od ljudi za ljudi – ne glede na to kaj si, kje si kdo si.
Tole gre od ljudi za ljudi – za vse ljudi.
MURAT
Preveč negativnosti povsod okol mene
k pogledam ljudi drug prot drugmu nastrojene
politična, verska in rasna nestrpnost
sovraštvo, hinavščina in zahrbtnost
preveč se nosjo, za najbolše se majo
izkažeš jim spoštovanje pa ti vrnt ga ne znajo
in drugi so taki k v obraz se ti smejijo
k pa obrneš jim hrbet že o teb govorijo
raznorazne laži sam da te potlačjo
fejst not v drek po zobeh te vlačjo
da bi sami izpadl boljši mogoče
a postaja jim tesno in v glavi vroče
sovražjo vse okol sebe a ne vejo zakaj
tok zabredejo ne morjo nazaj
kva sploh majo od tega da na tak način žvijo
razn to da ustvarjajo negativno energijo
za vse k so prpravleni da kej nardijo
kar smo zajebal so prpravleni da spremenijo
vsi delamo napake dejmo jih popravt
probimo to negativnost ustavt
REFREN
Tole gre od ljudi za ljudi – ne glede na to kaj si, kje si kdo si.
Tole gre od ljudi za ljudi – za vse ljudi.
TOMI
Ni treba bit slep in krvav, da ostaneš to kar si
Vem da bi rabu vse kar si njemu dal, pa tega ni.
Zakaj bi se kogarkol bal k drgačn se rodi
Lohk da bi zate roko u ogenj dal, a pol bi bil tih?
Ni treba bit slep in krvav,
Vem da bi rabu vse kar si njemu dal,
Zakaj bi se kogarkol bal
Lohk da bi zate roko u ogenj dal.
Vsem “staršem”, ki na njim namenjenem forumu “čvekajo” o drugače verujočih, mislečih, živečih… ta lepa pesmica v razmislek o strpnosti, sočutju in tem, da smo vsi samo ljudje.