stroški kredita
Pozdravljeni
Mi lahko vsaj okvirno poveste višino stroškov ( in kateri so) pri najemu hipotekarnega kredita za nepremičnino. Vem, da ti stroški vsebujejo odobritvene stroške in notarja, je morda še kaj? Kredit bi bil v višini 15mio SIT, vezan na Libor, doba odplačevanja 10let. Trenutna ponudba obrestne mere je 1,2% Libor + 2,10% . Skupaj torej 3,3%. Mislim, da je ponudba kar v redu. Kaj pa mislite vi?
Zanima me torej kakšen bo na koncu znesek, ki ga bom lahko koristila po vseh odobritvah in zavarovanjih…
Hvala in lep dan.
Pozdravljeni!
Stroški so odvisni od banke do banke in znesejo nekje od 150.000,00 do 200.000,00 SIT. Vedno jih olača kreditojamalec in na žalost ne gre drugače.
Stroški so pa lahko sledeči: stroški sestave pogodbe, notarski stroški, odobritev kredita, zavarovanje (življensko in premoženjsko), odprtje računa, cenitev, poplačilo obstoječih kreditov, stroški ki jih računa nepremičninski posrednik, stroški pridobivanja dokumntacije (zemljiškoknjižni izpisek, mapna kopija, izpiski, ki jih računa matična banka…), morda sem še kaj izpustil.
Koliko je stroškov je odvisno od konkretnega primera in od banke, kjer najamemo posojilo. Če EOM znese pod 4 % je OK, drugače je posojilo drago.
2,1 pribitka na libor (verjetno 6 mesečni) je zelo konkurenčno in povprečni kreditojemalec težko doseže boljše pogoje.
Lep dan!