Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek strešna okna v mansardi – izkušnje

strešna okna v mansardi – izkušnje

Spomladi bomo prenavljali streho in imam glede tega vprašanja. Ta, ki nam bo delal streho, nam je v mansardi predlagal tudi strešna okna.
Malo sem skeptična kako se obnesejo predvsem poleti, na južni strani. Ali je zaradi okna veliko bolj vroče v prostoru? Kakšna senčila uporabljate? Kaj pa pozimi? Se vam zdi, da je kakšen problem glede oken? V katere prostore se vam zdi smiselno dajati strešna okna?
Vedno se mi je zdelo, da je npr. v spalnici nepotrebno, čeprav se mi zdi sanjsko, da imaš nad posteljo strešno okno in ponoči, ko ne spiš, kot jaz danes, gledaš zvezde …
Kakšno je torej vaše mnenje – strešna okna da ali ne?

Poleti so obvezna senčila.Imamo samo zunanje veluxovo senčilo,ker je bilo najcenejše,drugače je na južni strani prevroče.Zdaj pozimi npr.pa je na oknih zaradi dobre izolacije snega toliko kot na dvorišču in ne boš mogla opazovati zvezd dokler se ne bo stopil.

Mah, ne vem. Mi imamo mansardno stanovanje, dve okni in stalne težave z obema. Zamaka, nabira se kondenz, vedno nekaj belimo, za fajht knaufa nas skrbi … Poleti se vročina nekako ublaži z zunanjimi in notranjimi senčniki, pa vseeno. temperatura v sobah z oknoma je precej višja od ostalih. Če močno dežuje zvečer ali ponoči, se sin, ki spi v sobi s strešnim oknom, zbudi in ne more zaspati nazaj, ker precej ropota. Hop, vzame cunje in odpeketa v najino posteljo. Skratka, če bi še enkrat “strehali”, bi naredili kaj drugega.

Mi tudi razmišljamo, da bi se znebili strešnega okna. Stalne težave – zamakanja, knauf ves vlažen, ropotanje ob dežju in zbujanje otrok …. skratka, glede na to, da je v prostoru eno navadno okno, je to nesrečno strešno okno čisto odveč… škoda, da smo poslušali arhitekta in njegove romantičnosti glede strešnega okna in ne pametne zidarje, ki so rekli “samo strešnih oken ne”.
To je naša izkušnja.

Imamo 6 strešnih oken – nobenega problema!! Tudi npr v dnevni sobi kjer smo imeli navadno okno smo naknadno dali še strešno, da je še bolj svetlo. Res pa je nujno da je Velux in to z najboljšim varnostnim steklom. Poleti imamo zunanje roloje, pozimi je pač sneg na oknih. Če boš dala kukerle, bo manj svetlobe. Oglej in preberi si Velux spletno stran, če še nisi, boš navdušena.

Mi tudi nimamo težav s strešnimi okni. Zamakanje in te nevšečnosti gredo na račun poceni oken in slabe montaže.

Kaj pa imate v mansardi? Stanovanje ali samo “rumpl kamro” oziroma nič? Če imate stanovanje potem seveda potrebujete strešna okna! Konec koncev – biti celo leto praktično v temi zato, da ti poleti 14 dni ne bo vroče je bedarija.
Mi imamo nova, Veluxova, pa nikjer nič ne pušča. Očitno so normalno zmonirana. Se pa, seveda, zdaj, ko je zunaj res mraz, nabere nekaj kondenza, kot na vseh drugih oknih – fizika pač dela svoje. Ampak to se pojavlja zdaj nekaj dni, ko je res fajn minus.
Je pa na podstrešjih vedno nekaj bolj vroče kot drugje, ampak ne vem, če zaradi oken toliko bolj, da jih človek zaradi tistih nekaj dni vročine letno ne bi vgrajeval.

A res imaš svetlobo, če imaš strešna okna? Ne vem, če to drži. Ko je sonce, imaš spuščena senčila, ko je sneg ti zabaše okno in se ne stopi do pomladi. Praktično – le manjši del leta to okno ni pokrito ali s senčilom ali s snegom.

