Strategija in taktika
Strategije in taktike so postopki in načini ravnanja, ki jih pri pogajanjih uporabljajo pogajalci.
Obstaja mnenje, da sta izraza zamenljiva med seboj. Do določene stopnje sta, a pomenita dva različna koraka v istem postopku.
Strategija naj bi bila odgovor na vprašanje: “Kaj moram storiti?”, taktika pa na: “Kako naj to storim?”
Z drugimi besedami, strategija določa smer ali cilj gibanja, taktike pa so posebna dejanja, ki jih izberemo za uresničitev naših strateških ciljev.
Izbrane taktike seveda ne smejo biti v nasprotju s strategijo, kajti v tem primeru se poruši celotna zasnova pogajanj.
Zajček je MOJ!
cebelica, kijemnogostrateskaintakticna
Proučitev nasprotne strani je ena najtežjih nalog pri pogajanju, vendar brez tega ni uspeha. Zato se moramo skrbno pripraviti in nalogo izvesti čim bolje.
– Kakšen je začetni položaj druge strani?
– Je močno/nekoliko pretiran? Je primeren in močan?
– Ali smo naredili dovolj za spodbuditev druge strani k začetku pogovora in navedbi njenega primera? Kaj je njen cilj?
– Kakšna je njihova strategija?
– Ali se zdijo ravnodušni/preplašeni? (Bodimo pozorni na morebitno pretvarjanje in vzroke, ki so pripeljali do tega.)
– Kakšno prilagodljivost kažejo?
– Kako njihove strategije in taktike vplivajo na našo strategijo?
cebelica, ki proučuje nasprotne strani :):))
Ker je moje pogajalsko stališče izredno na psu, se ne mislim več pogajat za Zajčkove delnice. Kljub poizkusom, da bi na pameten način prišel do dodatnih delnic, mi to ni uspelo, moram pa priznati, da mi tudi delnice ne dišijo več, ker je vsa zadeva preveč zamegljena.
Ko bo znano natačno bilančno stanje in število delnic v lasti posameznikov in seveda cena delnic, potem se bom spet pogajal. Prej pa ne.
Jani, ki ve, da bilančno stanje mora biti usklajeno do konca meseca!