Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Stoletna čebula

Stoletna čebula

Stoletno čebulo, majhne čebulice, ki zrastejo na vrhu stebla sem posadila jeseni. Sedaj ima na vrhu stebla čebulice. Nekaj se jih je že olupilo in zgledajo kot majhne čebulice ,ki na vrhu kalijo. Prosim, če kdo pozna to rastlino, povejte mi kdaj se to rastlino pobere. Ali se pobere samo tiste čebulice, ki zrastejo namesto cveta ali se izkoplje celo iz zemlje.

Če prav razumem vaša čebula cveti???

Če se temu tako reče, potem cveti.

Ne vem kdaj, kako ravnati naprej. Če veste, prosim, da mi poveste.

Mislim, da je moja babi to kar direktno v zemljo dajala.

Če bi dala pa dve ali tri v kuverto, se pa zelo priporočam, jo že par let iščem.

Bom dala v pismo in poslala, kadar bo to zrelo. Ne vem kdaj je to zrelo. Sem posadila in je zraslo 12 čebulic. Nekatere imajo tam gor kjer bi moral bit cvet po 2 čebulici. Na eni čebuli je že malo vijola, druge so še zelene.

Ja najboljše bi bilo povprašati v kakšni kmetijski zadrugi (na vasi jih imamo) ali kakšna vrtnarija ki se ukvarja z zelenjavo. Bi izvedeli iz prve roke.

Pri stoletni čebuli se uporablja steblo (zeleni del) čebule. Čebulice, ki zrastejo na vrhu stebla so za razmnoževanje. Zeleni del uporabljam tudi pozimi – narezanega na pol do 1 cm hranim v zmrzovalniku. Odlično se obnese pri golažu in podobnih jedeh.

Za uživanje se uporabljajo stebla, kot pravi predhodnica.
Čebula pa se sama precej bujno razraste, če ji paše lokacija.

Par teh čebulic sem dobila lani v jeseni. Moja čebula raste v velikemu loncu na balkonu in se nima kam razraščati. Meni ni najbolj pomembna uporabnost te čebule. Posadila sem jo jeseni, da do poletja dozori in porem jo poberem. Posadila sem jo zato, ker mi je zanimivo, da naredi čebulice na vrhu stebla. Pa tudi pustila sem, da naredi čebulice zato, da jih lahko še komu, ki jih želi, dam. Zrasla je visoka in zdaj bi jo rada pobrala in lonec pospravila, ker mi zaseda dosti prostora. Zato sprašujem kdaj so te čebulice zrele, da bi čebulo vzela ven iz zemlje. Glede na to, da to zelenje še kar raste in se dela tudi novo, predvidevam, da se ne bo posušilo in s tem pokazalo, da je čebula za pobrat.

Enkrat na klepetu na ključavnici mi daš naslov, pa ti pošljem čebulico. Lahko ti dam eno tisto, ki je v zemlji in tisto kar je naredila na steblu. Nekaj bo že zraslo iz tega.

Od te čebule režeš samo zelenje, ostalo pustiš stalno v zemlji. Lahko pobereš tudi cvetove in jih ocvreš.

zmenjeno

Da vidim kako to deluje.

New Report

Close