Stenice doma, prenešene s dopusta-prosim nasvete in izkušnje!!
Živijo,
prosim za nasvete in pomoč tistih, ki ste že imeli težave s stenicami v stanovanju.
Pred 14 dnevi sem z družino dopustovala v Dalmaciji. Bili smo v novem apartmaju (postelje, kopalica, kuhinja itd.), saj smo bili celo prvi gostje (lastnika sta začela oddajati sobe prvič to sezono). Tam smo kasirali nekaj pikov ampak po temeljitem pregledu postelje in vsega drugagea nisem našla nobenih sledi stenic. Ko smo prišli domov sem vso perilo preprala, presesala kufre, itd. Z možem sva že imela izkušnjo s stenicami, ko sva pred leti potovala po Aziji, tako da vem, kako izgleda pik in žival sama. Sem pa čez nekaj dni opazila doma v kotu sobe prosojne živali cca. 1mm, ki sem jih posesala in prešpricala. Naslednji dan sem pod radiatorjem našla še črna jajčeca. Kar pomeni, da smo golazen prinesli domov (ziher so stenice in ne bolhe, pršice itd.) Vkljub vsem ukrepom prej in generalnemu pucanju stanovanja se jih nisem rešila. Živimo v enosobnem stanovanju in edino v otroški sobi jih ni opaziti.
Sem poklicala podjetje, ki se ukvarja z dezinsekcijo in so mi svetovali naj vse pregledam in najdem žarišča. Najpogosteje so itak v bližini postelje. Žal s strupi ne morejo odstraniti jajčec ampak samo odrasle osebke. Pa še to so uspešni, če škropijo na pravih mestih.
Tako, da sesanje, pospravljanje in špricanje s spreji samo omili zadevo, ne pa reši.
Kaj naj storim? Ali naj vse stvari, ki jih ne uporabljam zložim v vrečke in nesem v garažo (upam, da s tem ne prenesem zverinic zraven), odmaknem vso pohištvo, razstavim posteljo itd. Ni mi jasno kako bom našla žarišča, saj sem vse že večkrat pregledala in posesala. Zadevo bi rada rešila takoj, ko še niso tako namnožene. Kako naj vse pripravim, da bo dezinsekcija uspešna?
Prosim ali lahko poveste svoje izkušnje, kako ste se jih rešili? Ali je vam dezinsekcija pomagala?
Najlepša hvala za vse odgovore.
Vse prepucat, preprat, preobrnit, pregledat.
Na netu imaš veliko nasvetov in kot si napisala – vse spraznit, razstavit, pregledat. Pliškote zmeči stran. Gnezdo imajo lahko v postelji med špranjami oziroma stiki med posameznimi deli postelje …
Noro, vem, ampak res moraš stanovanje dati na prafaktorje. Sreča, da imate enosobno.
Mi smo jih imeli spomladi in ponovitev jeseni 2012, hčera jih je prinesla z vrtca na oblačilih. Če so res stenice, ste ga n a s r k a l i in morate omare razstavt, cunje skuhat ali še bolje pometati stran. Menjat laminat/parket-nujno, jogije stran zmetat, letvice okrog parketa, stenske obloge če jih imate, ob ceveh radiatorjev kjer so pokrovčki in stiki s steno, preproge in našpricat celo stanovanje…ne želim nobenemu tega, ker je kot selitev.
Raje plačam, da jih iztrebijo. Pa še bolj ziher je. In ne nakladat, da se ne da, ker se da.
Ker tale nasvet je … no comment.
[/quote]
Se da a ti nisem kriva če ne znaš brat. Ja plačaš da jih pridejo iztrebit, samo bo neuspešno, ker se ne pobije vseh jajčec in pokliči katerokoli firmo želiš, povedali ti bodo isto, da spraznit stanovanje. Zato je treba vse odstrant, les in tkanine sploh. Odvisno pa tudi kako hudo imajo, čimprej je tem boljše, lahko jih imajo samo okrog jogija še in takrat je najlažje, zavrečt jogi, očistit vse okrog, oprat oblačila in klicat.
Takoj naroči dezinfekcijo stenic,…. hitro ukrepaj
http://www.bizi.si/INSTITUT-ZA-DDD/
nam so ti strokovno pomagali…
Torej pred 100 leti, so problem resevali tako, da so pod vsako nogo postelje postavili velike kovinske posode in vanje natocili vodo. Stenice ne letijo in ne skacejo, zato na posteljo niso mogle priti in jim je zmanjkalo hrane.
Sicer pa umrejo pri temperaturah od 50 stopinj naprej ( hitro) in v zamrzovalniku pod -18 stopinj (traja vec dni). Obleko daj v crne vrece in jih pusti v avtu v najhujsi vrocini. Sesalec po vsakem sesanju sprazni in umij.
Raje plačam, da jih iztrebijo. Pa še bolj ziher je. In ne nakladat, da se ne da, ker se da.
Ker tale nasvet je … no comment.