Mi imamo dva v otroški sobi, je mnogo bolj svetlo kot prej, ko smo imeli samo eno okno na severno stran. Imamo pa notranji rolo in senčilo, rolete nimamo, pa se mi otroka nič ne zbujata zaradi dežja, verjetno sta se navadila. Mi je žal, da ko smo rihtali nismo dali enega še v kuhinjo. Imamo pa Veluxova, razen malo kondenza pozimi, nimamo težav.

A res imaš svetlobo, če imaš strešna okna? Ne vem, če to drži. Ko je sonce, imaš spuščena senčila, ko je sneg ti zabaše okno in se ne stopi do pomladi. Praktično – le manjši del leta to okno ni pokrito ali s senčilom ali s snegom.[/quote]

Jaz vem, da jo imam 🙂 Tudi vem, kakšna je razlika, ali imaš eno okno ali dve – v eni sobi smo namreč dodali še eno okno. Imam pa trenutno zabasani obe okni z 20 cm snega, pa ni ravno za brat, ni pa treba luči prižigat. Sicer pa pozimi sneg očistimo, če se le da, že zato, da lahko normalno prezračimo podstrešne prostore.

A res imaš svetlobo, če imaš strešna okna? Ne vem, če to drži. Ko je sonce, imaš spuščena senčila, ko je sneg ti zabaše okno in se ne stopi do pomladi. Praktično – le manjši del leta to okno ni pokrito ali s senčilom ali s snegom.[/quote]

Daj, ne pretiravaj! Imam strašna okna in prav po njihovi zaslugi ogromno svetlobe. Saj nismo v Sibiriji, da se sneg na oknih ne bi stopil. Poleti pa kljub senčilu svetloba vseeno pride skozi. Zadrži le vročino.
Kar se pa zamakanja tiče, tudi meni je, dokler oken nisem zamenjala za Veluxove. In seveda montirati jih mora strokovnjak, ne kar nekdo, ki pač prekriva streho.
Danes, ko je sneg, se mi zdi, kot da sem v kleti, ampak čez dva dni ga ne bo več :-)))
Toliko o svetlobi!

Imamo 40 let stara strešna okna znamke Roto. Nobenega problema, nobenega zamakanja, nič. Glede na svoja leta odlično služijo namenu. Ko bomo menjali streho, bomo jasno menjali tudi okna in obvezno še kakšno dodali. Kljub temu, da imamo samo notranje žaluzije ni panike zaradi vročine. Ok, tistih 14 dni na leto se pa tudi zdrži. Ko zapade sneg je pač malo temneje, ampak tudi to je stvar dveh dni. V glavnem, nam so strešna okna všeč.

Meni ni pa nič romantično, ko dežuje in ti nad posteljo ropoče po steklu, da ne moreš spati.
Si že kdaj slišala, kakšen je zvok udarjanja dežnih kapelj po strešnem oknu ?

V bivalnih prostorih JA,v spalnicah pa NE strešnim oknom.

Mi imamo v otroški sobi dve Veluxovi strešni okni. Zelo sva razmišljala, da bi naredila rajši frčado, pa sva se vseeno odločila za strešni okni in niti malo ne obžalujeva odločitve. O kakšnem zamakanju ali čem podobnem ni govora. Svetlobe je ogromno, razen kakšen dan ali dva po sneženju. Za poleti imamo zunanja senčila, ki odbijajo vročino, svetlobo pa vseeno prepuščajo. Okna imajo tudi sistem prezračevanja pri zaptih oknih, tako da lahko zračimo tudi v dežju. Skratka mi smo zadovoljni.

Če bi imela možnost jih ne bi imela. Danes imamo zaradi snega prižgano luč, poleti vedno zunanjo mrežo, kar zatemni. Zjutraj brišem kondens, zamaka sicer ne. Zelo se sliši ko dežuje, jaz v takšnem prostoru ne bi mogla spati, tudi otroka se včasih ko zelo dežuje to zbudi. To, da imate svetlobo v stanovanju, ko so okna zasnežene pa sigurno ne doprinesejo ta, ampak drugi vir svetlobe. To vemo VSI, ki jih imamo.

