Streha TEGOLA!
Togolo imata starša na svoji hiši.
Sicer je bila hiša prvotno pokrita s salonitkami, tako da je nismo dali na novo gradnjo, pač pa na hišo, staro cca 15 let.
Zakaj sta se za to odločila? Prvič zaradi izgleda, drugič zaradi cene in zaradi teže kritine. Če se prav spomnim, je kljub temu, da smo streho najprej “podeskali”, dali gor “Izotek” (tista črna zadeva v rolah, ki se potem “lepi” na deske) in na vrh tegolo, bilo vse skupaj lažje kot kakšen bobrovec oz. bramac. Ne vem zakaj, ampak staršema se je zdelo, da ne bi dajala neke velike teže na streho.
Streha je še danes videti kot nova, nobenega krušenja ali čudnega poleganja oz. vihanja ni. Starša sta zadovoljna, pa tudi meni se zdi čisto OK.
Streha TEGOLA je prekleto draga streha, če jo položiš pravilno (ali na enake ozke letve ali na kanadske plošče), sicer se ti lahko v 10-ih letih že pošteno razmaha. Vsak les diha in če podlaga ni prava, se začnejo plate trgati oz. vleči (živ primer je naš vikend). Popravljati jo ne moreš kot strešnike….
Se strinjam, da je Tegola lahka kritina, primerna za manj trdna ostrešja, NI pa EDINA lahka kritina, kar se kaže tudi v praksi, saj si čedalje več ljudi omišlja “posuto pločevino” – bolj znano pod imeni Metrobond, Gerard, Dekra,…. in tukaj se moram strinjat, da so to izredno lepe, pa tudi kvalitetne lahke kritine.
Pozdrav
mi jo imamo in smo zelo zadovoljni.
Je lahka kritina, in glede na naklon naše strehe zelo primerna. lahko bi izbrali kakšno drugo, ampak nama z možem je bila pač kanadska tegola najbolj všeč… je pa menda res malo dražja, ne spomnim pa se več točno za razliko v ceni, ko smo primerjali z drugimi kritinami.
važno je, da je dobro položena oz. da izbereš dobre izvajalce-ampak to je pomembno za vsako kritino
LP
Samo malo lepotnega popravka. Tegola pomeni kritina. Tegola canadese pa je tista strešna lepenka (v listih, večslojna) za katero sprašuješ. (zato sem dobila nižjo oceno na izpitu in sem si zapomnila)
Načeloma je to dobra kritina, vendar mora biti položena strokovno. Razni domači mojstri ne pridejo v poštev. Problem je, če ste na območju z velikim temperaturnim nihanjem, ker jo prej hudič vzame, sploh če ti na razgreto streho (malo starejšo) pade še obilica toče. Popravljat je malo težje.
Lp, Ela S
Vidim, da je star zapis a bo verjetno tole komu še prav prišlo: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/krovstvo/tegola-cena-na-m2-trendi-ideje-in-preverjeni-krovci-za-polaganje-tegole/
Vse kar vas zanima okoli tegole…