[/quote]
Se da a ti nisem kriva če ne znaš brat. Ja plačaš da jih pridejo iztrebit, samo bo neuspešno, ker se ne pobije vseh jajčec in pokliči katerokoli firmo želiš, povedali ti bodo isto, da spraznit stanovanje. Zato je treba vse odstrant, les in tkanine sploh. Odvisno pa tudi kako hudo imajo, čimprej je tem boljše, lahko jih imajo samo okrog jogija še in takrat je najlažje, zavrečt jogi, očistit vse okrog, oprat oblačila in klicat.
[/quote]
Znam brat, še kaj več kot forum. Zato vem, da obstajajo metode, ki uničijo tudi jajčeca, samo traja par dni. Ne delajo pa tega vsi, to je pa res. Vi se pa kar zajeb … uničujte, mečite stran, pa bo ostala ena in si spet na začetku.
mi smo jih pred leti prinesli iz Slovenskega hotela iz Slovenske obale. Ne rabite se obremenjevati, da so le na Hrvaškem. Lani je bil tudi na Tedniku prispevek o stenicah, ki so v enem Lj bloku in niso ukrepali, reševali situacije… kdo ve, kam vse so jih ljudje še raznesli. Ker razneseš jih lahko tudi s torbico, oblačili, obutvijo… vsem, kar ima špranje kamor se lahko skrijejo pred sončno svetlobo, ti pa če ne preveriš in prelikaš vsega, preden odideš od doma… raje se ne spomnim več koliko čiščenja, likanja, nenehnega pregledovanja, posipanja, sprejanja smo dali čez, da smo se jih v dveh mesecih dokončno rešili.
Vem da sem malo pozen z odgovorom, ampak če bo mogoče to bral še kdo, bom delil še svojo izkušnjo:
Pred leti sem tudi jaz prinesel stenice s potovanja. Najprej smo špricali z navadnim biokillom, a smo hitro ugotovili da to prav nič ne pomaga, ker gre za res trdovratno golazen.
Rešili smo se jih tako, da smo imeli nekaj tednov celotno stanovanje posuto z diatomejsko zemljo (po angleško “Diatomaceous Earth”) . To je bel fin prah (v resnici gre za zmlete alge) – ko se golazen plazi po njemu se zrnca prilimajo nanje in v nekaj dnevih dehidrirajo. Pri nas so se stenice zaredile v parketu, tako da smo z diatomejsko zemljo zapolnili vse špranje po tleh. Prah je sicer zdravju neškodljiv, razen v primeru da ga res veliko vdihaš, tako da je potrebo prah nasipati z zaščitno masko in se nato za nekaj časa umakniti iz stanovanja, da se poleže. Vse obleke pa je potrebno dat prati na najmanj 60 stopinj, če pa to ne gre, pa za nekaj tednov v skrinjo ali pa v vreče za smeti in na sonce. Tudi predmete kot so knjige in podobno smo dali v plastilne vreče in nesli v klet, kjer smo jih imeli spravljene več kot eno leto (toliko časa namreč stenice zdržijo brez hrane). Poleg tega smo stene prešpricali tudi z nekim strupom iz Unichema, ker se stenice rade plazijo tudi po stenah. Pohištvo pa smo premazali z alkoholom, ker ta pobije morebitna jajčeca od stenic – pri odstranjevanju jajčec naj bi sicer sesalci bolj slabo pomagali, ker so jajčeca zelo limasta in ne grejo stran niti s sesalcem. Stran smo vrgli tudi žimnice in začasno kupili napihljive jogije. Če imate drag jogi, pa lahko kupiš tudi plastično vrečo z zadrgo in ga zapreš notri, čeprav more bit to neprodušno potem zaprto vsaj eno leto.
Tiste metode da noge od postelje postavljaš v vodo in ne vem kaj še pa ne delujejo, ker se stenice rade plazijo tudi po stropu, in ko pod seboj začutijo vir ogljikovega dioksida se kot ninje spustijo nate.
Po nekaj mesecih smo prenehali dobivati pike, imamo pa vsi še vedno zelo travmatične spomine.
Diatomejsko zemljo smo sicer kupili v Kalii v Ljubljani in je dokaj poceni, je pa res da (ne vem sicer zakaj, ker gre za povsem naravno zadevo, ki jo nekateri celo jejo) za njen nakup potrebuješ neko posebno izkaznico – nam jo je posodil sosed, ki ima vinograd, in s to izkaznico nakupuje škropiva.
Vsem, ki se morebiti spopadajo s to nadlogo, pa polagam samo to na srce – ne zaganjati panike, saj ni konec sveta. Stenice so res nadležne in zaradi njih malce težko spiš, ker se ti po glavi pletejo črne misli, ampak vsaj ne prenašajo nobenih bolezni in z malo potrpljenja se jih da relativno hitro znebiti.
LP, Aleš
Po pripovedovanju mame, ki so imeli stenice med vojno, je poleg čiščenja pomagalo tudi sveže fižolovo listje, ki ga namestiš okoli postelj. Sveže in vasko noč. Listje v dlačice ujame stenice zato se mora vsako jutro odstraniti in zažgati. O temi obstaja celo nekaj strokovnih člankov (bed bugs bean leafs).