štempljanje – v italiji so jih našli, kaj pa pri nas?
sem bila močno navdušena nad enim prispevkom iz italijanskega dnevnika, ko so namreč kazali posnetke skrite kamere (policija snemala) pred vhod v neko državno službo. od nekih 70 zaposlenih je menda 39 uslužbencev vsakodnevno prihajalo v službo štempljat kartico, nakar so odšli na lepše!
tip je prišel s psom, štempljal in šel naprej sprehajat psa! menda so to kar nekaj mesecev snemali in to se je dogajalo vsak dan.
da ne boste hopsnili po meni, tudi sama sem zaposlena v državni službi (pa ne javna uprava), mi se sicer ne štempljamo, samo imamo taka pravila, da nam na kraj pameti ne pride kaj takega.
poznam pa kar nekaj primerov (nekoga celo iz “žlahte”), ki ta sistem redno uporablja po načelu “zakaj bi si kratil svoj popoldnaski prosti čas, če lahko vse uredim med službo”. ta oseba si je med službo adaptirala stanovanje, ga opremila (skakanje po trgovinah s pohištvom), se poročila (vse med službo od izbire obleke do vabil do naročila za rože do poskušanja jedi v izbrani restavraciji za ohcet….), vse nakupe opravi med službo, da ne govorimo o času za malico…ko se odpelje jest v 30 km oddaljen kraj (k babici), čas za malico pa ima pol ure.
raje ne povem kje dela, plačujete pa ga vi iz vašega žepa.
jaz podpišem takoj za snemalno akcijo, kaj pa vi?
No, delam v državni upravi (trenutno sicer na daljši bolniški zabušavam doma), pa to v taki službi, kjer imamo že zaradi varnosti stalno nastavljene kamere, med drugim tudi na vhodu. Ampak jih ni treba uporabljati v tak namen, kot ti opisuješ. Ker le zelo slab delavec je tisti, ki se ga pogreši šele takrat, ko se na kameri vidi, da se samo navidezno registrira in potem odide ven. In zelo slab šef je tisti, ki so mu potrebni posnetki s kamere, da ugotovi, če njegovi podrejeni delajo ali zabušavajo.
Je pa po drugi strani tudi res, da obstajajo kakšni ljudje, ki še najmanj škode naredijo, kadar se v službi sploh ne prikažejo. Za take, če jih že nihče nima jajc postaviti na cesto, bi bilo morda res še najceneje, da se jim nakazuje plača in da ne hodijo še porabljat elektrike in vode in zasedat mize in stola in računalnika, ali pa še celo težit tistim, ki delo opravljajo. Morda je to tudi razlog, zakaj se izginjanje ljudi med delovnim časom toliko tolerira, kjer pač se tolerira.
Sem ZA snemalno akcijo!!
Sama sem zaposlena v gospodarstvu. Delam v kolektivu, kjer nas je 6. 2 sodelavca se vedno prideta štempljat, potem pa gresta parkirat (ok, s tem pridobita samo kakšnih 5 minut oz. manj), eden gre še v blližnji lokal na kavo in potem se čez pol ure prikaže v pisarni. Od vseh 6-ih smo samo 3, ki hodimo na malico za 30 minut in se tudi štempljamo, ostali trije grejo za vsaj eno uro in se seveda ne štempljajo.
Tako da – bi bila kar vesela, če bi jih odkrili. Jaz jih ne bom tožarila. Se mi zdi brez veze.
LP
lajf saks napisal:
> Matr je zajebano, a ne?
> Eni se lahko med šihtom sprehajajo po mestu, drugi bogi revčki
> morjo pa osem ur viset po forumih na netu…
>
> To je pa res krivica…
ja, sem že pozabla pripisat, pa sem imela v mislih: jaz sem doma na porodniški in ko dete blaženo zaspi za pol urice, ja, grem na forum brez slabe vesti, zavedam se, da tudi mene plačujete (vzgoja in izobraževanje), zato se pa v službi ne preseravam. in eno je it na forum namesto na malico, drugo je si organizirat poroko za 150 ljudi, stanovanje za 40 miljonov, potovanje v USA, frizerja,….
k i t t y napisal:
> V Sloveniji manjka ena oddaja kot je v italiji striscia la
> notizia. Bi se hitro marsikaj spremenilo.
ali pa Le Iene. včeraj je bil tudi dober prispevek iz Napolipark parkirne hiše. račun je bil 4,50 eur, tip iz oddaje je dal 20 eur, uslužbenec mu je vrnil 5.50 eur…
ali pa račun 1.50, tip je dal 20 eur, uslužbenec mu vrne 8,50…
ja, tako se krade.
potem pa bojo tepli po meni, ker sem na forumu in ne dojim spečega otroka (saj zato pa sem plačana na porodniški, a ne?)
Enkrat sem morala urejati neke stvari v enem malem mestecu, kjer na občini dela samo ena zaposlena. Ko sem šla na urad, nje ni bilo od nikoder, na vratih je bil prilepljen listek PRIDEM TAKOJ, prišla je čez eno uri in pol! Ko je prišla, se je posmejala in rekla “Ah, te trgovke so tako počasne!”, meni je prekipelo, sem ji na licu mesta povedala svoje in podala prijavo na Ministrstvu za uprav, pa ni bilo nobenega odgovora.
To si pa čist mimosunila.
Ohceti s 150 svati so za kmete, čefurje in cigane, za 40 milijonov dobiš komaj kakšno usrano luknjo na Fužinama, da o tem, kdo hodi na dopust v New York niti ne govorim… Pa tud k frizerju ne hodimo, ampak si stilista za oblikovanje pričeske naročimo na dom. Tole tvoje podtikanje je čisto pod nivojem enega državnega uradnika, ki da kaj nase.
Šit… prezgodej sem nazaj iz mesta, zdej morm pa še pol ure na netu viset, preden se bom lahko odštempljal…