stefany pečenka
Hej! Nekaj podobnega je v novemberski Lisi(samo iz zajcjega mletega mesa) pod imenom Ponarejeni zajec. Na sliki je mesna struca polnjena s trdo kuhanimi jajci in celoten recept s pripravo. Jaz delam mesno struco sicer brez jajc. Ce ne dobis nicesar,ti opisem moj nacin,vtakniti vmes jajcka pa ni problem.Vazne so zacimbe in konjak in se kaj. Vcasih zavije tudi v listnato testo in prilepim zgoraj se okraske iz testa. Lp Babi

SESEKLJANA PEČENKA ŠTEFANI (Stephani)
1/2 kg mletega mesa (mešanega, jaz dam samo govedino)
2-3 žemlje (jaz najraje uporabim suh toast, ker se napojen fino “zmečka”)
1 jajce
zarumenjena čebula
strok česna
sol, poper, zeleni peteršilj
1 dcl mleka.
Mesu dodamo na drobno sesekljano zarumenjeno čebulo, strt česen, peteršilj in jajce in dobro mesimo, da meso postane vlaknasto in šele potem dodamo razrezan kruh, ki smo ga namočili v mleku in zmleli (jaz “zmečkam” z roko). Vse skupaj še enkrat premesimo, izoblikujemo štruco in vanjo vtisnemo 2 trdo kuhani in olupljeni jajci. Štruco položimo v namaščen pekač in jo premažemo s stepenim jajcem.
Dober tek!
Vladka

Hej,Ursa!
Vladka ti je ze povedala recept za struco.Jaz temu mesu dodam se kaksen curek tabaska,malo konjaka,stolcene brinove jagode,lahko malo pimente,muskatnega orescka(res samo sled) in malo sesekljanega lovorjevega lista.To je pac stvar okusa.Vcasih naribam v mesanico mesa tudi malo parmezana.Potem pazi,da ne solis prevec.
Oblikujes lepo strucko,po vrhu das kaksen tanek koscek pancete,za vecjo socnost(ni nujno) in zavijes v razvaljano listnato testo.Tisti del,kjer se stikata robova polozis navzdol na pekac,ki ga samo malo namastis.En trak testa prihranim in iz njega izrezem recimo zvezdico,romb ali srcek ali….Tudi crke sem ze nalepila,pac odisno od priloznosti.To prilepis na z jajckom premazano testo,narahlo prespikas zavitek s pletilko malo po vrhu,malo ob strani (da uhaja para) in speces.Jaz segrejem pecico na 200 (priblizno),pustim na tej temperaturi,da testo zarumeni,potem pa znizam,da se meso v struci lepo pocasi dodela.Koliko casa?Odvisno od debeline mesne struce.Recimo pol ure,mogoce malo manj.Lahko poskusis s pletilko ob strani in ne sme se pocediti sokrvica,samo svetel sok ali celo nic.
Se to:
Sticna robova naj se malo prekrivata in samo malo stisnes z vlaznimi prsti,da drzi skupaj.Tudi koncnice malo stisni,da bo vse lepo zaprto.Tiste okraske tudi premazi z jajckom,potreses lahko s kumino in malo grobe soli.
Varianta:Na listnato testo lahko naneses( preden das struco) tudi duseno spinaco,ze lepo zacinjeno kot bi jo delala za prilogo ali zdusen por ali kaj drugega(saj ves,da vedno kaj kombiniram z zelenim).
Ko je peceno,pocakaj 10 minut,da se sokovi umirijo in razrezes na lepe rezine. Mlacno se lepse reze kot vroce. To je dobro tudi hladno.
Pri nas se dobi tudi ze razvaljano listnato testo narezano na priblizno 10cm
velike kvadrate.Vcasih,zlasti za piknik zavijem manjse strucke(kot vecji cevapi).Potem nic ne rezem in gostje vzamejo vsak svojega v roko in rezejo ali kar grizejo.To jemo vedno hladno.
Upam,da sem bila dovlj razumljiva.No,saj sem to pred kratkim ze pisala;
ze vem pod post Kaj za malico. Nic zato. Lep pozdrav na sever Babi

Ja, Babi, sem tudi jaz opazila, ko sem prebrala post, da sva navedli skoraj isti način in čas pečenja. Tisti recept, ki ga omenjaš zgoraj, iz zajčjega mesa, sem pa tudi jaz opazila… revijo mi je na mojo prošnjo poslala moja draga sestrica… se mi zdi ta revija kar precej uporabna in sem jo kupovala že poleti.
Pozdrav vsem!
Vladka
Hej! Zdaj pa poglej na stran 44 Nekaj neznega za zakljucek(kostanjeva krema….).
V prvem hipu sem kar obstala,pomislila sem na zvijajoce se gliste.Kar streslo me je. Kako lahko slika vpliva na pocutje.
Drugace je kar uporabna revija in ta stevilka je polna idej.Tudi ilustracije so lepe,razen te,ki me res moti.
Jaz bom prav gotovo naredila Bozicni kolac s pistacijami in marcipanom,
na strani 32.Te okuse imamo vsi radi. Se ze veselim.Tudi orehova krokantna torta me privlaci.
Lep pozdrav Babi

Ja, Babi, jaz sem pa trikrat pogledala, če morda recept vsebuje tudi špagete Bi se pa verjetno kaj takega kar težko lotila jesti, če bi mi kdo postavil pred mano.
No, orehove torte jaz zagotovo ne bom delala… kot sem že večkrat omenila pri nas orehi, lešniki ipd. ne gredo ravno vsem, z marcipanom še nikdar nisem delala, zagotovo bom pa preizkusila recept na str. 42 za čokoladno torto.
Danes pečem Bounty.
Pozdravček in dobro jutro vsem!
Vladka


Ja, Daša, sem uporabila kar ta recept, je pa na Kulinariki isti. Se mi je res lepo spekel. Namočila sem ga pa seveda z mlekom, ker v naših krajih drugače pač ne gre, celo arome rumove nimajo. Pa saj tudi sicer verjetno ne bi kaj dodajala, že zaradi otrok. Grem zdaj še čokolado stopit, potem bo pa že čas za kuho kosila.
Lep dan!
Vladka