Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka stroški cerkvene poroke

stroški cerkvene poroke

Mogoče kaj veste, koliko se običajno da župniku ob cerkveni poroki z mašo?

Midva sva plačala 15 000 SIT, k temu so dodali še starši in priče, tako da je v kuverti dobil 35 000 SIT…meni se to zdi absolutno preveč in brez veze.

Ko bi bilo po moje, bi župnik dobil le tistih 15 000 SIT, kolikor stanejo vse te uradne poti in mu ne bi dodala nobenega ekstra plačila, pa ne zato, da bi bila “škrta”, ampak cene so zato, da se jih plača….to je tako, kot bi vsakemu uradniku še poleg cene, ki jo zaračuna, dali še dodatnih 10, 15 tisoč ali več….bedarija…. (moje mnenje)

lp

oj!

Midva sva se poročila 23.8 03 pa je dala od ženina priča kuverto v kateri je bilo 20.000 sit.
Moj oči je dala dvema ministrantoma vsakmu po 1000 sit.

Veđ kako ti bom rekla odvisno koliko si mu pripravljena dat.
Ali bo poroka z mašo ?
Moja je bila.
Pozanimaj se koliko je ena maša in mu daj tisto minimalno kolkr stane maša.

Anja

Anja, nič nisi napisala, kako je izpadla poroka. Kolikor sem spremljala forum, si se kar dolgo pripravljala. kaki so vtisi, obredi, hrana, glasba, zabava, pobleka? Napiši kaj o vtisih, bom z vesljem prebrala. L.P. ela

Ena “navadna” maša stane 3000 sit …

Pri najini poroki so se 4je duhovniki in sam gospod ŠKOF odpovedali “prispevku” …

Gre za običajno poroko, kar stane okoli 4000 SIT.

. . . ampak cene so zato, da se jih plača….

He, he.
Kakor vzameš.
Zame je postavljena cena zgolj izhodišče za pogajanje.
LP

Spoštovani!

Ne vem na pamet, koliko znaša zdajle štolnina ob cerkveni poroki v Sloveniji (službujem v tujini med izseljenci). Sv. maša ima neskončno vrednost, zato je tisto, kar damo za sv. mašo, dar in ne plačilo, čeprav rečemo v ljudskem izročilu, da “plačamo mašo”. Za druge stvari Vam ne bo vzelo veliko, gotovo je pa prav, da se da kakšen dar in predvsem je važno, da je dar s srcem, v zahvalo.
Ko sem bil doma župnik, smo redno imeli nabirke ob poročnih in pogrebnih mašah, to je pač odvisno od krajevnih navad (nisem si jih izmislil jaz!), ampak takrat smo se res zbrali polnoštevilno in sem lahko marsikatero zadevo priporočil, ko smo obnavljali ali pa pomagali komu. Uspelo je.

Darko Ž.

“Sv. maša ima neskončno vrednost, zato je tisto, kar damo za sv. mašo . . .”

Spoštovani Darko, takšen zapis je nabijanje slabe vesti, češ kolikor že damo je veliko premalo, glede na to da dobimo božjo hvaležnost.
Čeprav rahlo dvomim da našo daritev dobi bog. Najbrž se naša daritev izgubi nekje na poti med župnikom in Vatikanom.

Marketinško gledano je cekveni pogon ideal.
Sveta cerkev namreč prodaja nekaj česar nima. Namreč boga v lasti.
Ker je bog tudi v meni imam direktno povezavo z njim, zato ne potrebujem cerkvenega osebja in tudi stroškov nimam nobenih.

Tole pobiranje denarja me že kar pošteno moti! Zakaj je potrebno toliko nabirk za obnovo cerkva, pa za strehe, pa za nova parkirišča…za take stvari naj poskrbi škofija, saj se konec koncev denar steka tja, pa naj poskrbijo še za svoja “osnovna sredstva”. Cerkev še zdaleč ni tako uboga, kot hočejo prikazati, tudi najrevnejša župnija ima konec koncev istega šefa, kot tiste bolj premožne, pa naj se pravično razdeli. Še nikoli nisem slišala, da je kakšen župnik pobiral za otroke in vdovo kakšne družine, ki je očeta zgubila v nesreči…

Zelo prikladno, da se še posebej ob porokah in pogrebih pobira še za druge prilike, saj ljudje ravno takrat brez pomisleka segajo v žepe…

Živjo!
Poročila sem se 7.6.08 in sva se odločila, da bo poročna maša brez “nabirke” in sva rajš midva dala malo več, samo da se ni pobiral denar med mašo ker mi je to res grdo in neprimerno.
Koliko daš duhovniku je res odvisno od vaju. Nama je povedal kolk je “navadna maša” in naj se samadva odločva ali bova dala točn znesek ali več. Glede na to, da naju je poroču odličen župnik, res tak kot bi si želel da bi bili tudi ostali, sva dala 150€ in nama ni žov, saj se je res pripravil na pridigo v katero je uključil naju,… Za ene je to velik denarja, spet za druge ne.

obred poroke v cerkvi uradno

New Report

Close