Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek stopnja izobrazbe

stopnja izobrazbe

A kdo ve kako pravilno napisat stopnjo izobrazbe? Končala sem fakulteto leta 2004, takrat sem pridobila 7 stopnjo strokovne izobrazbe. Kako napisat, 7 stopnja ali 6/2 po bolonjskem sistemu?

Ni mi jasno zakaj v službi potrebujejo te podatke? Dobili so jih že pred leti, ko sem začela pri njih delat.

Odgovor na objavo uporabnika
rena960, 04.04.2023 ob 22:44

A kdo ve kako pravilno napisat stopnjo izobrazbe? Končala sem fakulteto leta 2004, takrat sem pridobila 7 stopnjo strokovne izobrazbe. Kako napisat, 7 stopnja ali 6/2 po bolonjskem sistemu?

napisi naziv, ki ga imas ce je to univerzitetna izobr. 7. stopnje predbolonjski sistem je to enakovredno po bolonjskemu sistemu je to  2. bolonjska stopnja oz.  magisterij stroke (naziv za imenom)

recimo kot primer hipoteticno ce si prej imela univerzitetni študij ekonomije in si dobila naziv univ. dipl. ekonomist… je to zdaj po bolonjcu enakovredno 2. bolonjski stopnji in imaš naziv magister ekonomije (pisan za imenom, ker je to strokovni naziv, pridobljen na magisterskem studiju stroke ekonomije torej)

aja se to  to v vsakem primeru tako univ dipl. in magisterij stroke je usta raven izobrazbe in to je 7. stopnja ravni izobrazbe…

6/2 ni prav v tem primeru… 6/2 so visokosolski strokovni programi oz. specializacija po visjesolskih str. programih v starem sistemu

po novem bolonjskem sistemu pa so 6/2 visokosolski strokovni 1. bolonjske stopnje in univerzitetni programi 1. bolonjske stopnje

ce imas torej star univ. program pred bolonjcem je to 7. stopnja izobrazbe in je enakovredna 2. bolonjski stopnji t. j. magisteriju stroke

univ. dipl. ta pa ta … stopnja je VII. če je univerzitetni študij, naziv pred imenom, ker je še po starem

Stare stopnje izobrazbe niso isto, kot današnje RAVNI izobrazbe.

pred bolonjcem:

– stari diplomirani ekonomist (VS) je bila stopnja 7/1  (enakovreden današnji bolonjski ravni 6/2)

– stari univerzitetni diplomirani ekonomist (UNI) je bila stopnja7/2 (enakovreden današnji bolonjski ravni 7)

Stopnja izobrazbe – potrebujem pomoč

stopnje in ravni, 05.04.2023 ob 14:26

Stare stopnje izobrazbe niso isto, kot današnje RAVNI izobrazbe.

pred bolonjcem:

– stari diplomirani ekonomist (VS) je bila stopnja 7/1  (enakovreden današnji bolonjski ravni 6/2)

– stari univerzitetni diplomirani ekonomist (UNI) je bila stopnja7/2 (enakovreden današnji bolonjski ravni 7)

Stopnja izobrazbe – potrebujem pomoč

ne vem od kje si zo razlago potegnila, ampak ni prav… stopnja izobrazbe dolocene se z bolonjsko reformo ni spremenila… glej spodnje tabele na linku na levi je star sistem nazivov na desni je bolonjski, na sredini imas podatek o stopnji izobrazbe…

je pa res, da obstajata dve klasifikaciji… torej to se vidi iz dveh tabel…

torej to kar ti navajas zgoraj je popolna laz

resnica je taksna v primeru, ki ga navajas

naziv dipl. ekonomist (vs) je po starem sistemu diplomant visokososkega studija…

raven izobrazbe po uredbi klasifikacijskega sistema izobrazevanja je to 6/2 stopnja izobrazbe in je ekvivalentna po bolonjskem sistemu univerzitetnemu programu 1. bolonjske stopnje…

tu pri tem univerzitetnem programu 1. bolonjske stopnje ne gre za isto raven studija kot je to bil star univerzitetni program…  da ne bo pomote… stopenj izobrazbe torej nihce ni nikoli spreminjal z b9lonjsko reformo tako po starem kot po bolonjcu je to 6/2 stopnja izobrazbe po tej uredbi kvalifikacije.

