Steklena posoda
V pokriti posodi se ti meso ne bo peklo ampak kuhalo.
In daj mi no resno povej; v resnici rabiš recept ta zo, da v posodo položiš začinjen kos mesa, streseš zraven poljubno zelenjavo, narezano na poljubn ekose, pokriješ posodo in daš v pečico? Resno?
Začini meso po želji, dodaj zelenjavo po želji, prilij malce tekočine (juhe, vina ali vode), postavi v pečico in peci. Imej na očeh in boš videla da se meso v pokriti posodi kuha, zato posodo čez čas odkrij, da se zapeče.
Najprej HVALA!
Verjetno se bo res bolj kuhalo. Podobno, kot v vrečki za pečenje?? Ampak pečica ni moja, in nočem je preveč zamazati.
Pa stopinje? 250 C? Res nimam pojma. Kaj poleg soli, popra, česna, čebule – katera zelišča pašejo zraven?
Pred dnevi sem že pekla podobno – za pojest je bilo, posebno dobro pa ne :/
V dobi interneta… Jao, jao….
Če si mlada (do 20 let), sori, potem bi ti morala biti prva opcija guglanje.
Če si pa stara, potem je pa sramota, da ne znaš uporabljat pečice!
In kar je najbolj žalostno, vas je takih vse več! Me je zdanjič ena kolegica, stara 40+, spraševala kako se vklopi pečica! Sem najprej mislila, da se dela norca, ampak res ni znala!
Pa ljudje, to nima nobene veze s kuharskimi izkušnjami, samo preprosto splošno vsakdanje znanje!
A v OŠ ste sploh hodili?
Na tak način pečeš na nizki temperaturi in dolgo časa.
Izberi zelenjavo po vašem okusu in jo naloži na dno posode. Zelenjavi dodaj malo olja, sol, poper, rdečo papriko in ostale začimbe glede na vrsto mesa, ki ga boš pekla. Gor meso, ki bo veliko boljše v kolikor ga boš pred pečenjem malo mariniriala. Dovolj bo, če ga daš v paco sedaj, če boš pekla popoldan. Daš v pečico na 160°C in skoraj pozabiš, da kuhaš. Dve ure recimo, če pustiš dalj časa tudi ne bo nič narobe. Če ti posoda ne tesni dobro potem nekajkrat vmes meso navlaži z soko, ki se ti bo nabiral na dnu.
Ko je narejeno pa po želji lahko pokrov umakneš, dvigneš temperaturo in po vrhu še fajn zapečeš.
Hrana pečena na tak način je malo drugačna, določene vrste razpadejo in imaš na koncu iz vse vrste zelenjave enotno omako (pazi, da okusi pašejo skupaj). Pride pa odlično saj se okusi prepletejo med seboj in meso bo neverjetno mehko četudi uporabiš kakšen cenejši običajno bolj trd kos mesa.
No, samo ne serji ga z 250 stopinjami. Na toliko stopinj se peče pizza, nekateri kruhi in hitro gratiniranje.
Meso nasoli, dodaj poper, strt česen, malce muškatnega oreščka, majaron, timijan, lovor, mleto papriko – karkoli od tega pač imaš ali vse. Poleg nareži poljubno zelenjavo – papriko, čebulo, korenje, kolerabo – na večje kose, dodaj poljubno tekočino (cca.1 – 1,5dcl) in peci v pokriti posodi na 180 stopinjah (čas- za vsak kilogram mesa ena ura pečenja). Po tem času odkrij posodo in pusti da se še zapeče. Ne skrbi, ne bo špricalo po pečici in brez problemov jo boš očistila.
Če želiš poleg pečen krompir, ti dam nasvet: krompir olupi, nareži in daj v hladno vodo. Posoli in zavri – naj vre 3-4 minute. Nato ga odcedi, pokapljaj z oljem, začini po želji (sol, poper, mleta paprika, vegeta – po želji), dobro premešaj.
Po določenem času pečenja mesa v pokriti posodi meso preloži v večji pekač, dodaj začinjen krompir in peci še dobre pol ure – meso se bo po peki v pokriti posodi lepo zapeklo, krompir pa se bo hrustljavo zapekel, znotraj pa bo čudovito mehek in sočen zaradi poprejšnjega delnega kuhanja. Tekočino, ki se bo nabrala v posodi po peki mesa v pokriti posodi, uporabi kot omako – po želji jo malce zgosti.
Si pa avtorici in vsem nam v res veliko pomoč! Le kaj bi MON brez tebe?
A vi ste v OŠ pekli pečenko? V stekleni posodi? Katera OŠ pa je to?[/quote]
V OŠ se naučiš nekaj o temperaturah in kaj se dogaja pri kateri temperaturi z osnovnimi snovmi.
Avtorica sama sebi ni v pomoč! Jaz sem ji pomagala s predlogom Googla. A ni dober predlog?
Savrinka, to si itak zakon, se bomo 1x k tebi na malico povabili
Meni je všeč rahlo rahlo popečena čebula, česen, krompir… tudi meso.
Če npr. litoželezno ponev dobro razgrejem na vsaj 300°C in rahlo popečem meso, potem pa nadaljujem peko v zaprti posodi na 160°C?
Kaj pa čebulo, česen.. Če tako popečem in dodam? Krompir, bučke?
Katere začimbe bi to dodala na svinino in krompir? Katere pa na svinino, bučke papriko, krompir?
Savrinka, to si itak zakon, se bomo 1x k tebi na malico povabili
Meni je všeč rahlo rahlo popečena čebula, česen, krompir… tudi meso.
Če npr. litoželezno ponev dobro razgrejem na vsaj 300°C in rahlo popečem meso, potem pa nadaljujem peko v zaprti posodi na 160°C?
Kaj pa čebulo, česen.. Če tako popečem in dodam? Krompir, bučke?
Katere začimbe bi to dodala na svinino in krompir? Katere pa na svinino, bučke papriko, krompir?[/quote]
Oštja to sem pa spregledala danes.
Za malico kaj izpod peke? :)))
Torej posoda fajn razgreta posoda, na dno krompir, zelenjava, na vrh kos mesa oziroma kar si zamislimo. Mesa ni potrebno prej nič popeči saj če gre v vročo posodo. Čez vse dodam malo maščobe (jaz oljčno olje, veliko se pa uporablja maslo) in nekaj tekočine (juha, voda). Jaz ne dodajam kaj dosti začimb saj je tako pripravljena hrana že tako prepojena z okusi, da mi je vse kar je več odveč. Dam pa navadno eno pikico našega vina, ki je zelo aromatično. Navadno dam med zelenjavo čebulo ali por. Meso dam pa prej v paco (oljčno olje, česen, paprika). No mogoče malo rožmarina odvisno od vrste mesa.
Poleti pa obvezno krompir, bučke, melancane, paprike, čebulo in paradižnik na dno. Gor meso, malo vina in je čisto dovolj.
Evo jaz na dieti in potem take pišem :)))