Strokovnjak za vzgojo Marko Juhant o tem, da otroci ne bodo travmatizirani zaradi zaprtja šol
Intervju: Še žal nam bo, ko bo korone konec
Trenutno dogajanje v šolstvu, in sicer zaostrovanje in sproščanje ukrepov, je povzročilo kar nekaj negotovosti. Otroci so zmedeni, prav tako starši, ki se mnogokrat sprašujejo, kako jim razložiti nastalo situacijo. A družinski terapevt in specialni pedagog Marko Juhant je prepričan, da stanje ni tako kritično.
Kot meni, otroci ne potrebujejo posebnih psiholoških pristopov zaradi nastale situacije, odpiranja in zapiranja šol, temveč se morajo s starši enostavno prilagoditi. »Če je šola odprta, gre otrok v šolo, če ne, ima pouk od doma. Nič ni treba komplicirati. Če starše to moti, naj se obrnejo na ministrstvo in zahtevajo svoje. Ampak da bi pa otroci zaradi tega potrebovali posebno obravnavo in ne vem, kaj vse … Kup mnenj se pojavlja v teh časih, češ da bodo otroci travmatizirani in podobno. Otroci se zelo hitro prilagodljivi, veliko bolj kot mi odrasli, zato ni treba nobenega cirkusa,« je odgovoril na vprašanje o tem, kako naj starši ravnajo v tem šolskem kaosu.
Komplicirajo starši
Juhant poudarja, da pri otrocih ne vidi nobene težave. Še več: »Nastala je specifična situacija, ko se še nikoli ni toliko staršev in otrok veselilo šole. Tega najbrž ni bilo od časov Marije Terezije. Prej je bila šola enostransko breme, ritem vseh je bil popolnoma drugačen. Posebej je zdaj do izraza prišla tudi varstvena funkcija šole, starši so ugotovili, kako jim to olajša življenje in delo.«
Pa vendarle ob šolanju na daljavo otroci zamujajo učenje mnogih socialnih veščin, ki se jih priučijo v šoli. »Vrstnikov ne more nadomestiti nihče. Nekateri otroci, ki so socialno spretni, ohranjajo te stike tudi prek tehnologije. Tisti, ki pa so bolj samotarski, bolj specifični, pa se tega preveč niti ne veselijo. Poznam starše, katerih otroci raje delajo za šolo zdaj, saj jih stiki vrstnikov bremenijo, ker se ne znajdejo v socialnih spretnostih.«
Situacija ni lahka niti za učitelje, a Juhant verjame, da se z izzivom dobro spopadajo. »Preden so se šole odprle, sem dobil veliko pozitivnih mnenj in spodbudno sliko povratnih informacij, ki so jih dajali otroci o sodelovanju z učitelji na daljavo. Kar se šole in šolarjev tiče, me ne skrbi, straši znamo zakomplicirati stvar.«
To je recept za preživetje
Prav starši so tisti, ki ji situacija najbolj jezi in razburja, saj bi radi imeli utečeno življenje. »Preprosto, ker drugače ne znamo, nismo se vajeni ves čas nečesa spreminjati. Glavno priporočilo oziroma informacija, ki bi jo staršem dal, je to: če pogledamo zgodovino, vemo, da niso preživela največja bitja niti najmočnejša. Preživela so tista bitja, ki so se bila pripravljena najbolj prilagoditi. To je recept za preživetje. Pa ne le to, tudi za kakovostno življenje.«
Kako se da v času koronavirusa kakovostno živeti? »Poznam ljudi, ki imajo zelo pozitivne izkušnje. Ni obšolskih dejavnosti, otroci so doma, med seboj se igrajo, sodelujejo, kar prej niso. Bile so le dirke popoldne, ves čas prepiri. Zdaj pa imajo otroci čas drug za drugega, zato nam bo po drugi strani lahko tudi žal, ko bo korone konec. Situacija je znova povezala marsikatero družino. Tam, kjer so urejene partnerske zadeve, stvar dobro funkcionira. Kjer pa ne, tam pa je drama in lahko tudi zelo hudo.«
Se strinjam z zapisom iz prvega posta.
