Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika stefany pečenka

stefany pečenka

pozdravljeni,

približuje se čas praznikov in za božično večerjo bi rada spekla stefany pečenko (upam, da sem prav napisala). Gre za neke vrste mesno štruco, ki ima trdo kuhan jaček na sredini. A mogoče kdo pozna recept za to stvarco

LP

Hej! Nekaj podobnega je v novemberski Lisi(samo iz zajcjega mletega mesa) pod imenom Ponarejeni zajec. Na sliki je mesna struca polnjena s trdo kuhanimi jajci in celoten recept s pripravo. Jaz delam mesno struco sicer brez jajc. Ce ne dobis nicesar,ti opisem moj nacin,vtakniti vmes jajcka pa ni problem.Vazne so zacimbe in konjak in se kaj. Vcasih zavije tudi v listnato testo in prilepim zgoraj se okraske iz testa. Lp Babi

Babi, tole tvojo struco v listnatem testu bi pa tudi jaz kdaj spekla. A lahko, lepo prosim, napises recept? Hvala!

SESEKLJANA PEČENKA ŠTEFANI (Stephani)
1/2 kg mletega mesa (mešanega, jaz dam samo govedino)
2-3 žemlje (jaz najraje uporabim suh toast, ker se napojen fino “zmečka”)
1 jajce
zarumenjena čebula
strok česna
sol, poper, zeleni peteršilj
1 dcl mleka.
Mesu dodamo na drobno sesekljano zarumenjeno čebulo, strt česen, peteršilj in jajce in dobro mesimo, da meso postane vlaknasto in šele potem dodamo razrezan kruh, ki smo ga namočili v mleku in zmleli (jaz “zmečkam” z roko). Vse skupaj še enkrat premesimo, izoblikujemo štruco in vanjo vtisnemo 2 trdo kuhani in olupljeni jajci. Štruco položimo v namaščen pekač in jo premažemo s stepenim jajcem.
Dober tek!

Vladka

Vladka, lepo prosim še temperaturo in približen čas pečenja! LP Daša

Jaz jo pečem najprej 10 minut na 200 stopinj in potem še cca. 30 minut na 180 stopinj in se lepo zapeče. Med pečenjem pa jo tudi polivam s sokom-maščobo, ki nastaja med peko.
Pozdravček!

Vladka

Hej,Ursa!
Vladka ti je ze povedala recept za struco.Jaz temu mesu dodam se kaksen curek tabaska,malo konjaka,stolcene brinove jagode,lahko malo pimente,muskatnega orescka(res samo sled) in malo sesekljanega lovorjevega lista.To je pac stvar okusa.Vcasih naribam v mesanico mesa tudi malo parmezana.Potem pazi,da ne solis prevec.
Oblikujes lepo strucko,po vrhu das kaksen tanek koscek pancete,za vecjo socnost(ni nujno) in zavijes v razvaljano listnato testo.Tisti del,kjer se stikata robova polozis navzdol na pekac,ki ga samo malo namastis.En trak testa prihranim in iz njega izrezem recimo zvezdico,romb ali srcek ali….Tudi crke sem ze nalepila,pac odisno od priloznosti.To prilepis na z jajckom premazano testo,narahlo prespikas zavitek s pletilko malo po vrhu,malo ob strani (da uhaja para) in speces.Jaz segrejem pecico na 200 (priblizno),pustim na tej temperaturi,da testo zarumeni,potem pa znizam,da se meso v struci lepo pocasi dodela.Koliko casa?Odvisno od debeline mesne struce.Recimo pol ure,mogoce malo manj.Lahko poskusis s pletilko ob strani in ne sme se pocediti sokrvica,samo svetel sok ali celo nic.

Se to:
Sticna robova naj se malo prekrivata in samo malo stisnes z vlaznimi prsti,da drzi skupaj.Tudi koncnice malo stisni,da bo vse lepo zaprto.Tiste okraske tudi premazi z jajckom,potreses lahko s kumino in malo grobe soli.

Varianta:Na listnato testo lahko naneses( preden das struco) tudi duseno spinaco,ze lepo zacinjeno kot bi jo delala za prilogo ali zdusen por ali kaj drugega(saj ves,da vedno kaj kombiniram z zelenim).