potem pa obstaja se druga vrsta kvalifikacije, ki se imenuje Slovensko ogrodje kvalifikacij po tem pa je star visokosolski strokovni študij 7 stopnja in je se. edno isto ekvivalenten univerzitetnemu novemu bolonjskemu programu 1. stopnje

ce gremo na primer univerzitetnega dipl. ekonomista je bil po uredbi o uvedbi kvalifikacij to 7 stopnja izobrazbe, ki je  po bolonjskem sistemu enakocredna programom 2. bolonjske stopnje magisterij stroke… se vedno je to 7 stopbja izobrazbe

oz. ce gledamo po drugi slovenski kvalifikaciji je star univerzitetni program 8. stopnja izobrazbe, ki je se vedno po novem enako ekvivalentna bolonjcu 2. stopnje magisterij stroke, ki po tej kvalifikaciji enako predstavlka 8. st. izobrazbe

spodaj na linku so tabele za obe kvalifikaciji st. izobrazb in je jasno razvidno… torej bolonjski sistem kot tak ni spreminjal stopenj izobrazbe to je razvidno iz tabel…

https://www.gov.si/teme/stopnje-in-ravni-visokosolske-izobrazbe/

Preden tako vehementno operiraš s pojmom laž, bi bilo dobro, da bi se res pozanimala o zadevi. Da ne izpadeš po nepotrebnem budala.

Torej na kratko. Svet je obstajal pred bolonjcem, pred EOK in SOK. Še ne tako zelo dolgo nazaj. Takrat se je uporabljala klasifikacija iz stare Juge (mislim da iz leta 1980 oz. takrat nekje), kjer so bile STOPNJE izobrazbe. Te so bile pomembne predvsem v JS, kjer so bile te stopnje (ja, te stare) še doooolgo v sistemizacijah delovnih mest. Vse ok do uvedbe bolonjca in sprejema enotne evropske klasifikacije (EOK, ki je tudi v uredbi na tvojem linku in ki je danes pravzaprav veljavna). Ta uredba je uvedla RAVNI izobrazbe, ki pa so malo drugačne od starih stopenj (ne mešajmo tu SOK, ki je spet neka tretja klasifikacija RAVNI, ki se pravzaprav v praksi skoraj nikjer ne uporablja). Takrat je bilo veliko debat na temo, ali so tisti stari diplomanti VSŠ res z novo uredbo izgubili stopnjo izobrazbe. Ker je nek predbolonjski diplomirani ekonomist imel po predbolonjski klasifikaciji 7. STOPNJO izobrazbe (natančneje 7/1), stari uni.dipl.ekonomist pa 7/2. Po novi evropski pa je dobil taisti dipl.ekonomist 6.RAVEN izobrazbe (6/2 če smo natančni). To je to, o čemer pišem in česar večina še vedno ni skapirala. Pozabite stopnje izobrazbe, zdaj so pomembne samo RAVNI, pa naj bodo EOK ali pa SOK. Tiste stopnje iz Juge bi morali že enkrat za vselej pozabiti, pa zgleda ne gre. Še huje pa je, da firme, ki iščejo kader, ne vedo, kaj pravzaprav iščejo.

Avtorica pa bi morala napisati 6/2 RAVEN (po EOK) izobrazbe in nič drugega.

Za tapametno, 05.04.2023 ob 17:59

Preden tako vehementno operiraš s pojmom laž, bi bilo dobro, da bi se res pozanimala o zadevi. Da ne izpadeš po nepotrebnem budala.