Toliko jamrajočih staršev na kupu … Zakaj ste pol imeli otroke? Zato da se vam ni potrebno ukvarjat z njimi? Bogi otroci res!
Nevzdržne razmere doma? Nasilje v družini? Ja zakaj pa si šel/šla živet s človeškim izmečkom in z njim celo imel/-a otroke???
Učenje in služba za eno mizo, nevzdržno celodnevno življenje v garsonjeri? Zakaj si se odločil/-a za otroke, če jim ne moreš nudit niti osnove kar se tiče bivališča??
Kaj vse je razkrila tale korona.
Zradi teh bi po tvoje morali vsi dati svoje otroke v šolo, da se nalezejo virusa, dobijo multisistemski vnetni sindrom, okužijo svoje starše…? Potem so ti otroci kolaterarna škoda za tiste, ki so v stiski zaradi šole na daljavo? Ali ne bi bilo bolje, da bi pristojne službe reševale stisko teh konkretnih otrok?
Joj, popolnoma obratno je. Starši so “krivi”, ne otroci. Oziroma bolje rečeno, odgovorni za to.
[/quote]Torej poudarjaš,da bi se vsi otroci morali roditi družinam, kjer je vsaj hiša s petimi sobanami in prostori za beg v samoto. Glej nekateri so srečni v malih prostorih, bogataši pa osamljeni v velikih bajturinah.
Otroci niso sami krivi, da so se rodili manj premožnim staršem. Kar bi po tvoje danes moralo biti že pogoj, če imaš otroke. Saj ni čudno, da je Covid, vas bo malo poredčil in preredčil.
Zakaj je potem treba kaznovat otroke?
[/quote]
Kaznovat otroke? Mislim da si narobe razumela moj post.
Point je: starši naj samo sami pojejo, kar so skuhali, ne pa da jamrajo in da jih mora vesoljna Slovenija poslušat, kako ne sfolgajo več s to šolo na daljavo, ker njihova sonca zahtevajo čisto preveč dela in predanosti in da se jim bo zmešalo. Ali pa da nimajo urejenih razmer doma, premajhno stanovanje itd., pa od kje ti je bila pamet da si šel delat otroke, če nimaš urejenega bivališča?? A zato da jih kaznuješ s tem? (samo tvojo logiko obračam, honey) Zdej pa pojej kar si si skuhal sam, BREZ jamranja!
Torej poudarjaš,da bi se vsi otroci morali roditi družinam, kjer je vsaj hiša s petimi sobanami in prostori za beg v samoto. Glej nekateri so srečni v malih prostorih, bogataši pa osamljeni v velikih bajturinah.
Otroci niso sami krivi, da so se rodili manj premožnim staršem. Kar bi po tvoje danes moralo biti že pogoj, če imaš otroke. Saj ni čudno, da je Covid, vas bo malo poredčil in preredčil.
[/quote]
Ne, tega jaz ne poudarjam, to TI poudarjaš.
Seveda da otroci niso sami krivi, krivi so starši, ki so se odločili imet te otroke. Saj je eden lepo napisal v eni prejšnjih tem: ko seksaš menda ne dobiš televizorja, ampak otroka. Če nimaš vsega pošlihtanega, ga pač ne imej. Ne rabiš imet vile z bazenom za imet otroka. Ampak garsonjere za tri otroke in še dva pasa povrh pa tudi ne.
Kaznovat otroke? Mislim da si narobe razumela moj post.
Point je: starši naj samo sami pojejo, kar so skuhali, ne pa da jamrajo in da jih mora vesoljna Slovenija poslušat, kako ne sfolgajo več s to šolo na daljavo, ker njihova sonca zahtevajo čisto preveč dela in predanosti in da se jim bo zmešalo. Ali pa da nimajo urejenih razmer doma, premajhno stanovanje itd., pa od kje ti je bila pamet da si šel delat otroke, če nimaš urejenega bivališča?? A zato da jih kaznuješ s tem? (samo tvojo logiko obračam, honey) Zdej pa pojej kar si si skuhal sam, BREZ jamranja!