V mansardi imamo par strešnik oken in si sploh ne predstavljam, da jih ne bi bilo.
Pozimi jih pač očistim, že zdajle jih lahko normalno odprem 🙂
Nikoli nobenih težav, nikjer nikoli teklo noter, se kaj rosilo, se kaj pretirano segrevalo… skratka, jaz sem ZA.

Točno v spalnici jih imava, 4 veluxova okna 2×2 postavitev.
Prelepo je. Tudi sredi Ljubljane se včasih da zelo dobro videti temno nočno nebo.
Dež na oknih pa jaz osebno obožujem, tako da si niti ne predstavljam, da to koga moti. Ampak verjamem.

Hmmmm, prav nič mi niste pomagali pri odločitvi, je toliko nasprotujočih mnenj in izkušenj … No, upam, da bom dobila še nekaj odgovorov …

Dežne kaplje uspavajo. Če ne moreš spati, imaš druge probleme….

seveda so ti pomagali!

strešna okna ja, absolutno, sploh če jih rabiš zaradi svetlobe … ampak kvalitetna! Veluxova imamo tudi mi, nikoli nič zamakalo (haloo? prvič sploh slišim!), svetloba zelo lepa, ponoči romantika z zvezdicami (imava jih nad posteljo), med dežjem tudi lep zvok, nikakor moteč, poleti je čez membrana, ki varuje pred vročino, tudi točo in zelo oblaži ropot dežja (za tiste ki jih le ta moti), vseeno zelo dobro prepušča svetlobo, lahko si daš pa tudi rolete. Možno je zračenje kljub zaprtemu oknu in še dosti je pozitivnih stvari.

negativne se ne spomnim prav nobene …

Imam tri strešna okna – spalnica, kopalnica, kabinet. Meni so super, edino v kopalnici se včasih malo jezim zaradi kondenza, ampak pač obrišeš in je.

Da ni svetlobe? Tisti ki to pravite, gotovo nimate strešnih oken. Pozimi je kak dan, ko zapade nov sneg res bolj temno v prostoru, ampak ne vem kje živite tisti, ki pišete, da ste celo zimo v temi???

Dež me čisto nič ne moti, tudi v spalnici ne. Komot spim ob tem – vse je v glavi! 🙂
Edini neprijeten zvok je zvok kake večje toče, tiste 1x, 2x letno po dve minuti.

Vročina v mansardi je poleti tako in tako večja kot v nižjih nadstropjih, a za to niso kriva okna, pač pa nižji, spuščen strop. Zunanje senčilo uporabim res samo v največji vročini, notranje bolj pogosto, imam pa bež barve, tako da ne vzame svetlobe, le prepreči, da sonce ne pripeka v sobo.

Moj odgovor je torej JA.

Tudi mi smo v mansardi. Najprej smo strešno okno dali v kopalnico, ki je imela zelo malo stensko okno in vauuu – takoj še enega v otroško sobo. Zdaj smo se spravili renovirat še kuhinjo in smo pred 14 dnevi tudi tja montirali okno. Sploh ne vem, kako smo lahko prej živeli v taki temi.

Imamo Veluxova okna in ni nobenih težav.

Lp,M

Naša strešna okna so super in niti slučajno ni nobenega kondensa,zamakanja ali česa podobnega,je pa fletno gledat zvezde in tudi sneg,ki pada. 😉

Jst sem menjal Velux okna, troslojna plastificirana, pa sem izredno razočaran. Če imam malenkostno odprta okna ob lahkem dežju mi noter kar zamaka. Podn od podna

Jaz spim v sobi z 4 mi strešnimi okni, ni ne kondenza, ne zamaka. To je odvisno od montaže in ne od slabih okenj. Edino kar si omisli, je zatemnitev oken, popolna zatemnitev. Kajti človek mora spati v temi, pri polni luni, pa je tako svetlo, da lahko knjigo bereš.

Ampak človek se navadi in spiš pod milim nebom, jaz sem dal okno dikretno nad glavo, tako da vedno lahko tudi zvezde štejem in z lahkoto zaspim.

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

New Report

Close