Ko je peceno,pocakaj 10 minut,da se sokovi umirijo in razrezes na lepe rezine. Mlacno se lepse reze kot vroce. To je dobro tudi hladno.

Pri nas se dobi tudi ze razvaljano listnato testo narezano na priblizno 10cm
velike kvadrate.Vcasih,zlasti za piknik zavijem manjse strucke(kot vecji cevapi).Potem nic ne rezem in gostje vzamejo vsak svojega v roko in rezejo ali kar grizejo.To jemo vedno hladno.

Upam,da sem bila dovlj razumljiva.No,saj sem to pred kratkim ze pisala;
ze vem pod post Kaj za malico. Nic zato. Lep pozdrav na sever Babi

No,Vladka,ko sem poslala Ursi navodila,vidim tvoj odgovor temperature in casa pecenja.Ko sem napisala znizam,sem pozabila na 180 stopinj,tocno kot si ti napisala in tudi casa pecenja se ujemata. Primerjaj!Bili sva na isti valovni dolzini. Lp Babi

Ja, Babi, sem tudi jaz opazila, ko sem prebrala post, da sva navedli skoraj isti način in čas pečenja. Tisti recept, ki ga omenjaš zgoraj, iz zajčjega mesa, sem pa tudi jaz opazila… revijo mi je na mojo prošnjo poslala moja draga sestrica… se mi zdi ta revija kar precej uporabna in sem jo kupovala že poleti.
Pozdrav vsem!

Vladka

Hej! Zdaj pa poglej na stran 44 Nekaj neznega za zakljucek(kostanjeva krema….).
V prvem hipu sem kar obstala,pomislila sem na zvijajoce se gliste.Kar streslo me je. Kako lahko slika vpliva na pocutje.
Drugace je kar uporabna revija in ta stevilka je polna idej.Tudi ilustracije so lepe,razen te,ki me res moti.

Jaz bom prav gotovo naredila Bozicni kolac s pistacijami in marcipanom,
na strani 32.Te okuse imamo vsi radi. Se ze veselim.Tudi orehova krokantna torta me privlaci.
Lep pozdrav Babi

Ja, Babi, jaz sem pa trikrat pogledala, če morda recept vsebuje tudi špagete 🙂 Bi se pa verjetno kaj takega kar težko lotila jesti, če bi mi kdo postavil pred mano.
No, orehove torte jaz zagotovo ne bom delala… kot sem že večkrat omenila pri nas orehi, lešniki ipd. ne gredo ravno vsem, z marcipanom še nikdar nisem delala, zagotovo bom pa preizkusila recept na str. 42 za čokoladno torto.
Danes pečem Bounty.
Pozdravček in dobro jutro vsem!

Vladka

Hvala lepa obema. Vladka, jaz sem tudi v soboto pekla Bounty. Mmmmm… Sem namočila z mešanico mleka in kokosovega likerja (kar dosti likerja pol-pol). Ful dobro! LP Daša

Hojla, Daša, nimam likerja 🙁 Pri nas nič alkohola, ne mi delati skomin z likerjem 🙂
Ravno iščem recept za biskvit, za kremo bom uporabila pa drugi recept, zelo podoben receptu za “moje” rafaelo kroglice, ker kisla smatana je tu precej drugačna in si ne upam delati z njo tega peciva.
Pozdravček!

Vladka

Jaz sem biskvit za Bounty naredila kar po receptu od mishike iz naše baze receptov, je prima. Res je pa važno, da je dobro namočen, pa čeprav samo z mlekom. LP Daša

Ja, Daša, sem uporabila kar ta recept, je pa na Kulinariki isti. Se mi je res lepo spekel. Namočila sem ga pa seveda z mlekom, ker v naših krajih drugače pač ne gre, celo arome rumove nimajo. Pa saj tudi sicer verjetno ne bi kaj dodajala, že zaradi otrok. Grem zdaj še čokolado stopit, potem bo pa že čas za kuho kosila.
Lep dan!

Vladka

Babi in Vladka, hvala za recept.

Sami dobri recepti, mislim pa, da po originalnem recepti namesto kruha dodaš bešamel in jajčko v mesno maso.

Že nekajkrat sem jo delala po tem receptu in moram reči, da je bila zelo sočna.

lp

New Report

Close