Torej na kratko. Svet je obstajal pred bolonjcem, pred EOK in SOK. Še ne tako zelo dolgo nazaj. Takrat se je uporabljala klasifikacija iz stare Juge (mislim da iz leta 1980 oz. takrat nekje), kjer so bile STOPNJE izobrazbe. Te so bile pomembne predvsem v JS, kjer so bile te stopnje (ja, te stare) še doooolgo v sistemizacijah delovnih mest. Vse ok do uvedbe bolonjca in sprejema enotne evropske klasifikacije (EOK, ki je tudi v uredbi na tvojem linku in ki je danes pravzaprav veljavna). Ta uredba je uvedla RAVNI izobrazbe, ki pa so malo drugačne od starih stopenj (ne mešajmo tu SOK, ki je spet neka tretja klasifikacija RAVNI, ki se pravzaprav v praksi skoraj nikjer ne uporablja). Takrat je bilo veliko debat na temo, ali so tisti stari diplomanti VSŠ res z novo uredbo izgubili stopnjo izobrazbe. Ker je nek predbolonjski diplomirani ekonomist imel po predbolonjski klasifikaciji 7. STOPNJO izobrazbe (natančneje 7/1), stari uni.dipl.ekonomist pa 7/2. Po novi evropski pa je dobil taisti dipl.ekonomist 6.RAVEN izobrazbe (6/2 če smo natančni). To je to, o čemer pišem in česar večina še vedno ni skapirala. Pozabite stopnje izobrazbe, zdaj so pomembne samo RAVNI, pa naj bodo EOK ali pa SOK. Tiste stopnje iz Juge bi morali že enkrat za vselej pozabiti, pa zgleda ne gre. Še huje pa je, da firme, ki iščejo kader, ne vedo, kaj pravzaprav iščejo.

Avtorica pa bi morala napisati 6/2 RAVEN (po EOK) izobrazbe in nič drugega.

evo ego ne boš priznala oprosti sem se zmotila, hvala za dopolnitev… začenjaš z nekim kak je blo v preteklosti…

kar si napisala NI RES… ker ti pišeš kot da so se stopnje ravni izobrazbe spremenile glede na predbolonjski in bolonjski sistem – tudi ti zgoraj ne govoriš o sistemih še pred starim … tako,da je to kar zdaj pisariš eno golo izgovarjanje…  in tudi avtorica ne sprašuje o nevem katerih sistemih in ureditvah za nazaj, ampak samo primerjave pred bolonjski in bolonjski, zato je tvoja zdajšna razlaga totaln nonsens

in še v tistem kar si pisarila si navajala napačne izobrazbe – tudi po starem visokošolska nikoli ni bila 7/1 kot ti pišeš…

sploh pa kot rečeno poanta je v tem,da  se dosežene ravni izobrazbe z reformo bolonjsko NISO spreminjale.

prav nesramno  in egotripno, nimaš pojma, napačno napišeš, človek te argumentirano z jasno vsebinsko razlago popravi…

in tebi ego udari – mene pa ne bo noben popravljal, jaz vse vem, čeprav sem naredil napako, bom zdaj tistega, ki je prav razložil obtožil za budalo.

Ogledalo si nastavi jaz sem vsebinsko razlagon napisala – ti  pa žališ tistega, ki je tvoj napačen zapis popravil s pravimi informacijami… in ga zmerjaš z budalo… zamisli se nad seboj… moje zapisane informacije še vedno so pravilne in torej besede potem tvoje same govorijo o tem kdo je budala.

Ego malo spusti… veš ker pameten je tisti, ki prizna da se je nekaj zmotil in ki ve,da nečesa ne ve, ne pa tisti, ki pove narobe in potem še pametuje in žali druge, ker na noben način ne bo priznal, da je naredil napako, raje vse druge z gnojem polije…  če nečesa ne veš, ne pametuj in ne išči neumnih izgovorov za svoje napake, ker je to potem še večji dokaz kdo si in da nimaš pojma.

Pacientka, ti in tebi podobni troli enačite stopnje in ravni izobrazbe! Niso izenačene, gre za različne klasifikacije, pa če še stokrat napišeš, da ni res.

Glede na tvoje omejeno razmišljanje bi še tisto malo, kar imaš, morala vrniti. Ker če ne zmoreš dojeti razlike, si ne zaslužiš diplome. Vrni jo in zahtevaj denar nazaj. So te gladko nategnili. 🤣

Se spomnim pred leti podobne debate, ko je ena celo kadrovnica bluzila podobno, čeprav so ji dokazali, da ga je totalno usrala, ko je zavračala ljudi z ustrezno izobrazbo, ker je mešala stopnje in ravni. Da niti to ti?🤣 Grem prav pobrskat po monu za tisto tepko. 😀

Stara,  ne mi rečt, da si to ti:

