Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Stevia sladilo

Stevia sladilo

Uporablja kdo to sladilo? Kakšno je vaše mnenje o njem? Kje ga v MB in okolici nabaviti?

Jaz ga občasno uporabljam že ene 10 let, a res le občasno, ker ne vem, za kaj naj ga uporabljam. Ker okus ni niti približek okusu po sladkorju – kdor trdi drugače, laže sam sebi. Prej je okus podoben močnemu okusu po saharinu, le da je še bolj odaljen od sladkorja. Čuti se okus v vsem, se ga ne da prikrit. Morda le da se ga kje delno nadomesti s sladkorjem, nikakor pa ne v celoti.

Pred leti sem ga dobila od kolega, ki ga je dobil od slavnega g. Susmana, potem sem jo parkrat kupila v tujini, zdaj mi jo da prjatelj, ki jo sam prpravlja – goji rastline in potem dela prah.

Točno tako. Poskusila, bila razočarana, nehala uporabljat.

Jaz sem sladilo STEVIA dobila od neke gospe, ki je rekla, da je bolj zdravo, če raje uporabljam STEVIO namesto NATREENA.

Ampak je ena tabletka prav tako kot približno 1 mala žlička sladkorja?

Pa še nekaj je moti: na moji škatlici STEVIA tabletk piše: ZA KOZMETIČNO UPORABO.

WTF??? A se zdaj to sme dati v kavo ali čaj ali ne????

Natreen je dosti bliže okusu sladkorja, kot stevia (ima poleg saharina dodan še ciklamat) in ni tako zelo sporen kot npr. aspartam (ki pa je strup). Stevie v tabletki ne poznam, vendar sledi navodilo stevia je obupno sladka. Pač, malo probaj.

To da piše, da je v kozmetično uporabo, je pa verjetno le trik, da se to sploh lahko prodaja pri nas, ker Stevia pri nas kot prehranski izdelek nima dovoljenja za prodajo. Stevia se lahko je, zato si kar privošči (če je le dobavitelj zanesljiv).

Natreen je dosti bliže okusu sladkorja, kot stevia (ima poleg saharina dodan še ciklamat) in ni tako zelo sporen kot npr. aspartam (ki pa je strup). Stevie v tabletki ne poznam, vendar sledi navodilo stevia je obupno sladka. Pač, malo probaj.

To da piše, da je v kozmetično uporabo, je pa verjetno le trik, da se to sploh lahko prodaja pri nas, ker Stevia pri nas kot prehranski izdelek nima dovoljenja za prodajo. Stevia se lahko je, zato si kar privošči (če je le dobavitelj zanesljiv).[/quote]

S čim pa ste nadomestile sladkor???

Vse kar so predhodnice zapisale drži.

Meni njen okus tudi ne ustreza, mogoče edino v pecivu, kjer lahko z njo nadomestiš recimo polovico sladkorja. V kavi ali čaju je meni ogabna.

Se jo pa občasno dobi v Lecleru, ker v Franciji jo imajo prosto v prodaji.

Tudi sama sem jo hotla poskusit, pa je ne bom, če ni sistega okusa.

Dobiš jo pa lahko tukaj:
http://www.faceforceyoga.com/trgovina/stevia

Lp

Pravkar prišla iz merkatorja, kjer so mi v roke potisnili reklamo za stevia sugarel sladilo (namizno sladilo s steviol glikozidi iz izvlečka listov stevia reboudiana). Proizvajalec je sicer tuj, zastopnik pa medex, tako da očitno sedaj ima dovoljenje za prodajo (ali pa je kak trik v sestavi sladila). Zadeva je v prahu ali tabletkah, 1 tabletka naj bi nadomestila 4 g sladkorja, 0,5 g sladila v prahu pa = 3,5 g sladkorja.

Ja, od letos naprej je v prosti prodaji tudi pri nas. Meni je zanič, kot bi v pecivo dala zelo sladek peteršilj. V čaju in kavi mi pa sploh ne sede. Pijem raje čaj brez sladkorja. Kavo pa z mlekom.

Razočarana sem predvsem, ker se ne obnese v pecivu.

EFSA je stevijo komaj pred kratkim priznala kot varno živilo, prej je bila prodaja (kot živilo) prepovedana. Gre za “rožco”, ki jo Južnoameričani že stoletja uporabljajo kot sladilo, ampak očitno je bil v Evropi nek drug lobij dovolj močan, da so potrebovali tako dolgo, da so odobrili prodajo stevije. Poskusila je sicer še nisem, ker nimam te potrebe 😉

ravno včeraj sem slučajno v sparu v avstriji videla pijačo sladkano s stevio in sem jo iz radovednosti kupila. okus ima tak kot so druge napisale. kot močna doza saharina. prav nič dobro.

Stevia je dober, celo zelo zdrav nadomestek za sladkor. V EU je bil prepovedan, nekateri govorijo zaradi močnih pritiskov in lobiranja proizvajalcev sladkorja. Se ga pa npr. dobi v Hrvaškah v lekarnah, tam ti tudi ustrezno svetujejo.
Mogoče ti okus ne bo ustrezal, ampak človek se navadi. Jaz sem se tudi težko privadila sojinega mleka, sedaj mi je pa zelo dobro.

Ne zaradi pritiska sladkornega lobija, temveč zaradi pritiska izdelovalcev umetnih sladil.

Kupila pri najboljšemu sosedu pretekli teden. Prej še nisem videla tega artilka v trgovinah. Sem pa občasno naročila iz internetne trgovine živa.si.

jaz pa uporabljam sukrin in mi je zelo dober

sukrin

iz česa pa je? nič ne piše

http://sukrin.org/sukrin/about/

http://sukrin.org/sukrin/faq/

Sukrin je v bistvu erythritol, ki ga pridobimo s fermentacijo glukoze.

New Report

Close