[/quote]
Nam ni hudega, imamo vsega dovolj. Zakaj tega ne privoscis vsem otrokom? Zakaj bi morali otroci trpeti, ce so se rodili manj sposobnim/pametnim/odgovornim/…. staršem?
Obrni fokus od staršev k otrokom, pa ti bo mogoče posvetila lučka.
Nam ni hudega, imamo vsega dovolj. Zakaj tega ne privoscis vsem otrokom? Zakaj bi morali otroci trpeti, ce so se rodili manj sposobnim/pametnim/odgovornim/…. staršem?
Obrni fokus od staršev k otrokom, pa ti bo mogoče posvetila lučka.
[/quote]
Želim vse dobro VSEM otrokom, ampak samo poudarjam to starševsko jamranje in jezo, namesto da bi prevzeli odgovornost in BILI STARŠI, saj zato so tudi imeli otroka, je to tako težko?
Ne, tega jaz ne poudarjam, to TI poudarjaš.
Seveda da otroci niso sami krivi, krivi so starši, ki so se odločili imet te otroke. Saj je eden lepo napisal v eni prejšnjih tem: ko seksaš menda ne dobiš televizorja, ampak otroka. Če nimaš vsega pošlihtanega, ga pač ne imej. Ne rabiš imet vile z bazenom za imet otroka. Ampak garsonjere za tri otroke in še dva pasa povrh pa tudi ne.
[/quote]Seveda poudarjaš.
Kaj pišeš gluposti, A sedaj imajo pa kar vsi kateri izražajo nezadovljstvo garsornjere?
Daj ne piši bedarij, Čist si se zaštrikala.
Veš, no mislim, da ne veš, mama, ki nima in mama, ki trpi nasilje, nje veš ne bo na teh protestih, ker jo je sram ponižanja in težke situacije iz katerih ne vidi izhoda.
Ti pa kar jej svojo košto iz svojega korita, le kako le bi lahko razumela? No saj me niti ne zanima. Še vedno nas je v večini več razgledanih, ki vidimo tudi druge in ne samo sebe!
Seveda poudarjaš.
Kaj pišeš gluposti, A sedaj imajo pa kar vsi kateri izražajo nezadovljstvo garsornjere?
Daj ne piši bedarij, Čist si se zaštrikala.
Veš, no mislim, da ne veš, mama, ki nima in mama, ki trpi nasilje, nje veš ne bo na teh protestih, ker jo je sram ponižanja in težke situacije iz katerih ne vidi izhoda.
Ti pa kar jej svojo košto iz svojega korita, le kako le bi lahko razumela? No saj me niti ne zanima. Še vedno nas je v večini več razgledanih, ki vidimo tudi druge in ne samo sebe!
[/quote]
Vidim skozi “debato” s tabo, da si nagnjena k polaganju svojih besed drugim v usta, no na meni to ne bo delovalo, ti jezna supermamica, ki bo rešila svet. In ja, da še malo prilijem, ženske, ki doživljajo nasilje – TUDI SAMA SEM BILA MED NJIMI – so si SAME KRIVE, da to trpijo in tolerirajo. Ni prav, da se jim dogaja to, kar se, ampak še vedno imajo IZBIRO. Da je nekaj brezizhodno, je samo iluzija.
Vidim skozi “debato” s tabo, da si nagnjena k polaganju svojih besed drugim v usta, no na meni to ne bo delovalo, ti jezna supermamica, ki bo rešila svet. In ja, da še malo prilijem, ženske, ki doživljajo nasilje – TUDI SAMA SEM BILA MED NJIMI – so si SAME KRIVE, da to trpijo in tolerirajo. Ni prav, da se jim dogaja to, kar se, ampak še vedno imajo IZBIRO. Da je nekaj brezizhodno, je samo iluzija.
[/quote]Ti ne razumeš že drugo stran, da ne govorimo o starših. Govorimo o otrocih.
Ne jokaj! Poglej kdaj tudi k sosedom in jih povprašaj, če potrebujejo pomoč.