Stopnje izobrazbe

🤣😂😅 Stil pisanja in ego sta ista, pamet pa zgleda tudi. Ni nič napredovala. Hudo 🤣

daj pametno raje se ne smeši, dokler jaz nisem omenila različnih  klasifikacij vam jasno ni bilo,da sploh obstajajo, zdaj pa trolaš in se delaš pametnega… ko ti jaz povem nekaj pa se delaš pametnega

pogovorno smo vedno govorili imam dokončano 7 stopnjo … ali raven…

jasno pa jaz tukaj v svoji komunikaciji napišem pri bolonjskih programih za katero stopnjo  izobrazbe gre po bolonjskih programih…

tebi ni jasno sploh kaj pisariš, ker kar nekaj mutiš…

še enkrat dejstvo za vas – dosežena raven izobrazbe se ni spreminjala  z uvedbo bolonjskega sistema – ostaja vedno enaka. in to vam ni jasno…

dejstvo je da 7/1 kar je pisala una zgoraj nikoli ni obstajalo – pa ni važnpo al stopn ja al raven tega ni… uni zgoraj pa napleta o tem da je  visokošolski strokovni po starem sistemu 7/1  … to ni res.. to je laž… ne samo da ni res, 7/1 sploh ne obstaja po nobeni klasifikaciji… pa ni važno niti stopnja niti raven taka ne obstaja

ti bo zdaj jasno da pisariš bedarije

in če avtorica reče in vpraša da je po starem sistemu dosegla 7 stopnjo strokovne izobrazbe je razumeti da govori o tem,da je končala visokošolski strokovni študij (uporablja sok klasifikacijo) in  tudi po bolonjskem sitemu ima še vedno isto raven izobrazbe dosežene in to je 7 po SOK.

ne kapirate očitno da se z bolonjskim sistemom ravni izobrazbe starim programom niso spremenile. iste so.

in še vsebinsko v pogovoru nihče nič ne zamenjuje pogovarjamo se o tem kar smo včasih nazivali stopnje izobrazbe (zdaj z bolonjskim sistemom pa se te iste stopnje imenujejo ravni, ker je sam bolonjski študij razdeljen na TRI stopnje študija -in zato, da ne pride do zamenjav so pretekle stopnje izobrazbe zdaj v tabelah poimenovane kot ravni- a še vedno so po ravneh ostale enake, ne glede na bolonjski sistem – nič se niso spremenile)

če sem končala po starem visokošolski strokovni program  – je to po SOK ogrodju dosežena  7 (zdaj raven, nekoč stopnja imenovano) in tudi po uveljavitvi bolonjskih programov je to še vedno 7 raven izobrazbe – v tem pogledu se z bolonjcem nič ne spremeni…

če pa hočeš vedeti v katero raven bolonjskega študija primerjalno sodi tak star program je pa to ekvivalentno zaključenemu študijskemu programu 1. stopnje (“po Bolonji”)… in to sem jaz vse jasno vsebinsko napisala, nikjer tega ne zamenjujem… nikjer

Trola, res si tista 🤣😂🤣

Stara, samo zate še enkrat: Kdor govori o STOPNJAH izobrazbe (pa ne o tistih treh bolonjskih), kot npr. avtorica, da je po starem pridobila 7. stopnjo, govori o jugoslovanski klasifikaciji in ne o SOK. SOK je nastala veliko kasneje in NIKOLI ni imela stopenj (vedno samo RAVNI)!

Sploh pa je neumno danes uporabljati poimenovanje STOPNJE izobrazbe (izjema so samo tiste tri bolonjske), ker to že doooolgo ne velja več. Vsaj za visokošolsko izobrazbo se obvezno uporablja EOK klasifikacija, ki bi morala biti čisto jasna vsem, ki imajo kakršno koli diplomo. Celo tebi! Zdaj pa pospravi stopnje enkrat za vselej! Jih ni ne v SOK ne v EOK (razen za tiste tri bolonjske, da si ne boš kaj naredila 😀). Vse ostalo rangiranje po STOPNJAH je že davno passe!

https://cpi.si/razvoj-kvalifikacij/slovensko-ogrodje-kvalifikacij/

Hehe, ampak da se najde ista trola, je pa res dobra 🤣😂🤣

Tule imaš tabelo stopenj https://sfi.si/stopnje-izobrazbe/

New Report

Close